- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Obilježavanje 100. obljetnice rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković (Drugi poziv)  (objavljeno: 19.12.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, 15.1.2019.

Organizator: Društvo knjižničara Karlovačke županije

Partneri: Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Gradski muzej Karlovac, Zaklada dr. Ljerke Markić Čučuković, Komisija za teoriju i znanstveni rad HKD-a

Programski i organizacijski odbor: Ana Barbarić, Miroslav Katić, Jasmina Milovčić, Aleksandra Mikić-Grginčić, Vedrana Vrana, Sanda Kočevar-Stepinac

Aktivnosti: Stručni skup i izložba posvećena 100. obljetnici rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković

Program skupa.

Sudjelovanje je bez kotizacije.
Zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je prijava. Prijave su otvorene do popune mjesta ili do 12.1.2019.
Kotakt: Miroslav Katić, Društvo knjižničara Karlovačke županije
E-mail: miroslav@gkka.hr, dkk@gkka.hr, Tel. 047/412377 (114)

(opširnije)
 


„Kriva je Knjižnica“ – pozivni stručni skup povodom 10. obljetnice preseljenja Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u novu zgradu  (objavljeno: 18.12.2018)

Mjesto održavanja: Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Konferencijska dvorana
Vrijeme održavanja: 11. ožujka 2019. (ponedjeljak)
Organizator: Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Programski odbor i organizacijski odbor: Višnja Novosel, Irena Kranjec, Iva Melinščak Zlodi, Dorja Mučnjak, Željka Salopek, Lana Zrnić

Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira pozivni stručni skup „Kriva je Knjižnica“ u sklopu obilježavanja desete obljetnice preseljenja u novu zgradu. Središnja tema Stručnog skupa je položaj i uloga visokoškolske knjižnice i knjižničara, koja nije nova, ali će se tijekom izlaganja tema sagledati iz konteksta novog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti te novih profesionalnih profila (uklopljeno knjižničarstvo, istraživačko knjižničarstvo…).
Sudjelovanje je bez kotizacije.
Zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je prijava. Prijave su otvorene do popunjenja mjesta ili do 7. ožujka 2019.


Poziv za prijedloge kandidata HKD-a za rad u IFLA-inim sekcijama  (objavljeno: 14.12.2018)

Sukladno zaključku vezanom za točku 6. dnevnog reda 3. sjednice Stručnog odbora HKD-a održane 11.12.2018. „Prijedlozi kandidata za rad u IFLA-inim sekcijama“, upućuje se poziv predsjednicima sekcija, komisija i radnih grupa HKD-a da na e-mail HKD-a i predsjednice Stručnog odbora hkd@hkdrustvo.hr i kristina.kalanj@tmnt.hr dostave svoje prijedloge kandidata za rad u IFLA-inim sekcijama najkasnije do četvrtka, 20.12.2018.
Rok za dostavu kandidatura u IFLA-u je 3.1.2019. pa se poziva na brzo postupanje. Moli se slanje obavijesti članovima HKD-ovih sekcija/komisija/radnih grupa, ispitivanje mogućnosti donošenja argumentiranih kandidatura te provedba istih kroz formalnu proceduru verifikacije unutar tijela koje podnosi kandidaturu.

(opširnije)

Treća iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“ u NSK  (objavljeno: 14.12.2018)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s Odjelom Zaštita i pohrana NSK te Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva nastavlja s programom OdrŽive tribine Let’s Go Green u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Treća tribina pod nazivom Kako čuvamo zrak koji udišemo održat će se u petak 14. prosinca 2018. godine u 12 sati u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

(opširnije)


Druga iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“ u NSK  (objavljeno: 27.11.2018)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s Odjelom Zaštita i pohrana NSK te Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva nastavlja s programom OdrŽive tribine Let’s Go Green u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Druga tribina pod nazivom Zdravstvena ekologija i postupanje s otpadom u životnom i radnom okolišu održat će se tijekom Europskoga tjedna smanjenja otpada (The European Week for Waste Reduction – EWWR)

u srijedu 28. studenoga 2018. godine u 13.30 u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

(opširnije)


Humanitarni koncert „Srcem i glazbom za djecu“ u NSK  (objavljeno: 22.11.2018)

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u subotu 1. prosinca 2018. godine u 19 sati održat će se humanitarni koncert „Srcem i glazbom za djecu“.

Organizatori su koncerta Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zaklada NSK i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Nastupit će Gospel duo Vrbančić, a cjelokupan prihod darovat će se Klinici za dječje bolesti Zagreb za opremanje njihove Knjižnice. 

(opširnije)


Nagrada „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijeljena Ivanu Kraljeviću  (objavljeno: 15.11.2018)

 Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo svoju je Nagradu „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijelilo Ivanu Kraljeviću iz Sveučilišne knjižnice u Puli, kojega je za Nagradu kandidirala Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti. Nagrada je nazvana imenom mr. sc. Tibora Tótha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice.

