EU portali

Informacijsko drutvo i EU - Novosti

22. listopada 2005.

Predstavljeno Državno izaslanstvo i Pregovaračka skupina

U Banskim dvorima je 17. listopada 2005 održan prvi sastanak Državnog izaslanstva Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Europskoj uniji i Pregovaračke skupine za pregovore o pristupanju. Tom prilikom javnosti su predstavljeni članovi Državnog izaslanstva i Pregovaračke skupine.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i voditeljica Državnog izaslanstva Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će se do kraja ove godine provesti postupak screeninga, analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, za sedam poglavlja Europske pravne stečevine - znanost i istraživanje, kultura i obrazovanje, javne nabave, tržišno natjecanje, pravo poslovnog nastanka i sloboda pružanja usluga, sloboda kretanja kapitala i poljoprivreda i ruralni razvoj.

Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak predstavio je 13 voditelja pregovaračkih skupina te voditelje radnih skupina za svako od 35 poglavlja.

Zemlje kandidati Europske unije

Na citiranoj web stranici Europska unija predstavlja nove kandidate Hrvatsku i Tursku. O svakoj se zemlji donose ključne informacije, dokumenti, izbor iz tiska, novosti i veze na ostale informacije. Posebno o hrvatskoj pogledajte na web stranici http://europa.eu.int/comm/enlargement/croatia/index.htm

Pregled ključnih dokumenata naći ćete na web stranici: http://europa.eu.int/comm/enlargement/croatia/key_documents.htm

Pregovarački okvir za Hrvatsku : ključni dokument.
(PDF 40 KB, listopad 2005.)

35 poglavlja za pregovore:

1. Slobodno kretanje roba i usluga
  33. Financijski i proračunski zahtjevi
  34. Institucije
  35. Ostala pitanja

Europa u Hrvatskoj, projekt Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Projekt "Europa u Hrvatskoj" usmjeren je informiranju i edukaciji hrvatskih građana u području europskih integracija na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kroz otvaranje Euro info točaka. Euro info točka sastoji se od Internet kioska i info police s informativnim materijalima (ponekad je to samo kiosk ili polica) koji se postavljaju u gradskim knjižnicama u županijskim središtima i drugim većim hrvatskim gradovima i na fakultetima i drugim visokoškolskim institucijama. Ciljevi projekta su:

• informiranje građana o Europskoj uniji i aktivnostima Vlade RH za ulazak u punopravno članstvo EU
  • bolji uvid javnosti u rad Vlade RH na procesu približavanja Hrvatske europskim integracijama
  • bolja komunikacija s građanima u sklopu euro-integracijske problematike
  • olakšavanje pristupa informacijama i promicanje Interneta kao sredstva opće komunikacije

U dosadašnjem tijeku provedbe projekta stvorena je snažna i kvalitetna informacijska infrastruktura (85 Euro info točaka) koja je u svakom trenutku dostupna hrvatskim građanima u pružanju cjelovite i točne informacije o hrvatskom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Takav pristup u skladu je s općim stavom hrvatske Vlade da su građani Hrvatske ravnopravni partneri u složenom procesu približavanja RH Europskoj uniji te da kao takvi imaju pravo biti točno i objektivno izvješćivani o tijeku samoga procesa.
Popis s adresama svih Euro info točaka nalazi se na interaktivnoj zemljopisnoj karti Hrvatske na web stranici http://europauhrvatskoj.mei.hr  (Odabir Projekt Europa u Hrvatskoj)

EU info u Hrvatskoj
(prenosimo izbor sa web stranice EnterEurope)

Euro info komunikacijski centar (EEIC) Zagreb dio je mreže koja obuhvaća oko 300 Euro info centara koje je osnovala Europska komisija sa svrhom informiranja, savjetovanja i pomaganja malim i srednjim tvrtkama o pitanjima vezanim za Europsku uniju. Sjedište EICC-a Zagreb nalazi se u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Adresa: Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb
Web: www.euroinfo.hr
Kontakt osoba: Iva Jandriček, v.d. voditelja: 01/ 4561 756
E-mail: ijazbinsek@hgk.hr

EU info centar
EU info centar osnovala je Delegacija Europske komisije u sklopu Knjižnice i čitaonice "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu. Osim besplatnog pretraživanja web stranica EU i dostupnih linkova na posebnom računalu, posjetitelji Knjižnice mogu dobiti besplatne brošure i osnovne informacije o EU.
Adresa: Preradovićeva 5, 10000 Zagreb
Web: http://www.knjizbo.hr/stranice/EU%20info%20centar.htm
E-mail: knjiznica-bogdan-ogrizovic@zg.htnet.hr
Informativna služba: 01/ 4810 704

Europski dokumentacijski centar EDC)
Instituta za međunarodne odnose dio je informacijske mreže Europske komisije. Osnovan je 1991. s ciljem pružanja potpore učenju, podučavanju i istraživanjima o procesima europskih integracija, kao i svih vrsta informacija o Europskoj uniji zainteresiranim korisnicima.
Adresa: Vukotinovićeva 2, 10000 Zagreb
Web: http://www.imo.hr/edc/index.html
Kontakt osobe: Sandra Čar, voditeljica: 01/48 77 465 ; Željka Motika, dokumentalist: 01/48 77 466
E-mail: edc@irmo.hr
Centrala: 01/ 4877 460

Hrvatska informacijska dokumentacijska referalna agencija (HIDRA)
HIDRA je stručna služba Vlade Republike Hrvatske za obavljanje informacijskih, dokumentacijskih i referalnih poslova. Osim rada na promicanju javne službene dokumentacije RH, dio aktivnosti HIDRA-e obuhvaća prijevod pojmovnika Eurovoc i Četverojezičnog rječnika prava EU , te pregled hrvatskoga zakonodavstva usklađenog s EU.

Adresa: Trg maršala Tita 3, Zagreb
Web: www.hidra.hr
Kontakt osoba: Neda Erceg, ravnateljica / za upite koristiti kontakt obrazac na www.hidra.hr
E-mail: ured@hidra.hr
Centrala: 01/ 4855 827

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) nacionalna je knjižnica Republike Hrvatske i središnja knjižnica Sveučilišta u Zagrebu. NSK prima niz službenih dokumenata i publikacija Europske unije.
Adresa: Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, 10000 Zagreb
Web: http://www.nsk.hr
Kontakt osobe: Blaženka Peradenić-Kotur i Irena Pilaš: 01/ 6164 001, 01/ 6164 003 (pult), 01/ 6164 004
E-mail: bkotur@nsk.hr , ipilas@nsk.hr