Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

24. veljače 2007.


Pedeseta obljetnica Europske unije

Povodom pedesete obljetnice potpisivanja Rimskih sporazuma 25. ožujka 1957., kojima su osnovane Europska ekonomska zajednica i Europska zajednica za atomsku energiju, Delegacije Europske komisije u zemljama Europe i svijeta organiziraju brojna događanja koja uključuju sve građane. Tijekom cijele 2007. godine planirane su različite aktivnosti i događanja - konferencije, seminari, kulturna događanja, izložbe, koncerti, natjecanja - koja će se odnositi na postignuća europske suradnje u proteklih pedeset godina.
Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj organizira prigodna događanja te proslavu 50 godina Rimskih sporazuma na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu.


Natječaj za amatersku fotografiju u povodu pedesete obljetnice Europske unije "Ujedinjeni u različitosti"
Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj objavila je natječaj za amatersku fotografiju na temu "Ujedinjeni u različitosti" koji je otvoren do 12. ožujka 2007.
Svaki sudionik može poslati od jedne do pet fotografija na zadanu temu. Fotografije ne smiju biti prethodno objavljivane, moraju biti originalne i u isključivom vlasništvu pošiljatelja.
Natječaj je namijenjen svima, a dodjeljuju se i novčane nagrade u dvije kategorije (sudionici do 15 godina i sudionici iznad 15 godina).

Više informacija: EU natječaj za amatersku fotografiju u povodu pedesetogodišnjice potpisivanja Rimskih sporazuma


Nagradna igra "Njemačka i Europa"
Na mrežnoj stranici Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu možete pronaći nagradnu igru ''Njemačka i Europa'' i uz malo sreće i puno znanja osvojiti vikend u Berlinu!
Pobjednik nagradne igre će u pratnji jedne osobe koju sam izabere te pobjednicima iz Bugarske, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije otputovati zrakoplovom u Berlin gdje će od 29. lipnja do 1. srpnja 2007. provesti zanimljiv i zabavan vikend.
Za sudjelovanje u nagradnoj igri trebate imati hrvatsko državljanstvo, na dan 1. siječnja 2007. navršenih 16 godina i važeću putovnicu. Ime pobjednika nagradne igre bit će objavljeno 26. ožujka 2007.
Rok za slanje odgovora je 15. ožujka 2007.

Prijava
Pitanja za nagradnu igru


EUQUIZ - natjecanje učenika srednjih škola iz znanja vezanih uz Europsku uniju
Na dan proslave pedesete obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora 25. ožujka 2007. u Zagrebu će se održati natjecanje EUQUIZ na državnoj razini.
EUQUIZ je natjecanje učenika srednjih škola koje obuhvaća provjeru poznavanja povijesti europskih integracija, institucija Europske unije, valova proširenja Unije, poznavanje osnovnih zemljopisnih i povijesnih činjenica vezanih uz države članice Europske unije te odnosa Republike Hrvatske i EU.
Cilj kviza je potaknuti mlade na učenje i istraživanje činjenica vezanih uz Europsku uniju.
Na državnom natjecanju sudjelovat će devet timova koji su osvojili najveći broj bodova u dva kruga županijskih natjecanja, a pobjednici će biti poznati isti dan.


Europska godina jednakih mogućnosti za sve potiče raspravu o različitosti
Europska godina jednakih mogućnosti za sve (EYEO) započela je 30. siječnja 2007. u Berlinu na prvom Sastanku na vrhu o jednakosti. Glavni ciljevi ove Europske godine bit će informiranje građana o njihovim pravima na nediskriminaciju i jednak tretman, promicanje jednakih mogućnosti za sve i dobrobit različitosti.
Kako bi se približila građanima, kampanja će biti visoko decentralizirana, sa aktivnostima koje će se održavati na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama. Događanja će uključivati sindikate, zaposlenike, nevladine organizacije, mladež, organizacije koje predstavljaju one koji doživljavaju nejednak tretman te lokalne i regionalne vlasti.

Dodatne informacije: 2007 European Year of Equal Opportunities for All


EU financira projekte nevladinih udruga u Hrvatskoj
EU je u sklopu programa Phare 2005. "Mali projekti" dodijelila pola milijuna eura nevladinim udrugama za deset projekata kojima je cilj: upoznavanje malih i srednjih poduzetnika s izazovima unutarnjeg tržišta EU-a; približavanje Unije učenicima osnovnih i srednjih škola; zaštita potrošača u EU; pitanja zaštite okoliša; podizanje svijesti o europskim integracijama u akademskoj zajednici.
Financiranjem ovih projekata EU želi potaknuti bolju suradnju s lokalnom i regionalnom zajednicom, približiti se ljudima te im objasniti što je Europska unija i koje promjene u svakodnevnom životu ona donosi.
Odabrane nevladine organizacije su: GONG (Zagreb), Institut STINA iz Splita, B.a.b.e. (Zagreb), Sisačko-moslavačka županija, Europski dom Slavonski brod, Udruga za demokratsko društvo (Zagreb), Organizacija za građanske inicijative iz Osijeka, Regija Istra, CEPOR iz Zagreba i Institut za međunarodne odnose (Zagreb).


Plan usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2007. godinu - Dodatak A Nacionalnom programu Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji - 2007. godina
Hrvatski sabor prihvatio je 16. veljače 2007. Prijedlog plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2007. godinu - Dodatak A Nacionalnom programu Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji - 2007. godina, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila Vlada Republike Hrvatske, a na temelju kojega bi Sabor ove godine s europskom pravnom stečevinom trebao uskladiti 55. zakona.
Prijedlog plana usklađivanja temelji se na rezultatima dosadašnjeg tijeka pregovora s EU, SSP-u i Planu njegove provedbe, Pristupnom partnerstvu iz veljače 2006. i ocjeni napretka Republike Hrvatske iz Izvješća Europske komisije.