- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  O nama  //  Djelatnosti
Djelatnosti

Redovna djelatnost Hrvatskoga knjižničarskog društva obuhvaća rad njegovih upravljačkih i stručnih tijela, izdavanje glasila HKD Novosti i održavanje mrežnih stranica, kao i izradu prijedloga propisa u knjižničarskoj djelatnosti. U redovnu djelatnost Društva spada i izdavanje prijevoda međunarodnih knjižničarskih standarda i smjernica, za što je IFLA dala dozvolu Društvu.

Glavni odbor, Izvršni odbor i Nadzorni odbor su upravljačka tijela Društva. Statutom Društva propisano je da se Glavni odbor sastaje najmanje 2 puta godišnje, a Izvršni odbor najmanje 4 puta. No upravljačka tijela Društva se, u stvarnosti, zbog nužnosti uspješnog djelovanja Društva češće sastaju.

Stručni rad Društva odvija se kroz aktivnosti 6 sekcija, 26 komisija i 6 radnih grupa. Tijekom godine ova se stručna tijela sastaju prema potrebi, a Statutom je propisano sastajanje najmanje 2 puta godišnje u svrhu bavljenja problematikom pojedinih specijaliziranih područja unutar knjižničarstva.

U redovnu djelatnost Društva spada i izdavanje glasila HKD Novosti (ISSN 1331-808X), koje izlazi 3 do 4 puta godišnje od 1994., a svaki član ima pravo na besplatni primjerak, jer je Statutom Društva propisana javnost rada Društva. Osim toga, od broja 15 (veljača 2001.) na mrežnim stanicama Društva izlazi i njihovo elektroničko izdanje.

Kako bi se omogućio uvid u rad Društva ne samo članovima nego i široj javnosti, pokrenute su mrežne stranice, čije se uredništvo sastaje po potrebi, a webmaster ih redovito održava.

Hrvatsko knjižničarsko društvo je naznačajniji izdavač knjižničarske literature u Hrvatskoj. U njegovu redovnu djelatnost spada i izdavanje prijevoda međunarodnih knjižničarskih standarda i smjernica koji su hrvatskim knjižničarima prijeko potrebni za svakodnevni rad, a bez kojih razvoj hrvatskih knjižnica u skladu s europskim i svjetskim zahtjevima bio nemoguć.

Administrativne poslove svih tijela Društva obavlja Tajništvo, kao i sve ostale srodne poslove i obveze Društva spram svojih članova, nadležnih ministarstva, knjižničarskih društava i ustanova.
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -