- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Međunarodna suradnja  //  Sanja Bunić: Izvještaj o radu u IFLA-inoj Sekciji za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama u 2014. godini
Sanja Bunić: Izvještaj o radu u IFLA-inoj Sekciji za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama u 2014. godini

SANJA  BUNIĆ, sociologinja i viša knjižničarka, od 1996 . godine je zaposlena u Knjižnicama grada Zagreba. U središtu njenog profesionalnog rada i interesa je organizacija knjižničnih usluga za korisnike iz socijalno isključenih društvenih skupina, rad s volonterima te istraživanje zadovoljstva i potreba korisnika. Od 2010. godine vodi KGZ-ov projekt za beskućnike Knjigom do krova. Urednica je zbornika Druga prilika: izazovi i perspektive u radu s beskućnicima. Od 2010. godine članica je  HKD-ove Komisije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama, a od 2013. godine IFLA-ine Sekciji za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama.

Izvještaj o radu u IFLA-inoj Sekciji za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama u 2014. godini

Glavni doprinos Sanje Bunić radu Sekcije je njeno iskustvu u organizaciji knjižničnih usluga za beskućnike tako što je aktivno sudjelovala u procesu uključivanja beskućnika u misiju Sekcije. IFLA je 2014. godine službeno odobrila da beskućnici uđu u misiju ove IFLA-ine Sekcije. U radu polugodišnjeg sastanka Sekcije u Cebuu sudjelovala je putem Skypea, a tada  je i prvi put predloženo da se pokrene proces izrade Međunarodnih smjernica za knjižnične usluge s beskućnicima. Na 80. konferenciji IFLA-e u Lyonu predloženo je da prvi korak u pravcu  pokretanja izrade Smjernica bude organizacija polugodišnjeg sastanka Sekcije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a u sklopu njega organizacija međunarodne videokonferencije Knjižnične usluge za beskućnike: razmjena iskustava u svrhu izrade međunarodnih smjernica. Zajedno s kolegicom Dunjom Marijom Gabriel , dopisnom članicom Sekcije, radila je na programskoj i organizacijskoj pripremi  sastanka i videokonferencije koji su i održani 27. i 28. veljače 2015. godine http://www.hkdrustvo.hr/hr/obavijesti/odabrana_novost/700/?target=   U Lyonu  je također donesena  odluka o zajedničkom tematskom bloku s IFLA-inom Sekcijom za narodne knjižnice na 81. Konfereciji  IFLA-e  u Cape Townu na temu knjižničnih usluga za beskućnike, osobe smještene u kaznenim ustanovama i osobe s mentalnim poteškoćama. Predsjednica Sekcije Misako  Nomura uputila joj je  pozivno pismo za izlaganje o knjižničnim uslugama za beskućnike u Cape Townu kao i za sudjelovanje u daljnjem procesu pokretanja Smjernica. U skladu s tim je preko HKD-a tražila sredstva od Ministarstva kulture za troškove prisustvovanja Konferenciji.

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -