- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Okrugli stol „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja“ - prva obavijest
Okrugli stol „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja“ - prva obavijest (21.02.2022)

Vrijeme i mjesto održavanja: 10. lipnja 2022., hibridni oblik - online i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za čitanje – Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Suorganizatori: Sekcija za narodne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice
 

Komisija za čitanje Hrvatskoga knjižničarskog društva vidi i razumije usvajanje i razvoj kulture čitanja kao bitnu sastavnicu osobnog razvoja pojedinca, ali i društva u cjelini, a poticanje i promicanje kulture čitanja kao jednu od temeljnih zadaća knjižničarske zajednice. Želimo upozoriti na to da knjižnice nisu izolirana mjesta, odvojena od stvarnog života i s njime povezanih društvenih tokova, te da razvijena kultura čitanja nije i ne smije biti povlastica stanovnika velikih gradova i sredina.

S obzirom na to da su knjižnice u malim mjestima glavni, a ponekad i jedini pokretači i nositelji kulturnog života lokalne zajednice, smatramo ih izuzetno važnima za aktivnosti poticanja i promicanja čitanja u društvu, dočim su, držimo, njihovi potencijali nažalost nedovoljno prepoznati u knjižničarskoj zajednici na nacionalnoj razini.

Knjižnice vidimo ne kao puke potrošače proračunskih sredstava nego, upravo suprotno, kao generatore kulturnoga kapitala i velik potencijal za društveni, gospodarski i turistički razvoj malih sredina poticanjem i promicanjem kulture čitanja, osmišljavanjem i realizacijom kvalitetnih projekata. Uočavamo potrebu za osvještavanjem bogatstva sadržanog u baštinskoj kulturi i zavičajnim zbirkama te želimo potaknuti umrežavanje na nacionalnoj razini kojim se naglašavaju baštinske posebnosti u zajedničkom projektu.

Stoga Komisija za čitanje u suradnji sa Sekcijom i Komisijom za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva te Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga organizira okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja. Knjižničari će razmijeniti iskustva te sudjelovati u posebno osmišljenim radionicama i educirati se o načinima na koje knjižnice u manjim mjestima mogu doprinijeti kulturnom, društvenom, pa i gospodarskom razvoju sredina u kojima djeluju – upravo poticanjem svih oblika pismenosti i promicanjem kulture čitanja.

Rokovi za prijavu sudjelovanja bit će objavljeni u 2. pozivu.
 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -