- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Međunarodna suradnja  //  Dajana Brunac: Izvještaj o radu u IFLA-inoj Sekciji knjižnica za djecu i mlade
Dajana Brunac: Izvještaj o radu u IFLA-inoj Sekciji knjižnica za djecu i mlade (Libraries for Children and young Adults Section) za 2014. godinu

U radu IFLA-ine Sekcije knjižnica za djecu i mlade sudjelujem kao članica Stalnog odbora (Standing Committee) od 2011. godine.
Uloga je Sekcije omogućavanje dostupnosti knjižničnih usluga te promicanje čitanja djeci i mladima cijeloga svijeta, promicanje međunarodne suradnje u području knjižničnih usluga za djecu i mlade (razmjena iskustava, edukacija, osposobljavanje i istraživanje u svim aspektima rada). 
Knjižničarska zajednica u Hrvatskoj ima mogućnost informiranja o radu Sekcije na mrežnoj stranici http://www.ifla.org/libraries-for-children-and-ya, Facebook stranici
https://www.facebook.com/IFLACYA, te putem suradnje HKD-ove Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade (članica od 2004. do 2012., predsjednica od 2010. do 2012.) i IFLA-ine Sekcije, koja se realizira dvosmjerno: kontinuiranim informiranjem knjižničara u Hrvatskoj o radu IFLA-e te u informiranju članova Sekcije o hrvatskom knjižničarstvu za djecu i mlade. O radu Sekcije pisala sam u Novostima HKD-a, a u IFLA-inom Newsletteru Sekcije pisala sam o programima poticanja rane pismenosti u hrvatskim knjižnicama:
http://www.ifla.org/files/assets/libraries-for-children-and-ya/newsletters/newsletterjun2013a.pdf
Na mrežnoj stranici Sekcije predstavljeni su i virtualni knjižnični klubovi čitatelja, tj. zajednički blogovi nekoliko hrvatskih knjižnica, kao primjer korištenja novim tehnologijama u poticanju čitanja te međuknjižnične suradnje:
http://www.ifla.org/publications/node/9312?og=51

Rad Sekcije redovito predstavljam i kao predavač na radionici CSSU-a naslovljenoj  „Rad s djecom i mladima u narodnim i školskim knjižnicama“.

Sekcija organizira i provodi mnogobrojne projekte u koje se mogu uključiti sve knjižnice na međunarodnoj razini. Opće informacije o projektima dostupne su na mrežnoj stranici http://www.ifla.org/libraries-for-children-and-ya/projects.
U projekt „The World Through Picture Books“ uključena sam od početka kao koordinatorica za Hrvatsku i tadašnja predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade. Članice Komisije birale su slikovnice prema zadanim kriterijima. U projekt je uključeno više od pedeset zemalja te su, u suradnji s izdavačima koji su ih distribuirali, odabrane slikovnice predstavljene na izložbi u sklopu IFLA-ine godišnje konferencije u Helsinkiju te na izložbama u knjižnicama Engleske, Japana, Francuske, Singapura i drugih zemalja.
http://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/136.pdf 

U projektu „Sister Libraries“ sudjelujem od 2014. godine kao predstavnica Gradske knjižnice Zadar u partnerstvu s Knjižnicom Mirana Jarca iz Novog Mesta. Dječji odjel zadarske knjižnice organizirao je aktivnosti u kojima je najmlađim korisnicima predstavio knjige i filmove o Kekecu, a slovenski dječji knjižničari svojim su korisnicima približili lik šegrta Hlapića. U Novom Mestu održana je izložba radova Manuele Vladić Maštruko, koja je sa slovenskim mališanima održala i likovnu radionicu.
Osim u programima vezanim za projekt „Sister Libraries“, kroz cijelu 2014. godinu kontinuirano sam sudjelovala i u ostalim aktivnostima Sekcije. S kolegama sam redovito komunicirala elektroničkom poštom, u svrhu donošenja zajedničkih odluka vezanih za razne aktivnosti Sekcije. Osim o navedenim projektima, odlučivali smo o suradnji s IBBY-jem, nominacijama za nagradu ALMA, reviziji IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za djecu, ažuriranju mrežne stranice i Facebook stranice te pripremama za godišnju konferenciju u Lyonu. Kako HKD nije bio u mogućnosti financirati moj odlazak na konferenciju, sudjelovanje (trodnevni boravak) omogućio mi je EIFL-PLIP program. Odabrala sam tri najaktivnija dana, u kojima sam sudjelovala na cjelodnevnim programima u organizaciji Sekcije te drugom od dva obvezna sastanka Stalnog odbora.
U listopadu sam bila zadužena za ažuriranje Facebook stranice Sekcije, na kojoj sam stavljala postove o projektu „Sister Libraries“.
Krajem godine s još sam tri kolegice iz Stalnog odbora Sekcije započela selekciju i ocjenjivanje radova pristiglih za izlaganje na sljedećoj IFLA-inoj konferenciji u Cape Townu. Sekcija će imati dva cjelodnevna programa: „Dynamic Partnership“ (bodovana 22 rada) i „Dynamic African Libraries“ (bodovano 12 radova).
Članica sam radne grupe Stalnog odbora zadužene za programe za mlade. Trenutno radimo na osmišljavanju novog projekta koji bi bio na tragu postojećeg „The World Through Picture Books“, samo namijenjen mladima. Umjesto slikovnica, zemlje uključene u projekt predstavile bi knjige i ostalu građu namijenjenu mladima.

Dajana Brunac

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -