A    A    English

Zagovaranje

Knjižničari i zagovaratelji knjižnica imaju ključnu ulogu u educiranju svojih zajednica o tome zašto su knjižnice i knjižničari suštinski važni u informacijskom društvu. Brojne knjižnice i knjižničarska društva, posebice krovne međunarodne udruge IFLA i EBLIDA, pokreću kampanje kako bi podsjetili na važnost i dobrobit rada knjižnica, zagovarali financiranje pojedine knjižnice ili pojedine knjižnične usluge te zagovarali prava svojih korisnika. Cilj zagovaranja je senzibilizirati užu i širu javnost za prepoznavanje uloge knjižnica u razvoju društva znanja, kao i razvijati partnerske odnose između knjižnica i drugih srodnih organizacija i institucija te donatora.

Financijska kriza u hrvatskom gospodarstvu i smanjen državni budžet, jednako kao i financijska kriza na međunarodnoj razini često su razlog za prevagu političkih nad stručnim interesima. Zajedničko zagovaranje knjižnica u vrijeme recesije i ekonomske krize prilika je da se, ukoliko ga nije moguće poboljšati, barem očuva dostignuti nivo razvoja knjižnica.

Bez sustavnog praćenja nacionalnog zakonodavstva koje utječe ili može utjecati na knjižnice, kao i bez poznavanja osnovnih vještina javnog zagovaranja, ne možemo uspješno zagovarati knjižničarsku struku.

Stoga ćemo na ovim stranicama okupljati poveznice prema mrežnim stranicama drugih knjižničarskih društava koje donose niz izvora potrebnih pri zagovaranju, stranicama s modulima za edukaciju i različitim priručnicima koji nam mogu pomoći u provedbi kampanje, prema različitim primjerima zagovaranja i drugim sadržajima vezanim uz knjižnično zakonodavstvo, zagovaranje, kampanje i iskustva drugih.

Mrežne stranice društava     Kampanje     Primjeri dobre prakse     Edukacija