HKD  //  Obavijesti  //  PODNE MANJE KVARAT - utorkom o otvorenoj znanosti
PODNE MANJE KVARAT - utorkom o otvorenoj znanosti (05.03.2021)

Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru pokrenuo je seriju kratkih online predavanja na temu otvorene znanosti i znanstvene komunikacije koja će se održavati svaki drugi utorak od veljače do lipnja 2021. godine putem Zoom aplikacije.

Predavanja su namijenjena studentima, znanstvenicima, nastavnicima, urednicima, recenzentima, knjižničarima i svima onima koji promišljaju boljoj, suvremenijoj i transparentnijoj znanstvenoj komunikaciji u svojim okruženjima.

Za sve vas koji se iz bilo kojeg razloga nećet moći spojiti putem Zooma, sva predavanja će se istovremeno prikazivati na YouTube kanalu Odjela za informacijske znanosti, gdje također možete postaviti svoja pitanja. Aktivnosti vezane uz "Podne manje kvarat" možete pratiti i na našem Facebook profilu.

KADA: svaki drugi utorak u 11:45 - 12.30 razgovaramo o aktualnim temama znanstvene komunikacije
KOLIKO DUGO: 45 min
GDJE: online putem aplikacije Zoom
Meeting ID: 931 8957 7325
Passcode: 496994

PROGRAM ZA OŽUJAK 2021.
09.03.2021. Lea Škorić i Jadranka Stojanovski. Mitovi i zablude o znanstvenoj publicistici
23.03.2021. Ivana Hebrang Grgić i Jadranka Stojanovski. Otvoreni recenzijski postupak - koristi i izazovi
O predavačicama
Lea Škorić voditeljica je Središnje medicinske knjižnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područja interesa uključuju trendove u znanstvenom izdavaštvu, otvoreni pristup, informacijsku pismenost, bibliometriju, medicinsko knjižničarstvo, te razvoj i primjenu novih tehnologija u području informacijsko-komunikacijskih znanosti. Redovito sudjeluje u izvođenju nastave u nekoliko obveznih i izbornih kolegija na diplomskim i poslijediplomskim studijima Medicinskog fakulteta. Povremeno sudjeluje i u nastavi iz područja informacijskih znanosti i na drugim visokim učilištima. Objavila je više znanstvenih i stručnih radove u domaćim i stranim časopisima. Aktivno sudjeluje na domaćim i međunarodnim konferencijama, kao predavač, recenzent i član organizacijskih odbora. Uključena je u različite projekte na lokalnoj i nacionalnoj razini (Dabar, E-izvori...) Doktorsku disertaciju obranila je pri Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Godine 2018. stekla je zvanje znanstvenog suradnika, a potom i zvanje knjižničarskog savjetnika.

Ivana Hebrang Grgić izvanredna je profesorica i znanstvena savjetnica na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je i predstojnica Katedre za knjigu i nakladništvo. Područja interesa su joj znanstvena komunikacija, nakladništvo, povijest knjige te knjižnične zbirke. Značajnije uredničke knjige su Hrvatski znanstveni časopisi: iskustva, gledišta, mogućnosti i Otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju, a autorske Časopisi i znanstvena komunikacija i Kratka povijest knjižnica i nakladnika: s kodovima i aplikacijom. Autorica je nekoliko priručnika i online tečajeva. Godine 2018. pokrenula je projekt Hrvatski iseljenički tisak čiji je cilj okupiti nakladničku produkciju Hrvata izvan Hrvatske. Dobitnica je više nagrada i priznanja – priznanja Europe's Open Access Champions koju dodjeljuje SPARC Europe (2016.), Godišnje nagrade Filozofskoga fakulteta za knjigu Časopisi i znanstvena komunikacija (2017.), nagrade za promicanje akademske čestitosti udruge European Network for Academic Integrity (2018.) te Državne nagrade Ivan Filipović za područje visokoga školstva (2019.).

Jadranka Stojanovski umirovljena je izvanredna profesorica na Sveučilištu u Zadru i knjižničarka na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Pokrenula je izgradnju otvorene informacijske infrastrukture u RH: Hrvatsku znanstvenu bibliografiju CROSBI, Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj i ŠESTAR - repozitorij znanstvene opreme. Od početaka je uključena u izgradnju i razvoj HRČAK repozitorija hrvatskih časopisa u otvorenom pristupu i nacionalne infrastrukture za institucijske repozitorije DABAR. Sudjeluje u više međunarodnih projekata koji se bave različitim aspektima otvorene znanstvene komunikacije, uključujući NI4OS Europe, OPERAS-P, TRIPLE, OpenAIRE, PEERE, ENRESSH i dr. Hrvatska je predstavnica u ekspertnoj skupini Europske komisije nacionalnih referentnih osoba za otvoreni pristup znanstvenim informacijama i ERAC SWG OSI. Članica je Vijeća Europskog udruženja znanstvenih urednika (EASE) i Upravnog odbora Open Science MOOC. Zajedno s kolegama na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru pokrenula je znanstvenu konferenciju PUBMET koja će se ove godine održati osmi put.