A    A    English

Dan hrvatskih knjižnica

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

37. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, održana u Tuhelju 30. rujna 2010., donijela je odluku da se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama, obilježava kao Dan hrvatskih knjižnica. Donošenje toga Zakona označilo je svojevrstan novi početak i za hrvatsko knjižničarstvo, jer su postavljeni pravni temelji za planiraniji i sustavniji rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Dan hrvatskih knjižnica prvi je puta obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu.

Dan hrvatskih knjižnica 2016. odvija se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica, kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.
Sa željom da se u to uključe i mladi, objavljen je natječaj za Najbolji selfie u knjižnici na temu Što mi znači knjižnica. Za prve tri najbolje fotografije osigurane su nagrade, a javno proglašenje pobjednika bit će na

Središnjoj svečanosti Dana hrvatskih knjižnica, 11.11. 2016. u Zagrebu, u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, dobitnici ovogodišnjeg priznanja „Knjižnica godine“.

Pozivamo sve hrvatske knjižnice da se i ove godine uključe u obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, prijave svoje programe putem dostupne prijavnice te preuzmu prigodni plakat (pdf/jpg) i slogan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnica 2011. godine, održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kada je prikazan i film o hrvatskim knjižnicama.

U obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica 2012. uključilo se više od četrdeset knjižnica, koje su u nedjelju, 11. studenoga organizirale brojne programe i otvorile vrata svojim korisnicima. Na središnjoj svečanosti na kojoj su sudjelovali brojni knjižničari i gosti po prvi je puta dodijeljeno priznanje Hrvatskoga knjižničarskog društva „Knjižnica godine" Gradskoj knjižnici Zadar.

Dan hrvatskih knjižnica 2013. obilježile su brojne knjižnice (67), a dobitnikom priznanja Hrvatskoga knjižničarskog društva „Knjižnica godine“ proglašena je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica gdje  se u ponedjeljak,  11. studenoga 2013. održala središnja svečanost i dodjela priznanja.

Dan hrvatskih knjižnica 2014. obilježen je u samo sedam knjižnica, a nagrada za Knjižnicu godine nije dodijeljena. Središnja svečanost je organizirana u Sisku. Više na: http://www.sisak.info/u-sisku-proslavljen-dan-hrvatskih-knjiznica/.

Dan hrvatskih knjižnica 2015. svečano je obilježen u Drenovcima, budući je Općinska narodna knjižnica Drenovci, uz Sveučilišnu knjižnicu Rijeka dobila priznanje Knjižnica godine 2015. Posebne programe za taj dan organiziralo je 14 knjižnica.