Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

20. travnja 2007.


Europska unija usvojila Berlinsku deklaraciju

Povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, kojima su postavljeni temelji današnje Europske unije, čelnici država članica Europske unije usvojili su svečanu Deklaraciju 25. ožujka u Berlinu.
Berlinsku deklaraciju su, u nazočnosti 27 šefova država ili vlada država članica, potpisali Angela Merkel u ime predsjedavajuće zemlje EU-a Njemačke, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i Hans-Gert Poettering, predsjednik Europskoga parlamenta.

Pročitajte tekst Deklaracije na hrvatskom jeziku.


Europska digitalna zaštita (DPE)

DigitalPreservationEurope (DPE) je projekt koji potiče suradnju između postojećih nacionalnih inicijativa digitalne zaštite u europskom istraživačkom okruženju. Partneri na projektu rade na sljedećim zadaćama: unaprjeđuju digitalnu zaštitu općenito; promoviraju zajednički rad članova u vrednovanju digitalne zaštite u cijeloj Europi; surađuju kako bi izbjegli redundantnost i dupliciranje poslova; unaprjeđuju standarde za procese digitalne zaštite; razvijaju vještine kroz potrebnu izobrazbu; omogućuju dostupnost relevantnim istraživanjima; razvijaju i promoviraju istraživački pristup te pomažu građanima i stručnjacima da shvate kako digitalna zaštita ima važnu ulogu u njihovim životima i radu. DPE svoje glavne ciljeve postiže kroz oblikovanje platformi za suradnju, razmjenu i diseminaciju istraživačkih rezultata i iskustava u zaštiti digitalnih objekata. Projektom se stimulira i informacijska industrija i softverske kompanije na izgradnju bolje infrastrukture za europske repozitorije digitalne građe.


Predstavljeni rezultati studije dostupnosti javnih usluga na internetu za 2006. godinu

Benchmarking studija dostupnosti javnih usluga na internetu predstavlja rezultate trećega istraživanja mjerenja postotka dostupnosti javnih usluga na internetu u RH za 2006. godinu. Istraživanje je obuhvatilo 665 internetskih stranica u svih 20 županija i gradu Zagrebu. U području e-uprave u svrhu istraživanja definirano je 12 područja usluga za građane, u koje spada i područje Javne knjižnice, te 8 za poslovne subjekte čija se informatizacija prati.
Među najboljim rješenjima e-uprave nalazi se i opis internetske stranice Knjižnice Nikola Zrinski u Čakovcu.


Projekt Europa u razredu

Udruga GONG je krajem veljače 2007. započela s provođenjem projekta Europa u razredu u sklopu kojega će se održati 600 interaktivnih radionica namijenjenih maturantima srednjih škola u Hrvatskoj.
Cilj projekta je informirati mlade o učincima članstva Hrvatske u EU, posebice što ono znači za njihovu mobilnost, obrazovanje i buduće zapošljavanje.
Na kraju radionice GONG će učenicima pokloniti brošuru Europska uniJA?, a svakoj školskoj knjižnici koja će sudjelovati u projektu poklonit će komplet publikacija o EU, koje su donacija Delegacije Europske komisije i Informacijskoga centra EU-a.


Informacijski centar Europske unije (EUIC)

Delegacija Europske komisije u RH otvorila je u prosincu 2006. na Trgu žrtava fašizma 6 u Zagrebu Informacijski centar Europske unije (EUIC) u svrhu informiranja hrvatske javnosti o procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.
Na mrežnim stranicama Centra može se pristupiti elektroničkim izvorima informacija, omogućeno je preuzimanje (download) i online narudžba publikacija, a kalendar događanja informira o predavanjima, seminarima, radionicama i drugim događanjima vezanim uz EU.


Otvoren drugi natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz SAPARD programa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva otvorilo je krajem ožujka 2007. drugi natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz SAPARD programa. Natječaj će biti otvoren do 28. srpnja 2007. godine.

SAPARD PROGRAM - 2. Javni natječaj za dodjelu sredstava iz SAPARD programa (28.03.-28.07.2007.)


Portal o stipendijama

Portal www.stipendije.info posvećen je stipendijama koje su dostupne hrvatskim građanima za studij u Hrvatskoj i u inozemstvu.
Osim natječaja za programe stipendiranja, portal sadrži i druge korisne informacije: popis otvorenih natječaja za stipendije, arhivu starih natječaja za programe stipendiranja, iskustva stipendista, informacije i resurse potrebne u procesu prijave za pojedine stipendije, informacije o učenju stranih jezika, korisne linkove i forum.


Ljetna škola o filmu i ljudskim pravima
Venecija, 23. kolovoza do 12. rujna 2007.

Europski međusveučilišni centar za ljudska prava i demokratizaciju /The European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (EIUC)/ treću godinu organizira Ljetnu školu o filmu i ljudskim pravima u suradnji sa filmskim festivalom u Veneciji i pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Cilj Ljetne škole je razmotriti upotrebu filma kao instrumenta za jačanje svijesti o ljudskim pravima. Prijaviti se mogu studenti i profesionalci iz područja ljudskih prava i filma iz cijeloga svijeta. Aktivnosti Ljetne škole uključuju predavanja, rasprave, radionice i individualne projekte.

Rok za prijavu je 17. svibnja 2007. godine.

Detaljnije informacije:
www.cinemahumanrights.org


Youth for Europe: Past, Present, Future
Split, 10. do 16. rujna 2007.

U Splitu će se od 10. do 16. rujna 2007. godine održati međunarodno okupljanje mladih pod nazivom Youth for Europe: Past, Present, Future u organizaciji Europske mladeži Austrije i Mladih europskih federalista Austrije, a uz potporu programa MLADI Europske komisije, Europskog pokreta Split, Sveučilišta u Splitu, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Mladih europskih federalista Hrvatske (JEF-Hrvatska).

Više o događanju na mrežnim stranicama Europa za mlade.