A    A    English

Obavijesti

Obilježen Dana hrvatskih knjižnica
I ove su se godine brojne knjižnice uključile u obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, a petnaest knjižnica prijavilo se među suradnike na portalu Pravo na knjižnicu. Središnja svečanost održana je u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, dobitnici ovogodišnjeg priznanja "Knjižnica godine", a nagrade za najbolji selfie dodijeljene su u knjižnicama u kojima su tri pobjednice snimile selfie - Gradskoj knjižnici Đurđevac,  Knjižnici OŠ „August Šenoa“ Osijek i Knjižnici OŠ Koprivnički Bregi.

opširnije

Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica 2016.
Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica odvija se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica, kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.
 

opširnije

Natječaj za najbolji selfie

Hrvatsko knjižničarsko društvo pokreće natječaj za NAJBOLJI SELFIE U KNJIŽNICI na temu ŠTO MI ZNAČI KNJIŽNICA.

KAKO SE PRIJAVITI?

1. Fotografiju treba objaviti na Facebook stranici HKD-a, odnosno događanju: Dan hrvatskih knjižnica (https://www.facebook.com/events/548052448732122/).

2. Uz fotografiju obavezno dodati: hashtag: #danhrvatskihknjižnica2016 i označiti (tagirati) knjižnicu u kojoj je fotografija slikana.

opširnije

Radionice javnog zagovaranja za knjižničare narodnih knjižnica

U sklopu projekta koji EIFL provodi u nekoliko zemalja balkanske regije s ciljem edukacije knjižničara narodnih knjižnica o javnom zagovaranju i kreiranja konkretnih prijedloga za zagovaračke aktivnosti, održane su u proljeće dvije radionice i u Hrvatskoj.

U novom broju EIFL Newsletteru objavljen je osvrt na radionicu.

opširnije

Zagovaranje europarlamentaraca
U Europskom parlamentu je 20. lipnja 2016. godine za članove Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) održana radionica Nova uloga narodnih knjižnica (The new role of public libraries).  

opširnije

Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije
Hrvatsko knjižničarsko društvo i organizacijski odbor ZKD Biciklista poziva sve knjižničare entuzijaste na tradicionalnu biciklijadu knjižničara koje će se održati 23. travnja 2016. na Svjetski dan knjige i autorskih prava.
 
 

opširnije

Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica 2015.
Hrvatsko knjižničarsko društvo poziva ravnatelje i voditelje knjižnica te kolege knjižničare da se i ove godine uključe u obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenoga 2015., te da prijave svoje programe putem dostupne prijavnice i preuzmu prigodni plakat Dana hrvatskih knjižnica.

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održat će se u srijedu, 11. studenoga 2015. u Drenovcima. Tijekom svečanosti  ovogodišnjim dobitnicima, Sveučilišnoj knjižnici Rijeka i  Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci, bit će uručena priznanja „Knjižnica godine“.

Hrvatsko knjižničarsko društvo prigodom proslave Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga 2015. za zainteresirane će organizirati zajednički prijevoz na relaciji Zagreb – Drenovci – Zagreb. Sve koji su zainteresirani za organizirani prijevoz ili planiraju ići vlastitim prijevozom molimo da se prijave putem prijavnice najkasnije do 2. studenoga 2015.
 
Organizirani autobus iz Zagreba polazi u 9.00 sati (stražnja, zapadna strana NSK), a povratak iz Drenovaca bit će u popodnevnim satima.

Obilježen Dan hrvatskih knjižnica
U brojnim je općinama i gradovima obilježen Dan hrvatskih knjižnica. Na središnjoj svečanosti u Sisku sudjelovalo je više od sto knjižničara iz cijele Hrvatske, a poseban interes izazvali su knjižničari koji su se svečanosti pridružili stigavši iz Zagreba u Sisak na biciklima. Događanja u Sisku i drugim mjestima popraćeno je i u medijima.

opširnije

Dan hrvatskih knjižnica 2014.
Hrvatsko knjižničarsko društvo poziva ravnatelje i voditelje knjižnica te kolege knjižničare da se i ove godine uključe u obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenoga 2014., te da prijave svoje programe putem dostupne prijavnice i  preuzmu prigodni plakat Dana hrvatskih knjižnica.

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održat će se u utorak, 11. studenoga 2014. u Sisku.

Hrvatsko knjižničarsko društvo prigodom proslave Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga 2014. za zainteresirane će organizirati zajednički prijevoz na relaciji Zagreb – Sisak – Zagreb. Svi zainteresirani za organizirani prijevoz trebaju se prijaviti putem prijavnice.

Polazak iz Zagreba u 9.00 sati (stražnja, zapadna strana NSK), a povratak iz Siska u 16.00 sati.

1. okrugli stol o javnom zagovaranju
Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za javno zagovaranje i Radna grupa za pravne i srodne knjižnice u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića u Splitu, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Pravnim fakultetom u Splitu priprema 1. okrugli stol o javnom zagovaranju: Zagovaranje za knjižnice i knjižničarstvo.
Okrugli stol će se održati u srijedu, 21. svibnja 2014. godine u Splitu  u Središnjoj knjižnici Gradske knjižnice Marka Marulića.

opširnije

Dan hrvatskih knjižnica 2013.
Dan hrvatskih knjižnica 2013. će u ponedjeljak, 11. studenoga, brojne knjižnice obilježiti prigodnim programima, a središnja će proslava biti u Koprivnici, u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“, koja je ovogodišnji dobitnik priznanja Hrvatskoga knjižničarskog društva „Knjižnica godine“.
Pozivamo Vas da se pridružite knjižnicama koje su i ove godine pripremile programe za obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica (prijavnica) i preuzmete prigodni plakat.
Gradska knjižnica Rijeka je uz Dan knjižnica na mrežnim stanicama objavila prijevod predavanja Neila Gaimana Zašto naša budućnost ovisi o knjižnicama, čitanju i sanjarenju, objavljenog u Guardianu. Uz prijevod je objavljena i maketa buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka, kao podsjetnik financijerima i javnosti na niz godina iščekivanu i građanima Rijeke nužno potrebnu novu zgradu.

ALA-ina kampanja America's Right to Libraries
Predsjednica ALA-e Barbara Stripling je, kao dio svog predsjedničkog programa pod nazivom Libraries Change Lives (Knjižnice mijenjaju život), najavila kampanju America's Right to Libraries (Američko pravo na knjižnice) i upoznavanje s dokumentom Declaration for the Right to Libraries (Izjava o pravu na knjižnice), koji je usvojen u srpnju na godišnjoj konferenciji ALA-e u Chicagu.

Međunarodni neformalni skup Cycling for libraries (C4L)
c4l
Od 18. do 26. lipnja 2013. sto knjižničara i ljubitelja knjižnica iz različitih dijelova svijeta već treću godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom knjižničarskom biciklističkom neformalnom skupu Cycling for libraries (C4L). Ovogodišnja knjižničarska avantura duga 400 km započinje u Amsterdamu i završava u centru Bruxellesa, centru Europe, gdje će se sudionici susresti s članovima EU parlamenta i uručiti im proglas o važnosti narodnih knjižnica pod nazivom The declaration for the regulation of libraries at a European level. Proglasom se želi ukazati na nezamjenjivu ulogu knjižnica u društvu, kao i njezinu središnju ulogu u rastu i prosperitetu svake lokalne zajednice.

 

opširnije

Nova Gradska knjižnica u Zagrebu
Knjižnice grada Zagreba programima u ZGForumu u veljači i ožujku 2013. nastavljaju kampanju za novu zgradu Gradske knjižnice

Dan hrvatskih knjižnica 2012.
Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama, s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.
Brojne će knjižnice obilježiti Dan hrvatskih knnjižnica 2012. te će u nedjelju, 11. studenoga, otvoriti vrata svojim korisnicima.

opširnije

4. radionica Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga
Radionica će se uz potporu Ministarstva kulture održati 9 studenoga 2012. od 11.00─14.30 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Radionicu za predstavnike lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice te kulturnih, znanstvenih i drugih ustanova Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s matičnim službama spomenutih županija i Gradskom knjižnicom Marka Marulića u Splitu.

opširnije

3. radionica Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga
održat će se uoči 38. skupštine HKD-a, 26. rujna 2012., od 12.00 do 15.00 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek , Europska avenija 24. Radionicu za predstavnike lokalne uprave i samouprave kao i visokih učilišta Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s matičnim službama spomenutih županija i Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku.

opširnije

Zbornik radova Dječji odjeli kroz suradnju s javnošću
Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" iz Šibenika objavila je zbornik radova sa stručnog skupa Dječji odjeli kroz suradnju s javnošću, održanog u siječnju 2011. 

opširnije

Knjižnice grada Zagreba započele kampanju za novu zgradu Gradske knjižnice
Knjižnice grada Zagreba su na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga 2011. na svojim mrežnim stranicama objavile publikaciju SF knjižnica za danas i za sutra!  kojom su započele kampanju za novu Gradsku knjižnicu u središtiu Zagreba. U publikaciji navode da se svojom kampanjom pridružuju kampanji Hrvatskoga knjižničarskog društva Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu.
 

2. radionica Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničanih usluga
Radionica pod nazivom Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga za predstavnike lokalne uprave Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije održati će u Velikoj Gorici 4. studenoga 2011.

opširnije

Predstavljanje kampanje na skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja
 Tema 29. godišnje skupštine Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, kao i tema 13. broja Sveska, bila je Predstavljanje knjižnica u javnosti, te je na poziv domaćina održano predavanje i predstavljena kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu.

opširnije

1. radionica Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga
Radionica pod nazivom Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga održana je uoči 8. savjetovanja za narodne knjižnice u Sv. Martinu na Muri 18. svibnja 2011. od 15,00 do 17,30 sati, s predstavnicima lokalne uprave i samouprave četiriju županija: Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske.

opširnije

Okrugli stol Status knjižnice i knjižničara u sveučilišnom sustavu
Na 12. danima specijalnih i visokoškolskih knjižnica  održat će se u petak, 13. 05. 2011. od 10-11.30 sati okrugli stol Status knjižnice i knjižničara u sveučilišnom sustavu: profesija „sveučilišni knjižničar“ (ili knjižničar na privremenom radu na sveučilištu?)
Moderator: Vlatka Kolarović

opširnije

Okrugli stol Infooteka za knjižničare : pravne i stručne informacije na jednom mjestu
Na 12. danima specijalnih i visokoškolskih knjižnica u Opatiji održat će se u petak, 13. 05. 2011. od 15-17 sati okrugli stol "Infoteka za knjižničare : pravne i stručne informacije na jednom mjestu".
Moderatorice: Edita Bačić i Andreja Tominac

opširnije

Predstavljanje strategije zagovaranja i kampanje na INFOS2011
Na međunarodnom stručnom skupu INFOS 2011 predsjednica HKD-a Marijana Mišetić održat će pozvano izlaganje Croatian Library Association and Library Advocacy.

opširnije

Okrugli stol Javno zagovaranje školskog knjižničarstva – knjižničar „zagovaratelj“
U okviru 23. Proljetne škole školskih knjižničara u Osijeku, 9. svibnja 2011. od 18 do 19 sati u organizaciji HUŠK-a i Sekcije za školske knjižničare HKD-a, održat će se Okrugli stol Javno zagovaranje školskog knjižničarstva – knjižničar „zagovaratelj“. Cilj je okruglog stola promocija školskog knjižničarstva i unapređivanje nastojanja školskih knjižničara da javnim djelovanjem utječu na širu društvenu zajednicu – javnost, od lokalne i državne do međunarodne razine.

opširnije

Radionica IFLA/MLAS
Radionica IFLA-ine Sekcije za upravljanje knjižničarskim društvima održat će se u Splitu, 17.-19. veljače 2011.

opširnije