- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)



IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Međunarodna suradnja  //  Edita Bačić: Izvještaj o radu u tijelima IFLA-e i uz to vezanim aktivnostima u HKD-u (2001. - 2015.)
Edita Bačić: Izvještaj o radu u tijelima IFLA-e i uz to vezanim aktivnostima u HKD-u (2001. - 2015.)

Edita Bačić
Pravni fakultet u Splitu
IFLA LAW Libraries Section, Secretary
Split, 30.03.2015.

Predmet:   Izvještaj o radu  u tijelima IFLA-e i uz to vezanim aktivnostima u HKD-u  / 2001. -  2015./

U radu različitih IFLA-inih tijela sudjelovala sam neprekidno od 2001. godine. U svakom od  angažmana, bez obzira da li je bila riječ o aktivnostima zbog osobnog interesa ili o djelovanju u funkciji predstavnice HKD-a, nastojala sam svoje djelovanje u IFLA-i povezati  sa sličnim aktivnostima u našoj knjižničarskoj zajednici. Redovito sam pisala Izvještaje i osvrte u HKD-e Novostima, a na domaćim skupovima promicala sam nove ideje i teme od intersa međunarodne knjižničarske zajednice. U dogovoru s predsjednicima HKD-a inicirala sam nekoliko IFLA-inih radionica i radnih sastanaka u Zagrebu, i Splitu.  

U tom smislu podnosim sljedeći Izvještaj o svom radu u IFLA-i i uz to vezanim aktivnostima u Hrvatskoj:

1.) Prve dvije godine sudjelovala sam u radu Okruglog stola za ženska pitanja i to na vlastitu inicijativu. U istoj grupi radila sam  i kasnije nakon što je IFLA promijenila svoju organizaciju i umjesto okruglih stolova uvela nova radna tijela  Grupe od posebnog interesa u koju je spadala i grupa za ženska pitanja (Special Interest Group Women, Information and Libraries).

2001. do 2003. / osobni angažman /

Round Table Women's Issue1

Funkcija: Information Coordinator

O ženskom pitanju izlagala sam na IFLA kongresima: 2000, Jeruzalem (poster izlaganje), 2001, Boston (panel izlaganje), 2012, Helsinki (panel izlaganje).

Vezane aktivnosti u organizaciji HKD-a:  Maria Cotera, predsjednice ove Grupe sudjeluje na  11. Okruglom stolu Slobodan pristup informacijama (Zagreb, 2011).

2.) Hrvatsko knjižničarsko društvo  2003. postaje član Sekcije za upravljanje knjižničarskim društvima, i ističe moju kandidaturu za članicu IFLA – MLA Standing Committee (2007.  za drugi mandat).

2003. do 2011.   / predstavnica HKD-a /

Management of Library Associations Section

Funkcija: Standing Committee, member

Izlaganje o HKD-ovoj strategiji javnog zagovaranja na IFLA kongresu: 2010, Gothenburg (Bačić, Belan-Simić  /  panel izlaganje)

Vezane aktivnosti u organizaciji HKD-a

2006. u Zagrebu  je IFLA MLA Standing Committee održao  svoj polugodišnji sastanak  u suradnji s HKD-om, a prisustvovali su mu članovi Glavnog odbora HKD-a.

2011. u Splitu je IFLA MLA Standing Committee održao  svoj polugodišnji sastanak, a prisustvovali su mu i članovi Glavnog odbora HKD-a.  U suradnji s HKD-om i Radnom grupom za javno zagovaranje održana jeu Splitu i prva IFLA-ina radionica na temu Regionalne suradnje knjižničarskih društava

3.) Hrvatsko knjižničarsko društvo 2013. postaje član IFLA Sekcije za pravne knjižnice i podržava moju kandidaturu za članicu Law Libraries Standing Committee. Iste godine sam izabrana i za tajnicu Sekcije.

2013.  / predstavnica HKD-a /

Law Libraries Section, Standing Committee ( mandat 2013 – 2017)

Funkcija:  tajnica Sekcije (mandat 2013 -2015)2

Izlaganja na temu pravnih knjižnica na IFLA kongresima: 2010, Gothenburg ( Bačić, Peradenić –Kotur / poster izlaganje), 2012, Helsinki (Bačić, panel izlaganje)

Vezane aktivnosti u organizaciji HKD-a:

2014. u Splitu u organizaciji HKD-ovih Komisija za pravne i srodne knjižnice, Komisija za državneinformacije i službene publikacije, Komisija za obrazovanje i stalno stručno usavršavanje, a u suradnji s IFLA Law Libraries Section i Regionalnim udrženjem za pravne i srodne knjižnice (SEAAL) na 39. Skupštini HKD-a održana je zajednička Panel rasprava - Slobodan pristup pravnim informacijama  i IFLA Workshop Open Access to legal knowledge3.

1 Vidi: IFLA Directory 2002-2003, The Hague : 2002., str. 143.
2 Vidi: IFLA Law Libraries Section. Dostupno na: http://www.ifla.org/about-the-law-libraries-section (30.03.2015.)
3 Vidi:  Law Libraries Section Newsletter. Dostupno na: http://www.ifla.org/files/assets/law-libraries/newsletters/ifla_newsletter_july_2014.pdf (30.03.2015.)
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -