naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Dvodnevni Stručni skup Kad se male ruke slože: održiva dječja knjižnica

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica, Multimedijalna dvorana Odjela za djecu i mladež, Knjižnice grada Zagreba; Zoom platforma (26. ožujka 2024.), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, CroAtrium, dvorana Judita; Zoom platforma (27. ožujka 2024.) 26.03. - 27.03.2024
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, suorganizatori: KGZ – Gradska knjižnica i Knjižnica Medveščak, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, IFLA

Programski i organizacijski odbor: Ida Gašpar, Dunja Marija Gabriel, Jagoda Ille, Alica Kolarić, Keti Krpan, Luka Kvesić, Marianne Martens, Branka Mikačević, Morana Peranić, Jelena Pisačić, Jasenka Pleško , Kristina Romić, Sara Semenski , Anita Spevec, Ema Subotičanec, Marina Šimić, Sonja Šimić, Lavra Tinta

Način sudjelovanja na skupu: dolaskom i putem Zoom platforme

Opis:
Prvi dan skupa održat će se u utorak, 26. ožujka 2024. u prostoru Multimedijalne dvorane Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, u obliku pozvanih izlaganja i predstavljanja primjera prakse koji se ostvaruju u knjižnicama diljem Hrvatske.
Drugi dan skupa, 27. ožujka 2024. program će se održati u CroAtriumu, u dvorani Judita Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz sudjelovanje članova Sekcije knjižnica za djecu i mladež Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova – IFLA, koji gostuju u Zagrebu povodom polugodišnjeg sastanka Sekcije.

 Program

Programska knjižica

Tema:
Knjižničari potiču razvoj spoznaja kod djece od najranije dobi, nudeći djeci i roditeljima osjećaj ugode i pripadnosti u prostoru knjižnice. Svoje poslanje ostvaruju promičući ranu pismenost, besplatnim i slobodnim pristupom informacijama, sigurnim korištenjem tehnologije, učenjem o dezinformacijama, širenjem ideja i organiziranjem održivih, zelenih programa za sve generacije korisnika. Cilj ovog skupa je omogućiti razmjenu znanja i ideja knjižničara o održivim knjižničnim programima koji traju godinama i prilagođavaju se izazovima, o svjesnom djelovanju u korištenju resursa i zaštiti okoliša, pametnom opremanju prostora, primjeni novih tehnologija u poticanju čitanja i pružanju knjižničnih usluga.
Prvoga dana, program će biti na hrvatskom jeziku (uz prijevod teksta izlagača na engleski jezik). Program će biti sastavljen od uvodnih izlaganja i primjera dobre prakse te će se odvijati na hrvatskom jeziku. Drugoga dana, program će se održati na engleskom jeziku i uključivat će izlaganja gostiju iz IFLA-ine Sekcije knjižnica za djecu i mladež.

Pozvana izlaganja:
- dr.sc. Diana Garašić: Obrazovanje za održivi razvoj
- mag.bibl. Barbara Balenović: Uloga knjižnice u razvoju ključnih kompetencija u ostvarivanju održivog razvoja
- mag.bibl. Dolores Mumelaš: Budućnost u rukama djece: knjižnice kao katalizatori održivosti
- univ. mag. inf. Danijela Petrić: Kako prilagoditi temeljne knjižnične usluge potrebama današnjeg djeteta te učiniti čitanje održivim?
 

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 18. veljače 2024.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 24. ožujka 2024.

Upute autorima izlaganja:
Neke od mogućih podtema su: dugotrajni, održivi knjižnični programi koji se prilagođavaju promjenama, nove tehnologije u poticanju čitanja i pružanju usluga, implementacija održivog promišljanja u rad knjižnica, zeleni programi i aktivnosti u knjižnicama, održivo opremanje prostora.
U obzir će se uzeti samo originalni radovi koji dosad nisu objavljeni ili izlagani. 

Tekst sažetka treba biti na hrvatskom i engleskom jeziku te sadržavati do 250 riječi. Obavijest o prihvaćenom izlaganju bit će dostavljena e-poštom od 8. ožujka 2024. godine.

Napomena: Prilikom pripreme izlaganja za prvi dan skupa, potrebno je uz tekst na hrvatskom jeziku prirediti i tekst na engleskom jeziku. Detaljnije upute bit će dostavljene prilikom obavijesti o prihvaćanju prijave izlaganja.

Kotizacija                                                             Članovi HKD-a           Ostali
Rana kotizacija (uplata do 8. ožujka 2024.)               
30 EUR              35 EUR
Puna kotizacija (uplata nakon 8. ožujka 2024.)         35 EUR              40 EUR

 Prijava za sudjelovanje na skupu dostupna je putem obrasca za prijavu.