HKD
Broj 6, veljača 1996.
Broj 5, listopad 1994.
Broj 4, rujan 1994.
Broj 1-3, lipanj 1992. - ozujak 1994.

ISSN 1333-9575
Broj 68, siječanj 2016. :: Iz rada HKD-a

Komisija za pokretne knjižnice HKD-a u 2015. godini te planovi za 2016. godinu

Članovi Komisije za pokretne knjižnice HKD-a, u sazivu 2014.-2016., jesu: Ivan Čermelj iz Rijeke, Dunja Holcer iz Siska, Dina Kraljić iz Čakovca, Ljiljana Krpeljević iz Osijeka, Igor Kuzmić iz Križevaca, Klaudija Mandić – dopredsjednica iz Vinkovaca, Iva Pezer – predsjednica iz Vinkovaca, Đurđica Pugelnik iz Zagreba, Nada Radman iz Zadra i Nikola Solomun iz Karlovca. Komisija se može pohvaliti i s nekoliko pridruženih članova, uglavnom kolegica i kolega koji su ranijih godina bili članovi Komisije, te su joj svojim znanjem, iskustvom i voljom za rad i dalje ostali velika podrška u radu, iako formalno više nisu njeni članovi. Većina redovnih i pridruženih članova dolazi upravo iz narodnih knjižnica koje imaju službu pokretne knjižnice.

Članovi Komisije vrlo su aktivni i promiču važnost i značaj pokretnih knjižnica kad god imaju priliku. Iako se komunikacija između članova uglavnom odvija e-mailom, u 2015. održana su dva sastanka Komisije - u ožujku u Bjelovaru te u rujnu u Tuheljskim toplicama. U siječnju 2015. godine formirana  je e-mail adresa Komisije (pokretne.knjiznice@gmail.com) te otvorena službena Facebook stranica Komisije "Pokretne knjižnice Republike Hrvatske – Mobile Libraries of Croatia" (https://www.facebook.com/pokretne.knjiznice) koja je u nepunih godinu dana (do polovice prosinca 2015.) okupila gotovo 400 poklonika i simpatizera pokretnih knjižnica. Istovremeno, i dalje djeluje FB grupa Hrvatski bibliobusi - Bookmobiles of Croatia (https://www.facebook.com/groups/305811299470221/),  s nešto manje od 200 članova, osnovana 2012. godine. I službena FB stranica i FB grupa, svaka na svoj način, u velikoj mjeri  pridonose popularizaciji pokretnih knjižnica i informiranju stručne zajednice, kao i sveukupne javnosti, o ovom specifičnom i iznimno važnom segmentu knjižnične djelatnosti u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Također, prisutnost na društvenim mrežama omogućava knjižničarima iz Hrvatske razmjenu iskustava s kolegama iz drugih zemalja, ne samo iz Europe, nego i s drugih kontinenata.

Prve mjesece 2015. godine u Komisiji su, nadalje, obilježile intenzivne organizacijske aktivnosti i pripreme za 12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama RH i 6. festival hrvatskih bibliobusa, a provedeno je i redovno godišnje prikupljanje te analiza podataka o stanju bibliobusnih službi u Republici Hrvatskoj za prethodnu, 2014. godinu. Nacionalni stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Bibliobus dolazi!, tj. 12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama RH i 6. festival hrvatskih bibliobusa uspješno je održan 17. travnja 2015., s više od 80 sudionika i 11 zanimljivih i korisnih stručnih izlaganja stručnjaka iz zemlje i inozemstva te uz gostovanje desetak vozila iz Hrvatske i Mađarske, izloženih na Festivalu bibliobusa.

U istom periodu Komisija je ostvarila suradnju sa bibliobusnom službom i knjižnicom "Csorba Győző" iz Pečuha u Mađarska te su knjižničari iz Hrvatske pozvani da kao gosti i predavači sudjeluju na međunarodnoj konferenciji u tom gradu, koja je održana 23.-25. travnja 2015. U Pečuhu su hrvatske bibliobuse i njihov rad, značaj i problematiku predstavljali izlaganjima Mobile library service in Croatia (Pezer, I.), Mobile library service in Koprivnica - Križevci County (Vugrinec, Lj. i Škvarić, A.) i Fundraising campaign for a new library bus (Tuskan Mihocic, G.), a vinkovački bibliobus i djelatnici službe prisustvovali su na susretu kao predstavnici pokretnih knjižnica RH.

U svibnju 2015. radna grupa Komisije u sastavu: Nada Radman, viša knjiž., član Komisije, Ljiljana Vugrinec, knjiž. savjetnica, pridruženi član Komisije, Ilija Pejić, knjiž. savjetnik, voditelj matične službe Bjelovarsko-bilogorske županije i Iva Pezer, predsjednica Komisije, suradnji s Hrvatskim zavodom za knjižničarstvo NSK, izrađuje Programsku podlogu za planiranje razvoja i unapređenja djelatnosti pokretnih knjižnica RH. Radna grupa je prikupila dodatne, najnovije podatke o točnom broju i vremenu planirane nabave novih bibliobusa u svim županijama, kako za vozila koja će biti zamjena postojećim, tako i za nove bibliobusne službe koje se planiraju osnovati u Hrvatskoj. Svrha je pripremljenog materijala da posluži kao podloga u oblikovanju strategije razvoja mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, te u prijavljivanju projekata za financiranje iz fondova EU, u suradnji s Ministarstvom kulture RH.

Tijekom 2015. godine Komisija je sudjelovala u Savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja, poslala je svoje prijedloge. Također, uz podršku Stručnog odbora HKD-a, prijedlozi Komisije  za izmjene i dopune određenih poglavlja, poslani su i tijekom javne rasprave o Nacrtu Strategije hrvatskog knjižničarstva 2016.-2020. Početkom prosinca 2015. stigla je obavijest da su upravo neki od tih prijedloga potom i usvojeni od strane predlagača Nacrta te uneseni u novi, dorađeni tekst, što iznimno raduje sve članove Komisije.

Komisija za pokretne knjižnice HKD-a redovito surađuje s drugim sekcijama i komisijama HKD-a, kao i sa županijskim matičnim knjižnicama i regionalnim knjižničarskim društvima te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Ministarstvom kulture RH. Komisija godinama uspješno surađuje sa sa službama pokretnih knjižnica i knjižničarima iz drugih zemalja (Portugal, Finska, Španjolska, Njemačka, Austrija, Nizozemska), a osobito u regiji (Slovenija - Sekcije za potujuće knjižnice Knjižničarskog društva Slovenije, Mađarska - Pečuh, Srbija – Kladovo, Bosna i Hercegovina – Bihać, Crna Gora – Bijelo Polje).

Zahvaljujući knjižničarima u bibliobusnim službama i članovima Komisije objavljeni su članci o pokretnim knjižnicama RH u slovenskom časopisu Knjižnica, zatim Vjesniku bibliotekara Hrvatske, HKD Novostima, Svesku itd., a na molbu kolega iz Narodne biblioteke iz Kragujevca, Srbija, pripremljen je članak o hrvatskim pokretnim knjižnicama (Vugrinec, Lj., Škvarić, A.) za časopis Kragujevačko čitalište kojeg izdaje spomenuta biblioteka.

U 2015. godini bilježimo još nekoliko značajnih događaja koji su vezani za bibliobusne službe. U travnju 2015. godine nabavljeno je zamjensko vozilo umjesto dotrajalog vozila riječke bibliobusne službe (Gradski bibliobus). Novi bibliobus rezultat je uspjeha kampanje Gradske knjižnice Rijeka Pogurajmo bibliobus!, a nakon dovršetka unutarnjeg opremanja svečano predstavljanje novog bibliobusa održano je 18. prosinca 2015. Od ljeta 2015. godine Grad Osijek, na žalost, nema više bibliobusnu službu, jer registracija bibliobusa zbog starosti i neispravnosti vozila nije mogla biti obnovljena. U jesen 2015. Gradska knjižnica i čitaonica Pula pokrenula je kampanju Pokrenimo bibliobus! za osnivanje bibliobusne službe koja je salužbeno započela 11. studenoga 2015. godine na Dan hrvatskih knjižnica.

Za 2016. godinu Komisija ima u planu niz stručnih aktivnosti. Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara Komisija je predložila uvođenje tečaja Služba pokretne knjižnice kao dio županijske mreže narodnih knjižnice. Ukoliko prijedlog bude prihvaćen, tečajevi bi se trebali održavati od 2016. godine, a predavači bi bili članovi Komisije. Početak 2016. godine rezerviran je za statistiku, Komisija će prikupiti podatke o stanju bibliobusnih službi u 2015. godini koji će se analizirati za potrebe unapređenja rada pokretnih knjižnica. Zatim će započeti pripreme za idući, 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama RH i 7. festival hrvatskih bibliobusa koji se održavaju svake druge godine pa je sljedeći skup u planu za  2017. godinu. Članovi Komisije planiraju sudjelovati s izlaganjima na Skupštini HKD-a u jesen 2016., a planiraju sudjelovati i na Susretu slovenskih putujućih knjižnica u Kamniku, u svibnju 2016. godine. Nastavit će se suradnja sa županijskim matičnim knjižnicama i regionalnim knjižničarskim društvima, suradnja s NSK i Ministarstvom kulture RH te suradnja sa službama pokretnih knjižnica i knjižničarima iz drugih zemalja, osobito u regiji. Komisija planira izraditi zajedničke promo materijali za sve bibliobusne službe, zastavu s logom Komisije. Dopredsjednica Komisije, Klaudija Mandić, je na doktorskom studiju, a za temu doktorske disertacije odlučila se za pokretne knjižnice, naslov rada glasi Utjecaj pokretne knjižnice na smanjenje socijalne isključenosti na području VSŽ.

Iva Pezer

iva@gkvk.hr