- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za zaštitu knjižnične građe  //  Uvod
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za zaštitu knjižnične građe

Uvod

 

Komisija za zaštitu knjižnične građe djeluje u okviru Sekcije za upravljanje i tehnologiju od 1997. godine. Komisija se tokom godina bavila svim pitanjima iz područja zaštite knjižnične građe. Od kraja 1997. Komisija se bavila izradom nacrta Prijedloga pravilnika o zaštiti knjižnične građe. Ovaj iznimno važan dokument u području zaštite građe usvojen je na sjednici Hrvatskog knjižničnog vijeća 2001. Godine, no Ministarstvo kulture ga službeno donosi tek 2005. godine. 

Nakon završetka rada na prijedlogu Pravilnika, Komisija je započela s radom na Projektu zaštite starih hrvatskih novina. U okviru projekta provedena je anketa o stanju fondova starih hrvatskih novina u knjižnicama Republike Hrvatske. Rezultate ankete Komisija je obradila te prezentirala u tablicama iz kojih je vidljivo koje knjižnice posjeduju naslove iz 19. stoljeća, te podaci o cjelovitosti naslova, stanju u kojem se nalaze te o mikrofilmiranim primjercima. Rezultati ankete prezentirani su 2005. godine na seminaru Arhivi, knjižnice, muzeji u Poreču, a na inicijativu Komisije u program 35. Skupštine HKD-a uvršten je okrugli stol Novinski fondovi u hrvatskim knjižnicama – problem zaštite. 

U narednim se godinama Komisija bavila problemom implementacije Pravilnika o zaštiti knjižnične građe u hrvatskim knjižnicama, te uvrštavanjem građe u Registar kulturnog dobra Republike Hrvatske. Komisija je podsjećala na potrebu izrade provedbenih akata u području zaštite građe, postupanja s obveznim primjerkom, te u području revizije i otpisa knjižnične građe. 

U razdoblju od 2013. do 2015. godine dolazi do zastoja u radu Komisije. U ljeto 2015. godine Komisija ponovo počinje s radom, usuglašavajući polja interesa, te izradom Edukativnog portala Komisije za zaštitu Hrvatskog knjižničarskog društva.

 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -