- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Poziv na međunarodno savjetovanje sa stručnom javnošću o Nacrtu IFLA-inih smjernica za knjižnične usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu  (objavljeno: 14.04.2017)

IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama poziva sve zainteresirane da daju svoje komentare, sugestije i prijedloge na Nacrt smjernica za knjižnične usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu. Tekst Nacrta kao i ostale informacije o međunarodnom savjetovanju sa stručnom javnošću mogu se naći na mrežnoj stranici Sekcije.

Molimo da svoje komentare pošaljete na engleskom jeziku suvoditeljici izrade Smjernica: Sanji Bunić.


Sedmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata  (objavljeno: 05.04.2017)

Otvorene su prijave za sudjelovanje na Sedmom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata koji će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 27. i 28. travnja 2017.

Sedmu godinu zaredom, Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata okuplja stručnjake iz područja digitalizacije i digitalnih knjižnica, potiče razmjenu iskustava, predstavlja nove projekte digitalizacije i razmatra aktualne teme vezane uz digitalizaciju u baštinskim ustanovama. Uz brojne domaće i inozemne stručnjake, posebna gošća ovogodišnjeg D-festa je Adina Ciocoiu, predstavnica Europeane, koja će održati izlaganja o aktualnim pitanjima agregiranja metapodataka u Europeani i njihova kreativnog korištenja.

Prijavnica za sudjelovanje i preliminarni program Festivala nalaze se na sljedećoj poveznici.
 


Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja 'Knjižnica godine'  (objavljeno: 01.04.2017)

Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv za dodjelu godišnjeg priznanja 'Knjižnica godine'. Rok za prijavu je 31. svibnja 2017. godine.

 

(opširnije)

Objavljene HKD Novosti - broj 73  (objavljeno: 29.03.2017)

Objavljen je 73. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.

Tema sljedećeg, 74. broja, bit će „Javno zagovaranje – strategija i njezina provedba“. Knjižnice i knjižničari istinski važni u informacijskom društvu, te, da bi istaknuli svoju ulogu i educirali članove društva o svojem radu, većina knjižnica aktivno provodi Strategiju javnog zagovaranja koju je predložila Komisija za javno zagovaranje Hrvatskog Knjižničarskog društva (tada još Radna grupa) 2010. godine.
 
Vjerujemo da nakon 7 godina knjižnice imaju podosta primjera uspješnog zagovaranja strukovnih interesa, te da će rado iznijeti svoja iskustva na stranice HKD Novosti.
 
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 74. broj HKD Novosti je 15. lipanj 2017. godine.
Upute autorima dostupne su na sljedećoj poveznici.
 

Stručni skup 11. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem  (objavljeno: 21.03.2017)

Mjesto održavanja: Crikvenica 11.10. - 13.10.2017.

Organizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Suorganizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo i Gradska knjižnica Crikvenica

Partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani te Savez knjižničarskih društava Slovenije.
Tema je Savjetovanja Mreža narodnih knjižnica – suradnja u razvoju digitalnih usluga i predstavljanju javnosti, a organizira se radi stjecanja uvida u teorijska i praktična pitanja vezana uz mrežne usluge u narodnim knjižnicama i modele povezivanja narodnih knjižnica u digitalnome okruženju, uspostavljanja čvršće suradnje u izradbi zajedničkih projekata, sustava, portala i dinamičnih mrežnih stranica knjižnica na nacionalnoj razini te predstavljanja inozemne prakse i mogućnost boljega upoznavanja i zajedničke suradnje na međunarodnoj razini.

Zainteresirani za izlaganje na 11. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj trebaju poslati sažetke najkasnije do 15. travnja 2017. godine.

(opširnije)


Natječaj za najbolju "zelenu" knjižnicu  (objavljeno: 21.03.2017)

Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Osijeku organizira natječaj za najbolju "zelenu" knjižnicu. Za sudjelovanje u natječaju potrebno je popuniti online obrazac.

Nagrade koje se dodjeljuju su sljedeće:
1. Nagrada: Put u Europski parlament u Bruxelles za dvije osobe u lipnju 2017. Nagradu dodjeljuje prof. dr. sc. Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu.

2. Nagrada: Prijenosno računalo. Nagradu dodjeljuje ALUMNI Ekonomskog fakulteta u Osijeku

3. Nagrada: Tablet računalo. Nagradu dodjeljuje društvo Komunalac d.o.o. Vukovar.

4. Pisana priznanja za sudjelovanje do desetoga rangiranog mjesta.

Pravila o provedbi natječaja za najbolju "zelenu" knjižnicu nalaze se u prilogu.


DRUGA OBAVIJEST - 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa DRUGA OBAVIJEST  (objavljeno: 16.03.2017)

Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Komisijom za narodne knjižnice HKD-a i Društvom bibliotekara Istre te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula kao domaćinom organizira 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama RH i 7. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu?
Na ovom stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, i zanimljivi predavači i gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije, a na festivalu bibliobusa bit će predstavljeno desetak bibliobusa s raznih strana Hrvatske i bibliobusi iz Bosne i Hercegovine (Bihać), Mađarske (Pečuha i Nyíregyháza) i Slovenije (Maribor i Novo mesto). Na stručnom skupu izlaganjem će se predstaviti i proizvođači bibliobusa iz Slovenije (Fera avto d.o.o.) i Hrvatske (Multipartner d.o.o.).

(opširnije)


Prva obavijest za stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Predškolci i knjižnica“  (objavljeno: 07.03.2017)

Gradska knjižnica Beli Manastir, Središnja knjižnica Mađara u RH organizira stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Predškolci i knjižnica“ koji će se održati u Belom Manastiru 10. studenoga 2017. godine.
Skup se organizira radi praćenja promjena u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, pojave potencijalno nove skupine malih korisnika i njihovih skrbnika, novih mogućnosti dječjih odjela, a poglavito radi povezivanja knjižničara, odgajatelja i učitelja.

Sudjelovati se može prijavljenim izlaganjima, primjerima dobre prakse u formi izlaganja uz prezentaciju ili kao slušatelj.
Pozivaju se svi zainteresirani sudionici da prijave izlaganja i primjere dobre prakse.

NAPUTCI ZA SUDJELOVANJE:
Kotizacija: nema kotizacije
Molimo popuniti priloženi prijavni obrazac do odgovarajućeg datuma i poslati ga na elektronsku adresu:gradska.knjiznica.bm@os.t-com.hr ili poštom na adresu organizatora.
30. kolovoza 2017.: rok za prijave sudjelovanja s izlaganjem i primjerima dobre prakse. Prijavnom obrascu priložiti sažetak izlaganja duljine do 250 riječi u .doc formatu.
30. rujna 2017.: rok za prijave sudjelovanja bez izlaganja.
15. rujna 2017.: rok za slanje teksta izlaganja, primjera dobre prakse i gotove prezentacije (.ppt) na adresu: gradska.knjiznica.bm@os.t-com.hr

 (opširnije)


Prva obavijest o 8. okruglom stolu o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade  (objavljeno: 01.03.2017)

Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića Split organizira 8. interdisciplinarni okrugli stol o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade pod nazivom „Hrvatski znanstvenici i izumitelji u publikacijama za djecu i mlade – bauk ili izazov?” koji će se održati u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine od 8:30 do 15:00 u velikoj multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, Slobode 2.

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 13. travnja 2017.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 10. svibnja 2017.

Kotizacije nema.

Program skupa dostupan je na poveznici.

Obrazac za prijave dostupan na poveznici.

(opširnije)

Stručni skup Informacijska pismenost u dječjim knjižnicama  (objavljeno: 28.02.2017)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak organiziraju stručni skup "Informacijska pismenost u dječjim knjižnicama" koji će se održati 31. ožujka 2017. u Zagrebu u Knjižnici Medveščak, Zvonimirova 17. (opširnije)


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -