Broj 57, listopad 2012. :: Iz knjižnica
Radionice zdrave hrane u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak
U suradnji s Udrugom Humanika iz Petrinje, u sisačkoj Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac održano je šest zanimljivih i iznimno posjećenih radionica na temu zdrave hrane. Udruga Humanika je centar za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti, a bavi se organiziranjem edukativno-preventivnih programa, radionica, savjetovanja, predavanja i tečajeva za poticanje cjelovitog zdravlja, razvitak pozitivnih međuljudskih odnosa, uvođenje socijalnog poduzetništva, te poticanje i organiziranje volonterskih aktivnosti. Počevši od mjeseca veljače 2012. pa sve do srpnja iste godine, slijedile su radionice u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak, jednom mjesečno, utorkom od 18,00 do 20,00 sati. Prva radionica održana je pod nazivom Vrijednost zdrave prehrane, a obuhvaćala je predavanje o žitaricama i njihovim vrijednostima. Polaznicima je podijeljen popratni tiskovni materijal s cjenikom zdravih namirnica i recesijskim jelovnikom kao zdravim rješenjem za sva tri obroka, a degustirali su se brzo spravljeni zdravi napitci. Polaznici su upoznati s novim namirnicama na našem tržištu, o kojima se malo ili gotovo ništa ne zna, a to su kvinoja (quinoa) i amarant (amaranth), koji su ujedno isprobani u kombinaciji sa svježim sirom i gorušicom. Druga radionica Tradicionalna jela na zdrav način bila je posebno posjećena jer se govorilo o uvođenju soje u svakodnevnu prehranu. Članica Udruge pripremala je sejtan u dvije posude (jedna s hladnom, druga s toplom vodom – ispirala je i gnječila brašno u hladnoj, a potom u toploj vodi), a degustiralo se sojino mlijeko. Treća po redu radionica Hrana kao lijek nudila je rješenja kako u svakodnevnu prehranu unijeti kvalitetne i ljekovite začine, te kako iskoristiti poznato i priznato bilje u različitim recepturama. Sudionicima radionice podijeljene su brošure, a na kraju radionice degustirala se hladna kava sa začinom kardamonom. Na red je došla radionica Zdrave slastice gdje su predstavljeni kolači bez jaja, te slastice bez šećera. Udruga Humanika ugostila je poznatog sisačkog uzgajivača stevije, koji je održao zanimljivo predavanje. Degustirao se javorov sirup, agavin med, rižin slad te ostali nadomjesci za šećer. Zadnja po redu radionica u ovom ciklusu zdrave prehrane bila je Eliksiri, na kojoj se govorilo o pripravi jednostavnih visoko vrijednih i djelotvornih eliksira po drevnim recepturama. Sudionici radionice probali su napitke od praha neema i melise, ehinaceje (echinacea) i maline, te ruže. Posebnu pozornost privukao je eliksir za srce i krvožilni sustav, koji je ujedno i odličnog okusa. Kulinarstvo se, a pogotovo zdravo pripremanje hrane, uvuklo na mala vrata u sisačku Knjižnicu da bi doseglo četiri pune police iznimno posuđivanih knjiga! Uz knjige, kulinarstvo je preraslo i u radionice, a iznimna posjećenost pokazuje da su korisnici zainteresirani za nove sadržaje u našem prostoru. I na kraju, jedan ljekoviti recept! Ljekoviti namaz: tri jušne žlice sirovog badema samljeti što sitnije, te dodati dvije žlice svježe mljevenih lanenih sjemenki, jednu žlicu mljevenih sjemenki sezama, pola žlice meda i pola žličice cimeta. U navedenu smjesu dodavati vodu i miješati dok se ne dobije namaz željene čvrstoće. Ž. Turk Joksimović zeljka.turk@gmail.com
|