- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Smjernice za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti Covid 19  (objavljeno: 04.05.2020)

Temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske (23. travnja 2020.) o Mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, kojima se omogućuje i rad knjižnica, postupna prilagodba za pružanje knjižničnih usluga odvijat će se u tri faze, uz uvjet poštivanja svih epidemioloških mjera.

Hrvatski zavod za knjižničarstvo, Centar za razvoj knjižnica i knjižničarstva objavio je Smjernice za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti COVID-19.


Nagrada Američkog knjižničarskog društva Knjižnici i čitaonici “Fran Galović“ Koprivnica  (objavljeno: 04.05.2020)

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ Koprivnica jedna je od četiri ovogodišnja dobitnika priznanja Američkog knjižničarskog društva za inovativne međunarodne knjižnične projekte u 2020. godini - The 2020 American Library Association (ALA) Presidential Citation for Innovative International Library Projects za projekt „Mala škola korištenja pametnih telefona“.
Koprivnička knjižnica nominirana je od strane Hrvatskog knjižničarskog društva kao članica IFLA-e krovne knjižničarske udruge.

Iskrene čestitke!


Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (KAM)  (objavljeno: 30.04.2020)

Objavljena je verzija 1.0. Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (KAM) te je svima zainteresiranima dostupna na službenim mrežnim stranicama www.kam.hr

U tijeku je druga faza redakcije Pravilnika koja će trajati do rujna 2020. godine.


Normalizacija rada u arhivima, knjižnicama, muzejima i galerijama  (objavljeno: 25.04.2020)

Na temelju Zaključka Vlade RH o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti, od ponedjeljka 27. travnja predviđa se ponovno otvaranje knjižara, antikvarijata, prodajnih galerija, arhiva, knjižnica, muzeja i izložbenih galerija.
Početak rada s korisnicima/posjetiteljima odvijat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i strogih mjera fizičkog distanciranja sukladno preporukama HZJZ - Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Smjernice za rad knjižnica donijela je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i uključuju upute za posudbu tiskanih knjiga i rad u čitaonici.
Navedene smjernice odnose se na redovito poslovanje kao i rad s korisnicima/posjetiteljima.

(opširnije)

"Omoguru čita za đake i na daljinu"- program Kampanje "I ja želim čitati" u Noći knjige  (objavljeno: 22.04.2020)

Ove godine Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!" kojoj je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo nastavlja sa svojim aktivnostima u Noći knjige. Pripremljen je virtualni program. Prilagođen je izvanrednim uvjetima u kojima trenutno svi živimo i radimo. Program će biti predstavljen pod nazivom "Omoguru čita za đake i na daljinu". U suradnji s brandom Omoguru i logopedinjom Majom Peretić organizirano je prikazivanje virtualnog predavanja o primjeni Omoguru alata. Korištenje ovog alata olakšava, poboljšava i potiče čitanje kod osoba s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja.

(opširnije)

Natječaj Književnog petka: Zagrebu – riječju i slikom  (objavljeno: 22.04.2020)

Uredništvo Književnog petka, najdugovječnije zagrebačke književno-kulturne tribine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, objavljuje natječaj u kojem sve zainteresirane građane poziva na kreativni odgovor na nedavni razorni potres u kontekstu epidemije kororna virusa, situaciju bez presedana u novijoj zagrebačkoj povijesti.

(opširnije)

Gradska knjižnica Kaštela u virtualnoj Noći knjige  (objavljeno: 22.04.2020)

Gradska knjižnica Kaštela raspisala je dva natječaja za Noć knjige:

Osim toga, Gradska knjižnica Kaštela organizira virtualno noćno druženje u Kaštelanskom književnom klubu GKK. Pozvani su svi zaljubljenici u knjigu i čitanje da se pridruže u Noći knjige, 23. travnja u 20.30 sati u virtualnom druženju s knjigom u Facebook grupi Kaštelanski književni klub - Gradska knjižnica Kaštela. Program virtualne Noći knjige 2020. u Gradskoj knjižnici Kaštela požete pogledati ovdje.


Odgoda održavanja Stručnog skupa Strip u knjižnicama  (objavljeno: 21.04.2020)

ODGAĐA se Stručni skup Strip u knjižnicama koji se trebao održati u Vinkovcima, 4. i 5. lipnja 2020. godine, povodom 145 godina Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. O novom terminu Skupa na vrijeme ćemo Vas obavijestiti.

(opširnije)

Otvoreno e-savjetovanje na temu: Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima  (objavljeno: 20.04.2020)

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) je 17. travnja 2020. godine otvorio novo savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima sa zainteresiranom javnosti na stranici Središnjeg državnog portala „e-Savjetovanja".

Savjetovanje će biti otvoreno do 17. svibnja 2020. godine.

 


Stručni skupa: Knjižnice u procjepu 5 - OTKAZANO  (objavljeno: 20.04.2020)

Mjesto održavanja: Sisak, Hotel Panonija 14.5.2020. - 15.05.2020. OTKAZANO

Organizator: Knjižničarsko društvo Sisačko-moslavačke županije, Komisija za katalogizaciju Hrvatskoga knjižničarskog društva, NKČ Vlado Gotovac Sisak, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja
Tema skupa: Sadržajna (i predmetna) obrada knjižnične građe

Više informacija o skupu možete pronaći ovdje.
 


<< prethodna stranica | 11-20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -