naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


6. stručni skup OSTVARIMO POTENCIJALE KNJIŽNICA – „Ranom intervencijom do razvoja rane pismenosti”  (objavljeno: 14.03.2024)

Mjesto i vrijeme održavanja: virtualno, putem platforme Zoom, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, četvrtak 16. 5. 2024. od 10:00 do 13:15 sati.

Organizator: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Karlovac i Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

Tema: Ranom intervencijom do razvoja rane pismenosti
 

(opširnije)

 


Poziv za novi broj Kalibra - časopisa Društva knjižničara Karlovačke županije  (objavljeno: 14.03.2024)

Kalibar je časopis Društva knjižničara Karlovačke županije zamišljen kao interno glasilo, namijenjeno knjižničarima, članovima Društva, za promicanje i unapređenje stručnog rada u njihovim knjižnicama. Sastoji se od dva dijela, stručnog i obavijesnog, a od 2018. objavljuje se u e-izdanju.


Od prošle je godine Kalibar postao recenzirani časopis i svi znanstveni i stručni radovi prolaze kroz postupak dvostruke anonimne recenzije.
 

(opširnije)

Peti stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Upravljanje revizijom i otpisom - prvi poziv  (objavljeno: 08.03.2024)

Mjesto održavanja: 20. rujna 2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Malo predvorje
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu
Suorganizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

(opširnije)
 


Otvorene su prijave za izlaganja na Trinaestom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata  (objavljeno: 28.02.2024)

Trinaesti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata, skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te predstavljanju digitalizacijskih projekata, održat će se 16. i 17. svibnja 2024. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

 

(opširnije)

3. stručni skup Suradnja, izgradnja, nadogradnja: Čitateljski klubovi u knjižnicama  (objavljeno: 28.02.2024)

Mjesto i vrijeme održavanja: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, 4. 10. 2024. u 10 sati

Organizator: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica
Financijska podrška: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Kotizacija se ne naplaćuje.
 

(opširnije)


3. Okrugli stol Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja: Igraj svoju igru – čitaj! - prva obavijest  (objavljeno: 26.02.2024)

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska 10.05.2024.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za čitanje i Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska
Suorganizator: Sekcija za narodne knjižnice

Razvijena kultura čitanja podrazumijeva visoku razinu (čitalačke) pismenosti, a visoka razina pismenosti nužan je preduvjet svakog napretka - ekonomskog, socijalnog, kulturnog i osobnog. Stupanj razvijenosti nekoga društva u izravnoj je vezi s razvijenošću kulture čitanja upravo zbog njezinih dugoročnih i dalekosežnih implikacija na sve segmente društva.

(opširnije)


20. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama: Inkluzivne i pristupačne knjižnice - prva obavijest  (objavljeno: 20.02.2024)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 27. rujna 2024.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, Komisija za čitanje, Komisija za slobodan pristup informacijama

Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Filozofski fakultet u Osijeku i Knjižnice grada Zagreba

(opširnije)


Mađunarodni dan darivanja knjigom, 14. veljače  (objavljeno: 24.01.2024)

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Knjižničari u Hrvatskoj obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj".

Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima - dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari čitaju djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

(opširnije)

Predstavljanje knjige u Knjižnici Bogdana Ogrizovića  (objavljeno: 23.01.2024)

Zadovoljstvo nam je u ime Naklade Ljevak pozvati vas na promociju knjige
Velika važnost malih priča naših književnih znanstvenica
Ande Bukvić Pažin i Marije Ott Franolić.

Predstavljanje će se održati u petak, 16. veljače, s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

O knjizi će govoriti autorice Marija Ott Franolić, dr. sc.
i Anda Bukvić Pažin, dr. sc.

U razgovoru sudjeluju i Andreja Silić,
magistra obrazovnih znanosti, viša savjetnica za predškolski odgoj u AZOO
i Nataša Govedić, izv. prof. dr. sc., književnica i kritičarka.

Razgovor će moderirati urednica Anita Peti-Stantić.


e-knjiga Građanska znanost u izdanju FF Open Press-a  (objavljeno: 22.01.2024)

U izdanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavljena je knjiga Građanska znanost autora Tomislava Ivanjka, Gorana Zlodija i Zorana Horvata. Glavni cilj ove knjige obrazovati je i osnažiti istraživače, građane i voditelje radionica i programa građanske znanosti pružajući uvide u teorijske osnove, metode primjene i strategije za evaluaciju. Kroz detaljnu analizu ova knjiga pokušava razjasniti što građanska znanost zaista predstavlja, kako se razvijala tijekom vremena i kako se danas primjenjuje. Poseban naglasak stavljen je na važnost građanske znanosti u društvu kroz prikaz primjera njezinih primjena u humanističkim i društvenim istraživanjima u kojima se može olakšati prikupljanje podataka, potaknuti šira uključenost zajednice i poticati bolje razumijevanje društvenih fenomena.

Knjiga je dostupna u otvorenom pristupu putem platforme FF Open Press - izdanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu u otvorenom pristupu (https://openbooks.ffzg.unizg.hr/index.php/FFpress/catalog/book/172).


<< prethodna stranica | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>