- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)



IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Sonja Avalon (1947. – 2021.) - in memoriam
Sonja Avalon (1947. – 2021.) - in memoriam (05.02.2021)

Hrvatsko knjižničarsko društvo upućuje izraz sućuti povodom odlaska knjižničarke Sonje Avalon, djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja nas je napustila 4. veljače 2021. godine u 74. godini života.

Hrvatsko knjižničarsko društvo u dubokoj se tuzi oprašta od svoje dugogodišnje aktivne članice, voditeljice Odjela Nabava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u miru, neponovljive i nezaboravne kolegice i prijateljice, gospođe Sonje Avalon.

Temeljnim obrazovanjem profesorica komparativne književnosti te talijanskoga jezika i književnosti, a životnim odabirom i radnom biografijom sveučilišna knjižničarka Sonja Avalon posvetila je cijeli radni vijek našoj najvažnijoj knjižničarskoj ustanovi, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, promišljajući, gradeći i razvijajući struku, te ostavila iza sebe značajne rezultate, posebice na polju izgradnje i upravljanja zbirkama. Cjeloživotnom posvećenošću matičnoj knjižnici i brizi za pisanu baštinu Sonja Avalon utjecala je na generacije hrvatskih knjižničara i njihovo shvaćanje pisane baštine kao temelja kulture.

Svojim stručnim radom, vrijednostima koje je njegovala i uvjerenjima za koja se i u mirovini žustro zalagala, intelektualnim obzorom i erudicijom, te, ništa manje važnim, humorom, ostavila je neizbrisiv trag u svojoj radnoj okolini i u nama svojim kolegama i prijateljima.

Bila je knjižničar građanin svijeta, dobar poznavatelj hrvatskih kulturnih djelatnosti, sredina i aktera, s kojima je surađivala, nekad i burno raspravljajući, uvijek u svojemu osebujnom stilu duhovitog intelektualca, u uvjerenju da je upravo kultura zalog naše ravnopravne međunarodne participacije.

Bila je učitelj, koji je s lakoćom i veseljem ne samo dijelio već često i rasipao znanje, ne mareći što su ga mimoišle nagrade i javna priznanja.

I, nadasve, bila je prijatelj, jedinstven, neponovljiv, i izvan svake konkurencije, kojemu se obraćalo za savjet, mišljenje i pomoć koje je dobronamjerno i nesebično dijelila iz uma i iz srca, i koje nikada nije nikomu uskratila.

Draga Sonja, hvala ti za sve i počivaj u miru.




- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -