HKD  //  Obavijesti  //  Poziv na sudjelovanje u NAPLE-ovom Programu sestrinskih knjižnica
Poziv na sudjelovanje u NAPLE-ovom Programu sestrinskih knjižnica (12.10.2011)

Hrvatsko knjižnično vijeće je na 4. sjednici održanoj 15. lipnja 2011. jednoglasno podržalo uključivanje hrvatskih narodnih knjižnica u NAPLE-ov Program sestrinskih knjižnica. Knjižnice koje odluče sudjelovati u Programu ispunjavaju obrazac (na engleskom jeziku) i šalju ga elektroničkim putem kontakt osobi u svojoj zemlji (Ana Dadić, 01/ 4866-513, ana.dadic@min-kulture.hr ). U petak 30. rujna 2011. aktiviran je blog na kojem se mogu pronaći sve detaljnije informacije o programu i načinu sudjelovanju, kao i obrazac koji je potrebno ispuniti.

Na ovogodišnjoj NAPLE Konferenciji održanoj u svibnju u Malagi predstavljen je prijedlog programa NAPLE sestrinskih knjižnica. NAPLE sa zadovoljstvom poziva sve zainteresirane narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj na sudjelovanje u Programu sestrinskih knjižnica. Program je zamišljen kao poticaj knjižnicama na međusobnu suradnju, a namijenjen je svim narodnim knjižnicama u zemljama članicama NAPLE-a koje se odluče uključiti u program i sudjelovati u pronalaženju knjižnice partnera u nekoj od zemalja članica te uspostaviti suradničke programe. Prilika je ovo i za središnje knjižnice nacionalnih manjina da unaprijede svoje veze sa matičnom zemljom, ali i da što bolje predstave svoj jezik i kulturu lokalnoj zajednici u kojoj žive i djeluju.

Knjižnice koje su u ovom trenutku iskazale želju sudjelovati u programu, jesu knjižnice iz Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Irske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Španjolske.

Knjižnice koje se odluče sudjelovati u programu same će odlučivati o sadržaju odnosa sa svojom sestrinskom knjižnicom. NAPLE nudi brojne mogućnosti suradnje, teme i aktivnosti, a knjižnice ih mogu prihvatiti, ili predložiti i ostvariti vlastite zamisli. Sve ponuđene prijedloge možete pronaći na službenim mrežnim stranicama: http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/activities/.

Nakon što pronađemo knjižnicu koja odgovara vašim zahtjevima na vama i vašoj sestrinskoj knjižnici je da odaberete model suradnje. Suradnja među knjižnicama može biti neformalna, a može se urediti i ugovorom. U tom slučaju knjižnice same odlučuju o sadržaju ugovora. Na mrežnim stranicama dostupni su i primjeri ugovora koji bi vam mogli biti od pomoći (http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/agreements/).
Uloga je NAPLE-a olakšati međusobni kontakt i suradnju među europskim knjižnicama.

Za sudjelovanje u programu knjižnice ispunjavaju obrazac i dostavljaju ga odgovornoj kontakt osobi (http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/countries/) u svojoj zemlji. Nadamo se da će prvi kontakti biti ostvareni već u listopadu ove godine.

Tajništvo NAPLE-a će na mrežnim stranicama objaviti listu knjižnica zainteresiranih za sudjelovanje u programu iz svake zemlje, zajedno s njihovim zahtjevima, kako bi se pojedine knjižnice lakše povezale.

Sredstva za realizaciju programa osiguravaju knjižnice i lokalna zajednica prema potrebi, no u suštini se većina aktivnosti može ostvariti bez dodatnih troškova.

Detaljnije informacije o programu, kao i obrazac koji je potrebno popuniti, pronaći ćete na http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/ .