Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

25. veljače 2005.


Ministarstvo vanjski poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Građani i Nacionalni forum o pristupanju EU
Kako bi se osigurala što veća uključenost različitih skupina u raspravu i rad Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji, predstavnici organizacija, institucija i različitih grupa koje nisu izravno uključene u rad Nacionalnog foruma mogu dostavljati prijedloge za raspravu u pisanom obliku. Na taj način će biti osigurano uključivanje svih mišljenja i stajališta u javnu raspravu.
Građani se mogu izravno obratiti pitanjima i prijedlozi u vezi rada Nacionalnog forum o pristupanju Europskoj uniji, pitanjima procesa integriranja Republike Hrvatske u EU te svih ostalih pitanja koja se uz to povezuju, na adresu elektroničke pošte nacionalni.forum@mei.hr

Više o tome: http://www.mei.hr/default.asp?ru=371&gl=200501040000001&sid=&jezik=1


Europski istraživački projekt Tehnologija za informacijsko društvo (IST)
U sklopu drugog dijela rada na Šestom istraživačkom okvirnom programu (FP6) u 2005. i 2006. godini radit će se na temi Iskoristimo priliku za izgradnju ostavštine. Program ima proračun od 638 milijuna eura a namijenjen je razvoju mikro/nano pod-sustavima, izgradnji sustava, razvoju naporedne tehnologije, sustava i servisa, programskih podrški, razvoju mreža, razvoju više namjenskih sučelja, razvoju tehnologije za mrežno poslovanje te razvoj pristupa i zaštiti kulturnih i znanstvenih izvora.

 

Više o tome: http://europa.eu.int/information_society/doc/factsheets/030-istworkprog05-06-october04.pdf


CORDIS (Informacije o istraživanju i razvoju)
U sklopu Europskog istraživanja i razvoja te inicijativa za inovacijama razvijen je javni poznati servis CORDIS koji donosi novosti o svim događanjima na polju istraživanja i implementacije nove tehnologije u Europi. Informacijski prostor servisa CORDIS sadrži više od 250.000 zapisa, više od 150.000 web stranica organiziranih u 180 područja te daje mogućnost preuzimanja 50.000 dokumenata. sve se informacije nadopunjuju dnevno, a starije se informacije pohranjuju u arhivi koja je također javno dostupna. Prema statistici korištenja CORDIS mjesečno koristi više od 200.000 korisnika uglavnom znanstvenika, istraživača i poslovnog svijeta, ali se sve više uključuju i političari, novinari i ostala zanimanja. Svakog mjeseca korisnici zajednički pregledaju oko 7 milijuna stranica i preuzmu oko 400.000 dokumenata. svaki korisnik sustava traži posebna znanja i ima vlastite potrebe, posao je voditelja projekta da im maksimalno moguće olakšaju sustav pretraživanja i dobivanja informacija.

 

Više o tome: http://www.cordis.lu/en/home.html


Peti godišnji izvještaj Europske komisije o e-vladi Europske unije
U svojem petom godišnjem izvještaju o online radu europskih vladinih servisa Europska komisija napominje da je više od 90 posto službenih informacija koje posjeduju vlade dostupno online te da 48 posto javnih servisa ima mogućnost potpunog pristupa do svih dokumenata. Izvještaj pokazuje da su nove članice EU sada u tom poslu tamo gdje su ostalih 15 članica bile prije dvije godine. Sadašnji je izazov daljnje unaprjeđenje vladine online usluge te izgraditi omogućavanje širokog javni pristup za sve građane. U izvještaju se donose podatci o e-vladi u svim 25 članica EU te Islandu, Norveškoj i Švicarskoj. Cjeloviti izvještaj u PDF obliku pod nazivom E-vlade: online dostupnost za javne usluge: kako je Europa napredovala, možete naći na Web adresi:
http://europa.eu.int/information_society/soccul/egov/egov_benchmarking_2005.pdf

Više o tome: http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/05/268&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en


Nagrada za najbolji program e-vlade
Europski institut za javnu administraciju (EIPA), partner Europske komisije za programe nagrada organizira natječaj za najbolji program e-vlade u EU. Cilj je upoznati javnost s najboljom praksom transformacije javnih servisa. na natječaj se mogu javiti sve institucije javnog sektora (lokalne, regionalne, nacionalne ili pan europske itd.), članice Europske unije, zemlje kandidati i članice EFTA-e. Apkikacije se primaju u elektroničkom obliku. Posljednji datum predaje je 1. lipnja 2005. godine.

 

Više o tome: http://www.e-europeawards.org (veza e Europe Awards for e Government - 2005: Get your application in now!)


Projekt Broadband Europe
Ovim se projektom u posljednjih nekoliko godina razvija i financira elektronička komunikacija. Danas je život bez elektroničke pošte, videa, online pristupa nezamisliv. a sve je to počelo prije samo jednog desetljeća. Političari su prepoznali trend razvoja te pokrenuli projekt koji uključuje multidisciplinarnost što znači tehnologiju, društveno-ekonomske aspekte, pravni okvir, sadržaj, sigurnost i standardizaciju. U projekt koji se financira iz Šestog okvirnog programa IST do sada je uključeno 140 predstavnika iz 25 zemalja. Sudionici i šira zainteresirana javnost saznat će više o projektu na Konferenciji koja će se održati od 10. do 12. prosinca 2005. u Bordeaux, Francuska

Više o tome: http://www.bbeurope.org


Konferencija s temom Poslovanje i upravljanje pravnim informacijama i tehnologijom održat će se u Stockholmu, Švedska od 12. do 14. lipnja 2005. godine
Suvremene strategije razvoja poslovanja temelje se na kontaktima, informacijskim izvorima i informacijskoj tehnologiji. Financijski učinak bit će proporcionalno dobar u odnosu na ulaganje u razvoj informacija i tehnologije. Elektroničko poslovanje današnjice zahtjeva i nove koncepte i nove alate, tehnike i zakonske okvire. O svim tim problemima raspravljat će se na konferenciji.

 

Više o tome: http://www.juridicum.su.se/proactivelaw


Plan razvoja elektroničke Europe u 2005. godini
Glavni je cilj programa elektroničke Europe 2005. izgraditi online pristup do javnih sadržaja kao što su vlade, škole, bolnice i poslovni subjekti. Tako će Europa postati bolje mjesto za život i poslovanje. Tijekom 2005. godine pokrenut će se i mnogi projekti razvoja mrežnih sustava kako bi krajem sljedeće godine bila izgrađene infrastruktura za sigurnosne servise, aplikacije i sadržaje.

 

Više o tome: http://www.eeurope2005.org/intro.html


Elektronička vlada
U planu razvoja elektroničke Europe ključnu ulogu u sklopu informacijskog društva ima i plan razvoja 'elektroničke vlade' EU. Brze internet veze omogućit će bolju povezanost administracije i građana te učinkovito predstavljanje poslovanja. Europska komisija će na razini EU poduprijeti sve svoje članice u financiranju i razvoju tehnoloških pretpostavki za usluge elektroničke vlade u svim zemljama Europe.

Više o tome: http://www.euractiv.com/Article?tcmuri= t cm:29-117473-16&type=LinksDossier


'i2010' - novi program razvoja digitalnih servisa u Europi
Program Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) je u Lisabonskoj strategiji dobio status vodećeg programa Europske komisije.
Više o tome: http://www.euractiv.com/Article?tcmuri=tcm:29-134976-16&type=News


Aktivnosti DELOS mreže izvrsnosti u sklopu Šestog okvirnog plana Europske komisije
Digitalne knjižnice su glavni dio informacijske infrastrukture 21. stoljeća. DELOS mreža integrira i koordinira istraživačke aktivnosti europskih stručnih projektnih timova u digitalnom knjižničarstvu te razvija sljedeću generaciju tehnologije za digitalne knjižnice. Glavne su aktivnosti vođenje teorijskih i praktičkih projekata u području istraživanja informacija digitalnih knjižnica te izgradnja više jezičnih usluga i integriranih elektroničkih sadržaja. Mreža DELOS također diseminira znanje o tehnologijama digitalnih knjižnica te promovira međunarodne kooperativne programe u razvoju digitalnih knjižničnih zbirki.

Više o tome: http://www.delos.info/


Projekt MINERVA Plus
Sredstva za rad od 840,000.00 eura projekt MINERVA Plus (Kontakt broj : 507083) dobio je u sklopu Šestog okvirnog projekta Europske komisije.

 

MinervaPLUS razvija postojeću mrežnu europsku strukturu te ujednačuje aktivnosti u digitalizaciji kulturnog i znanstvenog sadržaja, kreira platformu, promovira preporuke i vodiče o digitalizaciji, meta podatke, dugoročnu zaštitu i dostupnost građi. U prvom se razdoblju očekuje potpuna integracija novih zemalja Europske unije u postojeću europsku glavnu mrežu. Pri tome će se koordinirati već postojeći nacionalni planovi digitalizacije pojedinih država i njihovo uključivanje u zajedničke programe. Suradnici projekta okupljat će se na radionicama na nacionalnim i međunarodnim razinama, promovirati dobru praksu u Europi i izvan nje, definirati mehanizme za vrednovanje modela, metodologiju izrade modela te prihvaćene tehnološke karakteristike. Dugoročni cilj projekta je povezivanje svih nacionalnih komiteta u Europi i širenje izvan Europe.
Dodatne obavijesti: http://www.minervaeurope.org/whatis/minervaplus.htm


Konferencija o elektroničkom učenju u elektroničkoj Europi, Brussels, od 19. do 20. svibnja 2005.
Konferencija će okupiti stručnjake nove informacijske i komunikacijske tehnologije koji će ponuditi odgovore na reformu obrazovanja i sustava učenja kakva je potrebna za društvo znanja, promoviranje digitalne pismenosti, vještina u radu s elektroničkim sadržajima i doživotnom učenju dostupnom za sve građane. Učenje i korištenje informacijske tehnologije promatrat će se iz perspektive obrazovanja, istraživanja, zapošljavanja, istraživanja, razvoja društva, politike i industrije.

 

Više o tome: http://www.elearningconference.org/index.htm


Deveta konferencija o digitalnim knjižnicama, Beč, od 18. do 23. rujna
ECDL je postala najveća europska konferencija o digitalnim knjižnicama, tehnologiji, praksi i društvenim pitanjima koja se vežu za digitalne knjižnice. Konferencija okuplja istraživače, stručnjake za razvoj programa, praktičare i korisnike sustava. ECDL 2005 organizira Tehnološko sveučilište Beč (VUT), Austrijska nacionalna knjižnica (ÖNB), i Austrijsko kompjutorsko društvo (OCG).
Programski odbor ECDL 2005 poziva zainteresirane da se prijave s izlaganjima o razvoju tehnologije, aplikacijama, elektroničkoj vladi, kulturnoj baštini i sl.
Glavne teme:

  • Koncepcija digitalnih knjižnica i digitalnih dokumenata
  • Arhitektura sustava, integracija i interoperabilnost
  • Organizacija informacija, pretraživanje i korištenje
  • Studije korisnika i sustavi vrednovanja
  • Digitalna zaštita
  • Aplikacije za digitalne knjižnica

Više o tome: http://www.ecdl2005.org