HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za zaštitu knjižnične građe  //  Dokumenti i linkovi  //  Lea Lazzarich: Rezultati ankete - popis hrvatskih novina 19. st.
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za zaštitu knjižnične građe

Dokumenti i linkovi

Lea Lazzarich: Rezultati ankete - popis hrvatskih novina 19. st.

35. skupština Hrvatskog knjižničarskog društva Plitvice, 25.-29. 9. 2006.                                           Komisija za zaštitu knjižnične građe      Okrugli stol: Stanje novinskih fondova u hrvatskim knjižnicama – problem zaštite   Izlaganje: Lea Lazzarich, dipl. knjiž.   Projekt: Zaštita starih hrvatskih novina                              (pisani oblik sastavljen na temelju izlaganja u PowerPointu)   O projektu: ·         pokrenut 2002. godine ·         podijeljen u više faza ·         prva faza: od pojave prvih naslova do 1892. godine ·         prikupljanje podataka i organizacija podataka u tablicu ·         metoda ankete   Ciljevi ankete: ·         Utvrditi stanje novinskog fonda u RH: što i gdje se nalazi? ·         Evidentirati naslove koji su zaštićeni i mikrofilmirani ·         Odrediti prioritete za zaštitu ·         Unikatne naslove zaštiti, mikrofilmirati i digitalizirati ·         Sukcesivno provoditi zaštitu i dostupnost krajnjem korisniku   Anketa: ·         Uključeno 40 knjižnica svih vrsta ·         Ponuđeno 72 naslova novina ·         Obuhvaćeni upiti o sačuvanim godištima i brojevima, stanju svezaka, arhivskom primjerku, zaštićenim naslovima ili svescima ·         Kriterij za odabir ponuđenih naslova – knjiga J. Horvata: Povijest novinstva u Hrvatskoj     ·         Prve informacije s terena donijele su izmjene ·         prikupljeno je 202 uščuvana naslova za navedeno razdoblje ·         Nisu odgovorile sve knjižnice ·         Komisija je odlučila angažirati djelatnike koji su popisivali građu na svom području         Zadaća je postala misija s jednim ciljem: sveobuhvatna informacija o kompletnom stanju novinskog fonda u Hrvata i stanju u kojem se on nalazi   Problemi: ·         Knjižnice su zahvaljujući programu zaštite Ministarstva ili samostalno, često odabirale isti naslov za zaštitu ·         Odabirani su naslovi koji predstavljaju opću vrijednost ·         Nisu provjeravani naslovi koje niti jedna druga knjižnica ne posjeduje ·         Ne postoje parametri  za izradu kriterija za odabir građe za zaštitu ·         Ne postoji evidencija o uščuvanim naslovima novina na prostoru RH (unatoč Zakonu o kulturnom dobru i obvezi institucija da prijave vrijednu građu u Registar kulturnog dobra RH) ·         Skupni katalog novina – znate li gdje je?   Kriteriji za prvu fazu: ·         Kronološki od prvih tiskovina novina do 1892. ·         Nakon toga broj naslova se naglo povećava ·         Kriteriji su za prvu fazu bili širi: teško se u tom razdoblju razaznaju čisti oblici dnevnog tiska od nekih bliskih, jednako vrijednih oblika ·         Ograničenje na naslove novina tiskane i sačuvane u RH ·         Projekt Zaštite novina priložen je Ministarstvu kulture za financiranje programa HKD-a   Rezultati:   ·         202 naslova novina ·         40 knjižnica ·         U CROLIST su uneseni svi naslovi novina s popisa a koje NSK posjeduje ·         Najsnažniji izdavački centri bili su Zadar, Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Dubrovnik ·         136 naslova iz 19. stoljeća nalazi se u NSK ·         61 u Državnom arhivu Zadar ·         59 u Znanstvenoj knjižnici Zadar ·         38 u Gradskoj knjižnici Zagreb ·         31 u HAZU   Unikati: ·         34 naslova (ne računajući brojeve) ·         Ephemerides Zagrebiensis – najstariji naslov ·         Danica Hrvatska – 13 institucija ·         Hrvatska vila - 11 institucija Nedostaci: ·         Arhiv grada Osijeka nije obrađen ·         Nije obrađena splitska regija ·         Državni arhiv u Zagrebu nije u cijelosti obrađen ·         HAZU je dao podatke i obećao popuniti popis ·         Metropolitana nije obrađena   Prikaz rezultata: ·         mrežni izvor: http://www.hkdrustvo.hr/clanovi/tmp/novine/novine.htm   Pripreme za drugu fazu:          Zbog obimnosti rezultata i broja naslova koji slijede podaci stavljeni na Internet        Omogućiti knjižnicama sa svoje podatke sami unose u bazu        Stranica je predložak za informatičko sučelje putem kojeg će se istraživati, pregledavati i unositi podaci        Stranica bi morala biti temelj za bazu podataka o novinskom fondu RH        Stranica bi posjedovala korisničko sučelje s tri razine sigurnosnih provjera, ovisno o ovlastima koje posjeduju        Javno dostupna?!   Zaključci:          Knjižnice moraju nabaviti mikrofilmove novinskih naslova i mikročitače        IFLA : starija novinska građa ne čita se u izvornom obliku        Pravilnik o zaštiti knjižne građe: zabranjuje korištenje građe koja je registrirana kao kulturno dobro        dostaviti kopije mikrofilmova svim regionalnim knjižnicama        Ministarstvo kulture: nabava mikročitača u regionalnoj knjižnici        Prijaviti vrijedne novinske fondove u Registar kulturnog dobra RH     DIGITALIZACIJA?   Nacionalni projekt ili samostalni napad na vjetrenjače?

Datoteka za download: Lea Lazzarich Rezultati ankete 1.doc