HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za zaštitu knjižnične građe  //  Dokumenti i linkovi  //  Rezultati ankete: Primjena Pravilnika o zaštiti knjižnične građe koja ima svojstvo kulturnog dobra
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za zaštitu knjižnične građe

Dokumenti i linkovi

Komisija za zaštitu knjižnične građe odaslala je online anketu knjižnicama u razdoblju od 24.10. – 11.11.2011. Upitnik sadrži 71 pitanje - Upućen je u 197 knjižnica svih vrsta u Hrvatskoj (oko 11% svih knjižnica u Hrvatskoj) - Odgovorile su 62 knjižnice (31,5% anketiranih): nacionalna 1 sveučilišna 19 visokoškolskih 2 općeznanstvene 19 narodnih 20 specijalnih Zaključak: • Najveći broj knjižnica ne primjenjuju Pravilnik na propisani način • 62 % anketiranih knjižnica pretpostavlja da ima građu koja ima svojstvo KD (više od 50%) • Procjenu temelje na vrijednosti, starosti, unikatnosti i td. • 50% knjižnica smatra da bi kriterije prema kojima se procjenjuje da li je nešto KD trebalo predložiti Ministarstvo kulture, a 40% smatra da bi to trebala izraditi NSK • 63 anketirane knjižnice pretpostavljaju da je postotak njihove građe koja ima svojstvo kulturnog dobra između 1- 10%, • Od 41 knjižnice koje procjenjuju da imaju građu koja ima svojstvo KD, samo njih 10 priprema prijavu za registraciju • Razlozi za ne prijavljivanje građe su sljedeći: • čak 62% njih očekuje upute, • 14% očekuje savjetovanja, • 10% „nitko to od njih nije tražio“ (Pravilnik to izričito propisuje i po tome se može zaključiti da ga ne primjenjuju i ne poznaju), • 3 % ne zna što dobiva time • Od svih anketiranih knjižnica, samo 7 knjižnica je prijavilo građu, a 6 njih ima rješenje i upisnicu u Registar PKD, od toga su to 4 knjižnice realizirale u periodu do objave Pravilnika, a samo 2 nakon, i jedna koja je dostavila prijavu 2003 MK i do danas nije dobila odgovor. • Od 6 knjižnica koje su prijavile građu 4 su prijavile zbirno, a dvije pojedinačno • Popisi za prijavu se sastavljaju prema nahođenju – nema jedinstvenog obrasca

Datoteka za download: grafikoni_sve.pdf