- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u inozemstvu  //  DAN SPECIJALNIH KNJIŽNICA - Digitalna, medijska i informacijska pismenost u specijalnim knjižnicama
DAN SPECIJALNIH KNJIŽNICA - Digitalna, medijska i informacijska pismenost u specijalnim knjižnicama

Mjesto održavanja: Slovenski etnografski muzej u Ljubljani 26.05.2022 - 26.05.2022
Organizator: Sekcija za specijalne knjižnice pri Slovenskom knjižničarskom društvu

Prilagodba rada specijalnih knjižnica tijekom pandemije odrazila se na prevladavajući trend korištenja IKT-a. Promijenjene društvene prilike i sve veća potreba za digitalizacijom kako bi se zadovoljile potrebe korisnika dovele su do potrebe za kompetentnim informacijsko pismenim specijalnim knjižničarima.

U interakciji korisnik - specijalni knjižničar pružanje *usluga posredovanja* više nije dovoljna: sadržaji se moraju kompetentno primati, kreirati i posredovati te pojedinac mora biti svjestan posljedica svojih aktivnosti. Za spomenuto su potrebna znanja, razumijevanje i vještine koje uz odgovarajuću upotrebu digitalnih alata i usluga grade nova znanja i oblikuju njihov medijski izraz u komunikaciji s drugim dionicima u digitalnom okruženju.

Specijalne knjižnice u Sloveniji obično imaju jednog zaposlenika, koji mora održavati zdrav odnos tradicije i inovacije te djelovati kao povezujući element između knjižnične zbirke i korisnika. Kako se razina informacijske, digitalne i medijske pismenosti samog knjižničara odražava u toj ulozi, teško je izmjeriti, ali je ujedno ključna za sam učinkoviti rad.
Posljednjih godina svjedoci smo raznih promjena – posebice u području komunikacije s korisnicima. Specijalne knjižnice su zauzele proaktivni pristup u posredovanju građe i usluga, posebice e-izvora i diseminacije informacija, kreiranjem i provedbom obrazovnih programa.

No ipak ostaje dvojba: koje medije koristiti, kojim kanalima doći do korisnika i koje su informacije ključne za komunikaciju i rad. Sve to zahtijeva određene stavove, vještine i znanja knjižničara za rad u specijalnim knjižnicama i u aktualnom medijskom prostoru.

O svemu tome govorit će se na Danu specijalnih knjižnica i susresti se s predavačima koji dobro poznaju promijenjenu situaciju i ponašanje/zahtjeve koje donosi aktualno stanje u društvu. Skup će ponuditi ideje za učinkovitije djelovanje i prostor za raspravu i razmjenu iskustava.

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -