- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


4. OdrŽIVA tribina Radne grupe za Zelene knjižnice HKD  (objavljeno: 30.01.2019)

Radna grupa za Zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Knjižnicom Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavlja s programom OdrŽIVE tribine Radne grupe za Zelene knjižnice. Tribina će se održati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta (2. kat) u petak, 1. veljače u 12 sati.
Na tribini pod nazivom Ekološke katastrofe izlagat će ugledni hrvatski znanstvenici. Osim predavanja, posjetitelji će u predvorju Knjižnice moći pogledati dvije izložbe – Budućnost na rubu močvare i Močvarna staništa – oaze bioraznolikosti, kojima će se prigodno obilježiti i Međunarodni dan močvara (2. veljače).

(opširnije)

Objavljene HKD Novosti - broj 80  (objavljeno: 18.01.2019)

Objavljen je 80. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Uže uredništvo Novosti, u sastavu Katarina Todorcev Hlača, Maja Popović i Ivana Sabljak, od srca zahvaljuju svim autorima koji su tijekom posljednje četiri godine slali članke i fotografije, a posebno našim stalnim autorima koji su nas redovito obavještavali o projektima i događanjima u svojim knjižnicama te svima onima koji su se po prvi puta uključili u stvaranje zajedničke „arhive“ Hrvatskog knjižničarskog društva.
Tema sljedećeg broja bit će objavljena na stranicama HKD nakon što Glavni odbor imenuje novog urednika ili urednicu Novosti HKD-a. Još jednom puno hvala svima na suradnji, nadamo se da ćemo se i ubuduće sretati na stranicama našeg zajedničkog izdanja, no od sada kao autori tekstova.
U međuvremenu pozivamo sve kolege da nastave pisati za Novosti HKD-a! Upute autorima dostupne su na poveznici.
 


Poziv na ZKD forum "(Ne)konferencija" 23. siječnja 2019.  (objavljeno: 16.01.2019)

Pozivamo vas da dođete u srijedu 23.1.2019. u 14,00 sati u Konferencijsku dvoranu (2. kat) Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu i upoznate svijet (Ne)konferencija kroz oči Karoline Zlatar Radigović, Marije Šimunović i Petra Lukačića.
Poseban gost ZKD foruma je Veljko Kukulj, nakladnik s križnim odvijačem.

Dođite, poslušajte, uključite se! Vidimo se srijedom u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu!

Zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je prijava. Prijave su otvorene do popunjenja mjesta ili do 21. siječnja 2019. godine.
Molimo da svoj dolazak prijavite: https://goo.gl/forms/uCyiYdzlqVrVeqep1

(opširnije)

Poziv na Obilježavanje 100. obljetnice rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković  (objavljeno: 11.01.2019)


IFLA Globalna vizija - IFLA Global Vision  (objavljeno: 09.01.2019)

IFLA-ino važno Izvješće otkriva zanimljive uvide u mišljenja na primjeru više od 31.000 sudionika iz 190 država članica UN-a sa svih sedam kontinenata. Jedan od najvažnijih i ključnih zaključak iz rasprave o globalnoj viziji je otkriće da su sve knjižnice i knjižničari globalno ujedinjeni u našim ciljevima. Vidljivo je da u svim regijama svijeta, bez obzira na vrstu knjižnica i godine iskustva rada u knjižnicama dijelimo duboku predanost trajnoj vrijednosti i ulozi knjižnica. To nam daje snažan temelj za istraživanje kako ujedinjeni u knjižničarskoj struci možemo odgovoriti na izazove budućnosti.

Prijevod dokumenta IFLA Global Vision na hrvatski jezik - IFLA Globalna vizija.

Dokument prevela Ivana Faletar Horvatić.


Obavijest o dobitnicima nagrade Zaklade Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 08.01.2019)

Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković koja djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine nagrađuje najbolje studente diplomskog studija informacijskih znanosti smjera bibliotekarstvo. Za izniman uspjeh na studiju i aktivno sudjelovanje u
pojedinim projektima Odsjeka ove su godine nagrađeni studenti

Petar Ćosović i Petra Jeršek.

Studentima će nagrada za akad. godinu 2017./18. biti uručena u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. u 13 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


Prvi poziv za stručni skup "Sadržajna obrada i klasifikacija građe u dječjoj knjižnici"  (objavljeno: 07.01.2019)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Komisija za klasifikaciju i predmetno označivanje te Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak organiziraju stručni skup "Sadržajna obrada i klasifikacija građe u dječjoj knjižnici" koji će se održati 29. ožujka 2019. u Zagrebu u Knjižnici Medveščak, Zvonimirova 17.

Stručni skup „Sadržajna obrada i klasifikacija građe u dječjoj knjižnici“ tematski će se baviti sadržajnom obradom, klasifikacijom i signiranjem građe te smještajem građe u dječjoj knjižnici.
Zbog svojih osobitosti, knjižnična građa za djecu i mlade zahtijeva poseban pristup u poslovanju počevši od nabave i pristizanja građe u knjižnicu, preko obrade do davanja građe korisnicima na korištenje. Da bi knjižnična građa našla put do čitatelja, korisnika, potrebno ju je razmjestiti na odgovarajući način, istovremeno stručan, a korisnicima pristupačan. Da bi građa cjelovito i na odgovarajući način bila obrađena, potrebno je pravilno pristupiti formalnoj i sadržajnoj obradi. Svim dječjim knjižničarima prije svega cilj je odgovoriti na dva temeljna zakona knjižničarstva po Ranganathanu – svakom korisniku njegova knjiga i svakoj knjizi njezin korisnik. Da bi to mogli ostvarivati na svakodnevnoj razini, odnosno, činiti dostupnom građu, potreban im je što bolji klasifikacijski sustav i sustav označavanja građe u prostoru.
Program će biti sastavljen od uvodnih izlaganja, razmjene dobre prakse i rasprave.

Rok za prijavu za sudjelovanje s izlaganjem je do 15. veljače 2019. godine putem e-formulara.

Rok za prijavu nazočnosti bez izlaganja je do 22. ožujka 2019. godine putem e-formulara.

Više informacija o Skupu, programu i prijavi sudionika te konačni cjeloviti program bit će dostupni tijekom ožujka 2019. godine na mrežnim stranicama.
 


Javni poziv za urednike/urednice HKD-a  (objavljeno: 21.12.2018)

Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv za nove urednike/urednice svojih izdanja.
Molimo zainteresirane da do 18. siječnja 2019. godine dostave svoje ponude, uz opširan životopis s potrebnim referencijama za obavljanje uredničkih poslova, u Tajništvo HKD-a na adresu elektroničke pošte: hkd@hkdrustvo.hr.


Astrid Lindgren Memorial Award - nominirani kandidati za 2019. godinu  (objavljeno: 20.12.2018)

Objavljene su nominacije za najveću svjetsku nagradu za dječju književnost i književnost za mlade, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Ove godine nominirano je 246 kandidata iz 64 zemlje između kojih su se našla i dva kandidata iz Hrvatske, ilustratorica Andrea Petrlik Huseinović i kampanja „Čitaj mi!“
Kampanja „Čitaj mi!“ prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Organizatori kampanje „Čitaj mi!“ su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo.
Nominirani kandidati predstavljeni su 11. listopada 2018. na Frankfurtskom sajmu knjiga i objavljeni su u brošuri Nominated Candidates 2019 i na poveznici.
Proglašenje dobitnika Astrid Lindgren Memorial Award održat će se 2. travnja 2019. u Stockholmu.


Čestitka  (objavljeno: 20.12.2018)

 


<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -