Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

21. prosinca 2007.


Proglašena Povelja o temeljnim pravima EU-a

Predsjednici Europske komisije, Europskoga parlamenta i Vijeća EU-a potpisali su na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u Strasbourgu 12. prosinca 2007. Povelju o temeljnim pravima EU-a, koja jača zaštitu temeljnih građanskih, političkih, ekonomskih i socijalnih prava europskih građana.
Povelja o temeljnim pravima EU-a (Charter of Fundamental Rights of the European Union) prvi je puta potpisana i proglašena na summitu EU-a u Nici 7. prosinca 2000., ali kao obična politička deklaracija koja formalnopravno nije obvezivala ni institucije EU-a niti države članice. Lisabonskim ugovorom Povelja će postati pravno obvezujući dokument svim institucijama i državama članicama EU-a, sa Poljskom i Velikom Britanijom kao iznimkama kojima pripada mogućnost suzdržavanja.

Više informacija:
http://www.entereurope.hr/cpage.aspx?page=clanci.aspx&pageID=13&clanakID=2388
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/1916&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en


Potpisan Lisabonski ugovor

Čelnici država članica Europske unije potpisali su 13. prosinca 2007. u Lisabonu novi Lisabonski ugovor (The Treaty of Lisbon) koji uklanja institucionalne prepreke za proširenje te omogućava lakše funkcioniranje Europske unije. Nakon svečanog potpisivanja slijedi postupak ratifikacije u državama članicama, koji bi trebao biti okončan do početka 2009. godine.
U novom Ugovoru zadržana su i pojedina rješenja iz propalog ustava, između ostaloga uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipolgodišnjim mandatom, uvođenje funkcije Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji će ujedno biti potpredsjednik Europske komisije, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.
Najvažnija promjena odnosi se na način odlučivanja u Europskoj uniji. Uvodi se novi sustav dvostrukog odlučivanja od 2014. godine, što znači da je odluka prihvaćena ako za nju glasa 55 posto država članica, koje predstavljaju najmanje 65 posto građana Europske unije.

Više informacija:
http://europa.eu/lisbon_treaty/index_en.htm


Europska godina međukulturnog dijaloga – 2008.

Odlukom Europskoga parlamenta i Vijeća EU-a (Decision N° 1983/2006/EC) od 18. prosinca 2006. proglašena je 2008. godina Europskom godinom međukulturnog dijaloga (The European Year of Intercultural Dialogue (EYID) 2008).
Europska godina međukulturnog dijaloga potvrđuje da europska kulturna raznolikost predstavlja jedinstvenu prednost koja potiče sve one koji žive u Europi da istražuju dobrobiti bogate europske kulturne baštine te mogućnost učenja od drugačijih kulturnih tradicija.
Tijekom godine provesti će se posebni projekti na europskom nivou te na nivou država članica uz financijsku potporu EU-a. Kultura, obrazovanje, mladež, šport i građanstvo biti će glavna područja interesa. Aktivno uključivanje civilnoga društva biti će ključno u isticanju dobre prakse te identificiranju potreba u međukulturnom dijalogu.

Više informacija:
http://www.interculturaldialogue2008.eu/


Natjecanje Europa u školi 2008.

Europski dom Zagreb u školskoj godini 2007/2008. organizira natjecanje Europa u školi za učenike i mladež na razini Hrvatske. Tema ovogodišnjeg natjecanja je Europska godina interkulturalnog dijaloga: Dijalogom gradimo mostove prijateljstva!
Hrvatski nacionalni odbor natjecanja razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama. Krajnji rok za prijavu radova na županijska natjecanja je do 1. ožujka 2008., a pristigli radovi, komisijski obrađeni, šalju se na nacionalno natjecanje zaključno do 15. ožujka 2008. godine. Svečanost dodjele nagrada biti će upriličena u Europskom domu Zagreb u povodu proslave Dana Europe - 9. svibnja.

Više informacija:
Europa u skoli 2008.pdf


Projekt Obrazovanje odraslih

Projekt Obrazovanje odraslih financira se sredstvima iz programa Europske unije CARDS 2004 i njegova će provedba, koja je započela 3. rujna 2007. godine, trajati 18 mjeseci. Projekt će pružiti potporu razvoju modernog i fleksibilnog sustava obrazovanja odraslih u Hrvatskoj koji će pratiti zahtjeve tržišta rada, načela cjeloživotnog učenja i primjere najbolje prakse iz država članica EU-a.
Korisnici projekta su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Agencija za obrazovanje odraslih koja je i glavni projektni partner. Djelatnici Agencije i projektni tim blisko će surađivati sa svim mjerodavnim dionicima kako bi se osigurala uspješna provedba projekta.
Provedba projekta je osmišljena kroz šest komponenti: uspostavljanje baze podataka i prikupljanje podataka o ustanovama i programima za obrazovanje odraslih; pregled politike i strategije za obrazovanje odraslih te relevantnih zakonskih propisa; pregled postojećih sustava financiranja obrazovanja odraslih i preporuke za poboljšanja; razvoj sustava osiguranja kvalitete i postupka akreditacije za ustanove za obrazovanje odraslih; pregled i revizija projekta Za Hrvatsku pismenosti: put do poželjne budućnosti (desetljeće pismenosti u Hrvatskoj 2003.-2012.) te provedba obrazovne kampanje na nacionalnoj razini.

Više informacija:
http://www.aoo.hr/hr/nama/predstavljen-cards-2004-projekt-obrazovanje-odraslih/


Publikacija Instrument pretpristupne pomoći (IPA)

Na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a dostupna je publikacija Instrument pretpristupne pomoći (IPA). Program IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) pretpristupni je program EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine koji zamjenjuje dosadašnje programe CARDS, Phare, ISPA i SAPARD.
Osnovni su ciljevi programa IPA potpora državama kandidatkinjama i državama potencijalnim kandidatkinjama u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a te u provedbi usklađenih propisa, kao i u pripremama za korištenje fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju kao državi članici EU-a (strukturni i poljoprivredni fondovi, Kohezijski fond).
Zbog učinkovitije provedbe osnovnih ciljeva program IPA podijeljen je na pet komponenti: Pomoć u tranziciji i jačanje institucija; Prekogranična suradnja; Regionalni razvoj; Razvoj ljudskih potencijala i Ruralni razvoj.
Financijska sredstva namijenjena Republici Hrvatskoj prema komponentama programa IPA za razdoblje od 2007. do 2011. godine iznose 749,83 mil. €.
Međusobni odnosi Europske komisije i Vlade RH regulirani su Zakonom o potvrđivanju Okvirnog Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Komisije Europskih Zajednica o pravilima za suradnju u svezi financijske pomoći Europske Zajednice Republici Hrvatskoj u provedbi pomoći u okviru Instrumenta Pretpristupne Pomoći (IPA), objavljenim u Narodnim novinama (NNMU 10/07).


Europski dan zdrave prehrane i kuhanja (European Day of Healthy Food and Cooking)

Europski dan zdrave prehrane i kuhanja obilježen je 8. studenoga 2007. godine u organizaciji Europske komisije i Udruženja europskih kuhara Euro-Toques. Održavanjem zabavnih radionica u četrnaest europskih zemalja nastojao se potaknuti interes djece da biraju uravnoteženu prehranu i redovito vježbaju te promovirati novi, zdraviji životni stil.
Europski dan zdrave prehrane i kuhanja ima svoju mrežnu stranicu EU Mini-chefs na kojoj su dostupni recepti, kulinarski savjeti te interaktivne igre kroz koje djeca na zabavan način uče o zdravoj prehrani i kuhanju.

Više informacija:
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/events/minichefs_en.htm