- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Branka Solina (1944. - 2020.) - In memoriam  (objavljeno: 19.11.2020)

Dana 16. studenoga 2020. napustila nas je naša draga kolegica Branka Solina, umirovljena ravnateljica Gradske knjižnice Slavonski Brod, nakon duge i teške bolesti.
Imenovana za ratnu ravnateljicu 1991. godine te radi iznimnog zalaganja, uloženog truda i znanja vezano za organizaciju knjižnične djelatnosti u ratom opustošenoj Knjižnici,
kao i ulaganja ogromnih napora s ciljem povratka u novoobnovljeni prostor Knjižnice,
Branka Solina je 1996. godine odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića,
a Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda 2002. godine dodjeljuje gospođi Branki Solina javno priznanje – Štit Berislavića.
Kao najveće priznanje za dugogodišnji rad i značajne rezultate na području knjižničarstva, na 34. Skupštini HKD-a, 2004. godine, gospođi Branki Solina je dodijeljena Kukuljevićeva povelja.
U nekoliko je navrata bila predsjednica Društva knjižničara Slavonski Brod, a u jednom je mandatu bila i potpredsjednica HKD-a.
 

(opširnije)

Pet godina Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“  (objavljeno: 10.11.2020)

Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ tijekom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske započinje s obilježavanjem pete godina provedbe svojih programa.

(opširnije)

Dan hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja Knjižnica godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu  (objavljeno: 06.11.2020)

Dan hrvatskih knjižnica ustanovilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo 2010. godine, a održava se svake godine 11. studenoga u spomen na obilježavanje datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama.

Prigodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje „Knjižnica godine“ najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Dobitnica priznanja „Knjižnica godine“ za 2020. godinu je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Središnja svečanost
Dana hrvatskih knjižnica i dodjele priznanja "Knjižnica godine" održat će se u virtualnom okruženju 11. studenoga 2020. izrvanim prijenosom iz predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a svi zainteresirani moći će pratiti svečani događaj uživo na Facebook stranici HKD-a.

U nastavku programa središnje svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira webinar Značaj i uloga knjižnica: prigodom 10 godina obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, koji će se održati u srijedu, 11. studenoga 2020. u 14 sati. Više o programu webinara pogledajte ovdje.

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju! te poziva knjižnice, njihove korisnike i građane da se uključe u kampanju koja će trajati do 15. studenoga.

(opširnije)

20. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama – Dva desetljeća Okruglih stolova o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 03.11.2020)

Mjesto održavanja: online platforma Zoom, Zagreb 10.12.2020.

Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja i Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Programski i organizacijski odbor: Mario Hibert, Milena Bon, Gordana Bjelovarac, Adela Ćurlić, Tea Grašić Kvesić, Renata Petrušić, Davorka Pšenica, Tihana Rašeta i Annemari Štimac

 Prijava na: hkdrustvo.hr/hr/skupovi/skup/457/

(opširnije)

6. ZAJEDNIČKA AKCIJA “POKRENIMO ZELENE KNJIŽNICE”  (objavljeno: 28.10.2020)

Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva poziva sve knjižnice i knjižničarska društva da se šestu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

(opširnije)

Bibliokon - stručni skup Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja  (objavljeno: 26.10.2020)

Vrijeme održavanja: Petak, 20. studenoga 2020. u 10 sati
Mjesto održavanja: Gradska knjižnica i čitaonica, Virovitica
 

(opširnije)

Otkrijte sve o Književnom petku kroz retrospektivni kviz  (objavljeno: 23.10.2020)

Najstarija književna tribina u Zagrebu, Književni petak, u ovoj godini slavi 65. godina kontinuiranog održavanja. Tim povodom organiziran je online kviz „Za dobra stara vremena - retrospektiva“ (https://bit.ly/2Hu3Tgd ) koji otkriva niz zanimljivosti iz dugogodišnje povijesti održavanja tribine – zanimljivih gostiju, tema, urednika ili pak književnika koji primjerice nikada nisu gostovali na Književnom petku. Kviz se može rješavati od danas, 23. listopada do 6. studenog kada će se održati nova tribina uživo.

(opširnije)

Nova izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 21.10.2020)

U online knjižari Hrvatskoga knjižničarskog društva dostupne su za narudžbu dvije nove publikacije:

  • IFLA-in knjižnični referentni model : konceptualni model za bibliografske informacije : definicija konceptualnog referentnog modela kao okvira za analizu neadministrativnih metapodataka koji se odnose na knjižnične izvore / IFLA-ina Skupina za pregled FRBR-a, urednička skupina za objedinjavanje Pat Riva, Patrick Le Bœuf i Maja Žumer ; [prijevod s engleskog Mirna Willer, Ana Barbarić]. Zagreb : Hrvatsko knjižničarsko društvo, 2020.
     
  • 80 godina Hrvatskoga knjižničarskog društva : 1940.- 2020. : spomenica / uredila Ana Barbarić u suradnji s Monikom Batur. Zagreb : Hrvatsko knjižničarsko društvo, 2020.
(opširnije)

2. stručni skup „Ostvarimo potencijale knjižnica – interdisciplinarnost u provedbi programa”  (objavljeno: 13.10.2020)

Mjesto održavanja: Na mreži, putem platforme Zoom
Organizator: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora “SUVAG” Karlovac
Vrijeme održavanja: četvrtak 5. 11. 2020. od 10,00 sati
 

(opširnije)

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize  (objavljeno: 29.09.2020)

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva od 7. - 10.10.2020.

Programska knjižica

Registracija sudjelovanja

 

 

 


<< prethodna stranica | 11-20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -