HKD  //  Obavijesti  //  5. okrugli stol o zavičajnosti u knjigama za djecu i mlade, Split
5. okrugli stol o zavičajnosti u knjigama za djecu i mlade, Split (13.03.2014)

Gradska knjižnica Marka Marulića Split organizira 5. okrugli stol o zavičajnosti u knjigama za djecu i mlade, a odabrana tema je „Prirodna baština Hrvatske u literaturi za djecu i mlade”.
Okrugli stol održati će se u ponedjeljak, 26. svibnja 2014. godine u Središnjoj knjižnici GKMM-a u Splitu.
Rok za prijavu izlaganja je 5. travnja 2014. godine.

Središnja knjižnica
Odjel za djecu i mlade
Slobode 2, SPLIT

Peti okrugli stol o zavičajnosti u knjigama za djecu i mlade
„Prirodna baština Hrvatske u literaturi za djecu i mlade“

Mjesto održavanja
: Split, Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 26. svibnja 2014.
Organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Odjel za djecu i mlade

Petim okruglim stolom o zavičajnosti u knjigama za djecu i mlade pod nazivom Prirodna baština Hrvatske u literaturi za djecu i mlade nastavljamo ciklus tema koje promišljaju važnost i zastupljenost kvalitetne literature vezane uz zavičajnost i baštinu u knjigama za djecu i mlade. Upoznavanje djece s lokalnom i nacionalnom prirodnom baštinom Hrvatske preko književnosti i popularnoznanstvene literature, ali i preko različitih projekata u kulturnim i obrazovnim ustanovama za djecu, ne pridonosi samo njihovu obrazovanju i otkrivanju biološke raznolikosti i prirodnih ljepota Hrvatske, nego ih i osvješćuje o važnosti zaštite prirodnog okoliša te razvija ljubav prema zavičaju i baštini, što čini temelj za buduće čuvare i promicatelje lokalne i nacionalne baštine.

Ciljevi okruglog stola:
• Predstaviti sadašnje stanje i dati uvid u vrstu i količinu tiskane građe o prirodnoj baštini Hrvatske u literaturi za djecu i mlade.
• Analizirati načine i pristupe obradi, odnosno prilagodljivost ponuđenih sadržaja u stručnoj literaturi za određeni dječji uzrast.
• Razmijeniti iskustva o realiziranim projektima i primjerima dobre prakse, te ostvariti kontakte za buduću suradnju o toj temi.
Pozivamo sudionike da kroz izlaganja i raspravu pokušamo osvijestiti potrebe i predložiti moguća rješenja. Na primjerima dobre prakse i dosadašnjih postignuća cilj nam je potaknuti stručno i književno nakladništvo kako bi nacionalna i lokalna prirodna baština bila primjereno zastupljena u knjigama za djecu i mlade, te se koristila ne samo u obrazovanju, nego i u odgoju i poticanju ljubavi prema baštini.

Skup je namijenjen knjižničarima, nastavnicima, književnicima, stručnim i znanstvenim radnicima, nakladnicima i svima onima koji putem literature za djecu i mlade promiču prirodnu baštinu Hrvatske.

Rok za prijavu izlaganja je 5. travnja 2014. godine. Povratnu informaciju o prijavi dostavit ćemo do 15. travnja 2014. godine.

Prijava sudjelovanja s izlaganjem
Cjelokupna informacija o okruglom stolu bit će dostupna do 25. travnja 2014. godine na mrežnoj stranici GKMM-a i mrežnoj stranici HKD-a.