- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Otkazana 42. Skupština HKD-a  (objavljeno: 07.12.2017)

Odlukom predsjednice Hrvatskog knjižničarskog društva otkazuje se 42. Skupština Društva zakazana za 15. prosinca 2017. godine zbog nemogućnosti ostvarivanja kvoruma potrebnog za održavanje Skupštine i regularno donošenje odluka. O novom datumu i načinu održavanja Skupštine članovi Društva i delegati bit će pravovremeno obaviješteni.

 


Književni petak: Game over - kraj igrice / Tomislav Fiket, Berislav Jozić i Luka Žučko  (objavljeno: 05.12.2017)

Povijesno, prvi filmaši bili su izumitelji, "hardveraši", koje je više zanimala tehnika snimanja „živih slika“, nego što su razmišljali o filmu kao novom vidu umjetnosti. Njihove projekcije su i dočekivane kao tehničke novotarije koje nisu, a neće nikada ni biti, blizu mogućnostima teatarskog izričaja. No, "novotarija" je brzo počela progovarati sebi svojstvenim jezikom, jezikom montaže, koji ni u jednom drugom mediju nije bio moguć, nadograđujući film specifičnim narativnim i stilskim formama.

Kao što znamo, film je svojom popularnošću pretekao ostale umjetnosti, postao je glavna zvijezda, a sada smo svjedoci (skoro) identične priče s medijem video-igara: od prvih zanesenjaka-izumitelja kojima je bio uspjeh natjerati dva štapića da odbijaju kockastu loptu do industrije koja ostvaruje veći promet od filmske industrije te svojim budžetima konkurira filmovima hollywoodske A produkcije.

O tome gdje je medij video-igara danas i smijemo li ga uopće zvati "igricama", razgovarat ćemo s Berislavom Jozićem i Lukom Žučkom, novinarima jedinog specijaliziranog časopisa za video-igre u Hrvatskoj - Reboota. (T. F.)

Urednik i voditelj je Tomislav Fiket, filmski i TV redatelj i ljubitelj video igara. Tribina će se održati 8. prosinca u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.


42. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva - OTKAZANO!  (objavljeno: 20.11.2017)

Glavni odbor HKD-a je na 8. sjednici, temeljem članka 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, donio odluku o
Prijedlogu Dnevnog reda 42. Skupštine HKD-a:
1. Otvaranje 42. redovne skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva
2. Usvajanje Dnevnog reda 42. skupštine
3. Izbor radnih tijela 42. skupštine
4. Usvajanje izvješća o radu stručnih, upravnih i drugih tijela Društva, te financijskog izvješća za izvještajno razdoblje (1.9.2016. – 31.8.2017.)
5. Usvajanje plana rada i financijskog plana Društva za 2018. godinu
6. Razno

42. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva održat će se 15. prosinca 2017. godine u 11,00 sati u Medioteci Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 


Zaključci - 14. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama “Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”: postignuća i izazovi”  (objavljeno: 20.11.2017)

 Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama u organizaciji s HKD-ovom Komisijom za čitanje, Komisijom za autorsko pravo i otvoreni pristup i Komisijom za narodne knjižnice i suorganizacijom Knjižnicama grada Zagreba prikazala je na ovogodišnjem okruglom stolu rezultate aktivnosti sudionika u Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”.
Okrugli stol je održan 6.10.2017. godina u prostorima KGZ-Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 6 u Zagrebu. Na skup se odazvalo oko 130 sudionika. Prijavili su se knjižničari, logopedi, odgojitelji, pedagozi, psiholozi, nastavnici, profesori, izdavači.

Okrugli stol za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama posvetio se informiranju, edukaciji i senzibilizaciji šire javnosti (stručne i opće) o problemima osoba sa specifičnim teškoćama u učenju. Na okruglom stolu otvorila se rasprava o povećanju broja školskih logopeda u svrhu pravovremenog otkrivanja, intervencije i terapije kod djece sa specifičnim teškoćama učenja. Predočile su se aktivnosti pri promjeni Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86). Prikazali se rezultati širenja mreže knjižnica koje provode knjižnične programe namijenjene osobama sa specifičnim teškoćama učenja te povećanje nabave knjižnične građe namijenjene osobama sa specifičnim teškoćama učenja.

Zaključci odstupni u privitku.

 


Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 17.11.2017)

Objavljen novi broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske (god. 60, br. 2-3 za 2017).

Knjižnice, udruge, ustanove i privatne osobe koje se žele pretplatiti na VBH, mogu to učiniti samo jednim telefonskim pozivom, on-line obrascom ili elektroničkom poštom Društva. Godišnja pretplata iznosi 300,00 kn.


Stručni skup “Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća”, povodom 180. obljetnice Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” – prva obavijest  (objavljeno: 14.11.2017)

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ 1. ožujka 2018. godine proslavit će se 180. obljetnica djelovanja. Tim povodom organizirat će se stručni skup pod nazivom „Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća“.
Od Ilirskog čitanja društva, osnovanog 1. ožujka 1838. do današnjih dana, Knjižnica djeluje kao baštinska ustanova, suvremena ustanova u kulturi, najstarija u gradu Karlovcu. Opće je prepoznata kao kulturno, obrazovno i informacijsko središte zajednice, kao i mjesto promicanja multikulturalnosti. Knjižnica danas umrežuje čitanje, informiranje, nove tehnologije, stvaralaštvo i konzumiranje najrazličitijih oblika kulturno-kreativnih proizvoda. Upravo danas, u vrijeme globalizacije, potrebno je istaknuti ono što je osobito i po čemu je neka sredina prepoznatljiva i posebna. O toj promjeni i činu predstavljanja povijesne i kulturne baštine u suvremenom društvu kroz nove medije govorit će se na predavanjima na Stručnom skupu “Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća”. Kroz primjere dobre prakse knjižnice će predstaviti ulogu i značaj u zajednici, kroz suvremene načine rada i nove medije,
čime se čuva i obogaćuje identitet lokalne zajednice, osvješćuje pripadnost jednoj kulturnoj, povijesnoj i geografskoj sredini.


Objavljen novi broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 14.11.2017)

Na mrežnim stranicama Vjesnika bibliotekara Hrvatske dostupna je online inačica god. 60, br. 1(2017).


Promotivni film Dan hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!  (objavljeno: 09.11.2017)

Promotivni film Hrvatskog knjižničarskog društva povodom Dana hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!

Filmom smo željeli na jednostavan način poslati poruku kako je, uz apsolutno uvažavanje svih različitosti, knjižnica ustanova namijenjena svima bez razlike. Okretanje stranice svojevrstan je poticaj na humanost i neisključivost, pri čemu se knjižnica predstavlja kao smjerokaz za ovakve pozitivne promjene i na puno širem društvenom planu.
Autori filma: Studenti Akademije dramskih umjetnosti, Jakov Nola, redatelj; Ante Delač, snimatelj; Oleg Skorin, montažer i kolegica Sanja Repanić Blažičko, scenaristica.

Pozivamo Vas da dijelite film i promovirate ga u svojim sredinama.

 


6. okrugli stol "Knjižnice i suvremeni menadžment: Alternativni izvori financiranja"  (objavljeno: 31.10.2017)

Komisija za upravljanje Hrvatskog knjižničarskog društva od 2008. godine redovito održava okrugle stolove s temama knjižničnog menadžmenta, a s ciljem podizanja razine uspješnosti rada hrvatskih knjižnica u ostvarivanju svojih misija i vizija primjenom marketinških i menadžerskih tehnika i alata.
Ovogodnišnji 6. okrugli stol „Knjižnice i suvremeni menadžment“ održati će se 30. 11. 2017. godine u Zagrebu (KGZ – Gradska knjižnica, Multimedijalna dvorana, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4, Zagreb). Programski će obuhvaćati praktične aktivnosti usmjerene na kreiranje branda knjižnice, kao važnog aspekta/dijela u privlačenju potencijalnih sponzora/donatora, prijave na projekte, natječaje, crowdfundinga itd., detektiranje alternativnih izvora financiranja, načina prijave i sl., te primjere dobre prakse.

Prijave su zatvorene!

(opširnije)


The International Symposium on the Future of Education in Information Science  (objavljeno: 26.10.2017)

U okviru međunarodnog Erasmus+ projekta EINFOSE (glavni koordinator Filozofski fakultet Osijek), od 10. do 11. rujna 2018. godine održat će se u Pisi, Italija, međunarodna konferencija "The International Symposium on the Future of Education in Information Science (FEIS 2018)".
Rok za prijavu sažetaka: 1. 2. 2018.
Više informacija o konferenciji dostupno je na mrežnim stranicama.


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -