- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Međunarodni tjedan arhiva 2024. - najava teme
Međunarodni tjedan arhiva 2024. - najava teme (17.01.2024)

Poštovane ravnateljice i ravnatelji, drage kolegice i kolege,

Hrvatsko arhivističko društvo kao koordinator obilježavanja Međunarodnoga tjedna arhiva u lipnju 2024., predlaže svim arhivskim ali i drugim zainteresiranim ustanovama, udrugama, pravnim subjektima i pojedincima u RH, temu zajedničkoga naslova:

- U planine!
 

Naime, u ovoj nas godini očekuju mnoge lijepe obljetnice vezane uz planine, planinarenje, a onda i ostale teme vezane uz planine, šume, gore, … i sve ostalo što možemo vezati uz taj ambijent:
• 1569. u Veneciji objavljene Zoranićeve Planine,
• 1874. na Klek se uspinju Vladimir Mažuranić, Bude Budisavljević i Johannes Frischauf – koji nakon toga u Zagrebu osnivaju:
• 1874. Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), stoga se ove godine i službeno obilježava 150 godišnjica organiziranoga planinarenja u Hrvatskoj,
• 1874. u Ogulinu je rođena autorica Šume Striborove, Ivana Brlić Mažuranić,
• 1889. na Sljemenu je podignuta „željezna piramida“ (kasnije preseljena na Japetić) – najstariji objekt u Hrvatskoj koji i danas služi planinarima,
• 1889. – 1979. Ante Premužić, šumarski inženjer, inicijator, projektant i graditelj brojnih šumarskih i planinarskih putova po Velebitu, Plitvičkim jezerima, Rabu, Mljetu i Krku,
• 1899. lugar Jakob Mihelčić iz Begova Razdolja vodi Dragutina Hirca po Velikoj Kapeli – prvi planinarski vodič,
• 1904. prvi tiskani planinarski vodič - Vodič u goru zagrebačku Vjekoslava Novotnija,
• 1929. tiskan Vodič po Velebitu Josipa Poljaka,
• 1944. Tibor Sekelj osvaja Akonkagvu, prvi uspon iznad 6000 metara (6962 m),
• 1949. obnovljen Planinarski savez Hrvatske (1945. među ostalim je udrugama bilo zabranjeno i Hrvatsko planinsko družtvo),
• 1979. prvi uspon Stipe Božića na Mount Everest,
• 1994. raspuštanje legendarne Velebitske satnije iz Domovinskoga rata - ratni put te postrojbe poznate planinarima i gorskim spašavateljima, započeo je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita.Taj datum svojevrstan je rođendan Planinske satnije Velebit, iako je njeno stvarno osnivanje počelo još u proljeće te godine u prostorijama Hrvatskoga planinarskog saveza u Kozarčevoj ulici u Zagrebu pod vodstvom poznatog alpinista i gorskog spašavatelja Jerka Kirigina, poslije i ratnog zapovjednika Planinske satnije Velebit,
• 2009. hrvatska ženska ekspedicija osvaja Mount Everest,
• 2024. umro Željko Poljak, doajen liječnik-planinar; u radu Hrvatskog planinarskog saveza sudjelovao je više od 75 godina, član izvršnog i nadzornog odbora, predsjednik ekspedicijskog odbora, Gorske službe spašavanja i predsjednik Saveza (1981. – 1983.).; autor s najviše planinarskih knjiga i članaka u Hrvatskoj,
• 5. lipnja - Dan zaštite planinske priroda Hrvatske,
• … .


Sigurni smo da ćete i sami u svojim ustanovama i na svome teritorijalnome području nadležnosti pronaći još niz kronoloških koincidencija, obljetnica, tema … , u svim vrstama zapisa koje čuvamo u arhivima i drugim našim srodnim ustanovama ili pak kod pojedinaca s kojima uspješno surađujemo.

Planine su okvirna tema koja ne mora biti obrađena samo kroz aspekt planinarenja. One mogu biti motivom ili glavnom scenografijom pojedinačnih djela i zapisa koji se čuvaju u arhivima, lokacija važnoga događaja ili mjesto života i rada pojedinaca ili organizacije, može se raditi o projektima šumske infrastrukture i građevina, potom o geografskim, geološkim, zoološkim, botaničkim, hidrografskim, meteorološkim zapisima/znanstvenicima, ili pak o gospodarskome i/ili turističkome aspektu planina.

Pokušajmo stoga obilježiti temu ili prigodnim izložbama, izdanjima, stručnim skupovima, okruglim stolovima, radionicama za djecu i mladež, diskusijskim večerima, projekcijama, digitalnim sadržajima, međuinstitucionalnim događanjima i slično.

Naravno, ukoliko već imate planirane aktivnosti vezane uz neke druge teme, i njima ćete u svojoj zajednici i široj okolini zasigurno pridonijeti vidljivosti arhiva i svijesti o značaju arhivskoga gradiva.

Hrvatsko arhivističko društvo i ove će godine prirediti i distribuirati digitalni plakat najave Međunarodnoga tjedna arhiva u Hrvatskoj 2024. (pogodan za otiskivanje kao i za mrežnu objavu), kao i programsku knjižicu s podatcima o svim događanjima kojima će arhivske i druge ustanove u Hrvatskoj obilježiti taj dan.

I jedna tehnička napomena: ove godine datum Međunarodnoga dana arhiva, 9. lipnja, pada u nedjelju, a Međunarodno se arhivsko vijeće još nije očitovalo hoće li se tjedan obilježavati uoči ili iza toga datuma. Stoga, ako je ikako moguće pričekajte s konačnim definiranjem datuma programa, no, ukoliko ste u organizaciji već vezani uz kakve rokove i datume, smatramo da neće biti velike štete od eventualnoga odstupanja. U konačnici, logično je obilježavanje i prije i poslije.


Srdačno i s poštovanjem,
Silvija Babić, predsjednica v.r.
 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -