naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


Novi broj Novosti HKD-a  (objavljeno: 22.04.2008)
Objavljen je novi, 39. broj Novosti Hrvatskoga knjižničarskog društva. Od ovog broja, Novosti HKD-a dostupne su na dorađenoj mrežnoj stranici i u novom formatu. Važno je napomenuti da se Novosti HKD-a više ne objavljuju u tiskanom obliku. Budite i dalje suradnici i čitatelji Novosti!

Novi broj VBH  (objavljeno: 21.04.2008)
Objavljen je broj 3 Vjesnika bibliotekara Hrvatske u njegovom jubilarnom, pedesetom godištu. Broj donosi zanimljive radove s temama iz povijesti hrvatskih knjižnica, članak koji se bavi razmjenom kao oblikom nabave periodičkih publikacija te člankom o bibliobusnoj službi. U redovnoj rubrici Prikazi, možete pročitati četiri prikaza novih publikacija. Broj je uredila nova urednica Vjesnika Iva Melinščak Zlodi.

Javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika  (objavljeno: 01.04.2008)
Povjerenstvo za predlaganje predsjednika Hrvatskog knjižničarskog društva objavljuje javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika Hrvatskog knjižničarskog društva. Rok za dostavu prijedloga je 15. lipnja 2008. godine na adresu HKD-a. (opširnije)

Novo izdanje HKD-a  (objavljeno: 25.03.2008)
Početkom ožujka 2008. objavljene su "Smjernice za knjižnične usluge za bebe i djecu rane dobi". Smjernice su plod zajedničkog rada svih sekcija IFLA-inog Odjela III – Javne knjižnice, pod vodstvom Sekcije knjižnica za djecu i mladež uz poseban trud Ivanke Stričević i Kathy East te uz hrvatski prijevod Irene Kranjec. Smjernice donose okvir za razvoj knjižničnih usluga za obitelji s malom djecom. Donose i upitnik za (samo)procjenu knjižnice u odnosu na usluge za djecu najranije dobi koji služi i kao dobra podloga za planiranje. Navedeni su i primjeri dobre prakse iz raznih dijelova svijeta, uz poseban naglasak i na primjere iz hrvatskih knjižnica.

Programi za poticanje čitanja djece osnovnoškolske dobi  (objavljeno: 26.02.2008)
Hrvatsko knjižničarsko društvo, Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak, 14. ožujka 2008. organizirali su stručni skup pod nazivom Tko čita, ne skita! - programi za poticanje čitanja djece osnovnoškolske dobi. Skup je održan u KGZ - Knjižnici Medveščak, Trg žrtava fašizma 7, Zagreb.(opširnije)

Nagrada Zaklade dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 14.01.2008)
U ponedjeljak, 14. siječnja 2007. uručene su nagrade najboljim studentima bibliotekarstva Sveučilišta u Zagrebu u akad. god. 2006/2007 - studenticama Lei Ledinski i Heleni Novak. Nagradu za značajan doprinos knjižničarskoj struci u 2007. godini, dobila je mr. sc. Tinka Katić za svoj rad Stara knjiga: bibliografska organizacija informacija u izdanju Hrvatskoga knjižničarskog društva. Čestitamo!

7. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 13.11.2007)
Hrvatsko knjižničarsko društvo, Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja, Radna grupa za autorsko pravo i Katedra za bibliotekarstvo, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca 2007. organizirali su 7. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama: Knjižnice i intelektualno vlasništvo. Donosimo zaključke skupa.

Blog Knjižnice Instituta Ruđer Bošković  (objavljeno: 15.10.2007)
Svjetlo dana ugledao je blog knjižničara Knjižnice Instituta Ruđer Bošković kojim žele na neformalni način obavještavati čitatelje o aktualnostima iz svijeta znanosti, bibliotekarstva, kulture, tehnologija i sl. Blog donosi sljedeće rubrike: bibliometrija, događanja, izobrazba, kultura, LIS, predavanja izvan IRB, predavanja na IRB, privremeni pristupi, putopisi, semantički web, tehnologija, tražilice, znanost i znanstveno izdavaštvo. opširnije

Prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti  (objavljeno: 11.07.2007)
Na stranicama donosimo prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti koji je Glavni odbor HKD-a usvojio na svojoj sjednici održanoj 29. lipnja 2007. i uputio u proceduru prema Hrvatskom knjižničnom vijeću.

Stara knjiga : bibliografska organizacija informacija  (objavljeno: 04.07.2007)
U nizu Posebna izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljena je nova publikacija: "Stara knjiga : bibliografska organizacija informacija" mr. sc. Tinke Katić. Knjiga predstavlja osuvremenjenu inačicu magistarskog rada autorice, a obrađuje temu organizacija informacija za staru knjigu iz razdoblja od 1455. do 1850. godine. Knjiga je prikazana i u biltenu CERL-a (opširnije)

<< prethodna stranica | 61-70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | sljedeća stranica >>