(opširnije)

Natječaj - PROJEKTiramo u knjižnici!  (objavljeno: 09.11.2018)

Hrvatsko knjižničarsko društvo zatvorilo je NATJEČAJ ZA NAJZANIMLJIVIJI PROGRAM/PROJEKT u knjižnici o novim/uspješnim knjižničnim uslugama ili programima. Naziv natječaja je PROJEKTtiramo u knjižnici!
Natječaj je bio otvoren od 5. listopada do 4. studenog 2018. godine, a prispjelo je 16 prijava iz svih vrsta knjižnica i iz svih dijelova Hrvatske. Odluku o pobjedi donijeli su glasovi publike na društvenoj mreži Facebook te je pobjedila Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak s projektom: Cool praznici! 

Nagrada će biti uručena na Središnjoj svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica koja će se održati u petak, 09. studenoga 2018. godine u Kneževim Vinogradima pokraj Belog Manastira.

Čestitamo svim sudionicima i dobitnicima.


Obilježavanje 100. obljetnice rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković (prvi poziv)  (objavljeno: 05.11.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, 15.1.2019.
Organizator: Društvo knjižničara Karlovačke županije

Partneri: Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Gradski muzej Karlovac, Zaklada dr. Ljerke Markić Čučuković, Komisija za teoriju i znanstveni rad HKD-a

Aktivnosti: Stručni skup i izložba posvećena 100. obljetnici rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković

Dr.sc. Ljerka Markić-Čučuković, rođena Karlovčanka (14.1.1919.), jedna je od najvažnijih knjižničarskih stručnjaka prošlog stoljeća. Bila je jedna od osnivačica studija knjižničarstva na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te voditeljica Katedre za bibliotekarstvo.
Program predviđa dva sklopa aktivnosti: Prvi sklop je organizacija stručno-znanstvenog skupa o utjecaju Ljerke Markić-Čučuković na razvoj knjižničarske struke. Stručno znanstveni skup organizirat će se u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“, Zakladom Dr. Ljerka Markić-Čučuković te Komisijom za teoriju i znanstveni rad HKD-a. Na skupu je predviđeno pet pozvanih izlagača.
Drugi sklop predviđa organizaciju izložbe posvećene Ljerki Markić-Čučuković. Izložile bi se fotografije koje je njezin suprug nakon Ljerkine smrti ostavio Gradskom muzeju, a obuhvaća fotografije iz najranijeg djetinjstva te fotografije njezine obitelji. Uz fotografije biti će izloženo i rodoslovno stablo. Ljerka Markić-Čučuković po majčinoj liniji potječe iz poznate karlovačke obitelji Pavlović, povezane s karlovačkim gradonačelnicima Antunom Jordanom i Božom Vinkovićem.

Kotakt: Miroslav Katić, Društvo knjižničara Karlovačke županije
E-mail: miroslav@gkka.hr, dkk@gkka.hr , Tel. 047/412377 (114)


18. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Knjižnice i alternativna (druga) istina  (objavljeno: 30.10.2018)

18. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Knjižnice i alternativna (druga) istina
Mjesto održavanja: Europski dom Zagreb, Jurišićeva ulica 1, 10. prosinca 2018.
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja HKD-a, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Partner: Europski dom Zagreb

Programski i organizacijski odbor: Edita Bačić, Milena Bon, Tea Grašić Kvesić, Ivana Hebrang Grgić, Mario Hibert, Aleksandra Horvat, Davorka Pšenica, Annemari Štimac
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu

Tema: Knjižnice i alternativna (druga) istina

Središnja tema 18. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama je Knjižnice i alternativna (druga) istina. O toj se temi mnogo raspravlja u svijetu medija i politike pa je potrebno utvrditi odnos knjižnica i knjižničara prema toj pojavi. Odnos između informacija (podataka) i mišljenja (stavova) uvijek je bio nedovoljno jasan, kako u politici i znanosti, tako i u drugim područjima života. Iako lažne senzacije i političke laži nisu novost, posljednjih nekoliko godina lažne vijesti i izmišljene priče lako dolaze u prvi plan i u javnosti se brzo prihvaćaju i prenose, posebice zahvaljujući današnjim tehnološkim mogućnostima. Međutim, tradicionalne reakcije na netočne tvrdnje i iskaze (ispravci, isprike, pisma uredništvu itd.) nisu dovoljno brze ni djelotvorne. Što se da učiniti?
Rok za prijavu sudionika je 5. studenog 2018.
Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi:
200 kn – za uplate pristigle zaključno s 20. 11. 2018.
250 kn – za uplate pristigle od 21. 11. do 5. 12. 2018.

(opširnije)


<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -