- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)



IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Josip Stipanov (1939. – 2021.) - in memoriam
Josip Stipanov (1939. – 2021.) - in memoriam (15.02.2021)

Hrvatsko knjižničarsko društvo upućuje izraz sućuti povodom odlaska dr. sc. Josipa Stipanova, dugogodišnjeg djelatnika te bivšeg ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji nas je napustio u 82. godini života.

Dugogodišnji ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov preminuo je 14. veljače 2021. u Zagrebu.

Rođen je 1939. godine u Solinama na Dugom otoku. U Zadru je završio gimnaziju i teološki studij, a u Rimu studij filozofije na Filozofskom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana, gdje je magistrirao i doktorirao. Cijeli njegov radni vijek vezan je uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u kojoj započinje radom 1972. godine, najprije na izradi nacionalnih bibliografija. Od 1977. bio je voditelj Razvojne službe. Gotovo dvadeset godina, sve do preseljenja Nacionalne i sveučilišne biblioteke u novu zgradu 1995. godine radio je na projektu njezine izgradnje. Potkraj osamdesetih godina postao je zamjenik ravnatelja ove knjižnice, a 1997. njezin glavni ravnatelj i na tom mjestu djelovao sve do umirovljenja 2007. godine.

Pokrenuo je brojne projekte i programe razvoja i unaprjeđivanja hrvatskih knjižnica i hrvatskog knjižničarstva u cjelosti. Sudjelovao je u njima, posebice u izgradnji hrvatskoga knjižničnog sustava. Objavio je više od 50 znanstvenih i stručnih radova, studija i članaka. Svoje iskustvo i viziju iznosio je na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima da bi ih u mirovini uspješno sintetizirao u knjizi Knjižnice i društvo (2010.) analizirajući potrebe i mogućnosti pojedinih društava kroz povijest za knjižnicama.

Josip Stipanov bio je godinama član Hrvatskog knjižničarskog društva i uz svoje zahtjevne funkcije u Knjižnici s njim uspješno surađivao. Tako je 1998. godine primio najviše priznanje u struci Kukuljevićevu povelju. Uz ovo priznanje dobitnik je više nagrada, među kojima se ističe odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Kao praktičar i teoretičar knjižničarstva zaokružio je svoj opus knjigom Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj - od početaka do današnjih dana objavljenom 2015. godine u kojoj predgovor završava riječima: „Ova je knjiga moj dug hrvatskom knjižničarstvu u kojem sam profesionalno proveo trideset i pet godina. Zato je posvećujem svim hrvatskim knjižničarima jer su upravo oni svojim radom, zauzimanjem i znanjem presudno utjecali na funkcioniranje i razvoj hrvatskih knjižnica u cijeloj njihovoj povijesti.“

Posvetu dr. sc. Josipu Stipanovu objavljuje i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Prenosimo i osoban osvrt u spomen na dr. sc. Stipanova upućen uime najbližih kolega i prijatelja iz Hrvatskog knjižničarskog društva.




- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -