Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

18. prosinca 2006.


Studija razvoja informacijskog društva u Hrvatskoj za 2005. godinu
Krajem 2006. godine provedeno je prvo sveobuhvatno istraživanje razvoja hrvatskoga informacijskog društva i izvršene su odgovarajuće usporedbe statističkih pokazatelja sa zemljama članicama EU-a, koje je predstavila Studija razvoja informacijskog društva u Hrvatskoj za 2005.godinu. Izrada Studije utvrđena je Nacionalnim programom RH za pridruživanje Europskoj uniji.
Studija, između ostaloga, navodi da je 44% hrvatskih građana između 16 i 74 godine života imalo mogućnost pristupa internetu, što je za samo četiri postotna boda manje od prosjeka 25 država članica Europske unije, dok se internetom redovito koristilo 35% ukupne populacije u zemlji starije od 15 godina, što je za osam postotnih bodova manje od prosjeka EU-a.
U segmentu obrazovanja gotovo sve obrazovne institucije imaju implementiranu širokopojasnu vezu, dok broj računala na 100 učenika u Hrvatskoj i dalje zaostaje za europskim standardom.
Ostali statistički pokazatelji dostupni su u ovoj Prezentaciji.


Strategija razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj do 2008. godine
U cilju priključivanja Hrvatske razvijenim zemljama Europe u pogledu ostvarivanja društva znanja, kojem je jedan od osnovnih temelja razvijena infrastruktura širokopojasnog pristupa internetu, Vlada RH donijela je Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa internetu u RH do 2008. godine.
Hrvatska danas ima četiri priključka na širokopojasni internet na sto stanovnika, odnosno oko 170 tisuća priključaka, a za ravnopravno uključivanje u globalni razvoj Strategija predviđa ostvarenje cilja od 500 tisuća priključaka ili 12% pokrivenosti do kraja 2008. godine.
Cilj Strategije je smanjivanje zaostataka u širokopojasnom pristupu internetu sa zemljama Europske unije, što je preduvjet za razvoj informacijskog društva.
Strategijom se nastoji potaknuti i ravnomjeran razvoj, kako kroz različite regije Hrvatske, tako i u svim kategorijama stanovništva. Brzi internet mora biti dostupan svakom građaninu, kućanstvu, školi, poduzeću i državnoj upravi.
Vlada je donijela i Akcijski plan provedbe Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu u RH za 2007. godinu, koji predstavlja niz kontinuiranih aktivnosti i pojedinačnih mjera koje će Vlada RH, tijela državne uprave i druga državna tijela provoditi do kraja 2007. godine, u svrhu ispunjavanja strateških ciljeva definiranih u Strategiji.


Zaključci Vijeća ministara za obrazovanje, mladež i kulturu EU-a o digitalizaciji,
Vijeće ministara za obrazovanje, mladež i kulturu EU-a je 13. studenoga 2006. godine, u odgovoru na Preporuku Europske komisije o digitalizaciji, digitalnom očuvanju i online dostupnosti kulturnih materijala ( Recommendation on the digitisation and online accessibility of cultural material and digital preservation), usvojilo zaključke kojima se zemlje članice obvezuju na zajedničko djelovanje u izgradnji Europske digitalne knjižnice. Zaključci ukazuju na prioritetne aktivnosti koje zemlje članice trebaju poduzeti u periodu od 2007.-2009. godine, kao što su izgradnja nacionalnih strategija i definiranje ciljeva za digitalizaciju i očuvanje kulturne građe te jačanje međusobne suradnje u realizaciji projekta Europske digitalne knjižnice kao višejezičnoga zajedničkog pristupa europskoj digitalnoj kulturnoj baštini.
Pročitajte Priopćenje Vijeća ministara Europske unije.
Pogledajte brošuru o digitalnim knjižnicama na engleskom jeziku i2010: Digital Libraries.


Program cjeloživotnog učenja EU-a (The Lifelong Learning Programme)
Europski parlament usvojio je 25. listopada 2006. prijedlog Europske komisije za novi integrirani akcijski program cjeloživotnog učenja u području obrazovanja i strukovne izobrazbe, koji će se provoditi u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Novi program sadrži četiri sektorska programa: Comenius za školsko obrazovanje, Erasmus za visokoškolsko obrazovanje, Leonardo da Vinci za strukovno obrazovanje te Grundtvig za obrazovanje odraslih. Za razdoblje od 2007. do 2013. proračun ovoga programa iznositi će 6,97 milijardi eura, koji će se koristiti za jačanje razmjene, suradnje i mobilnosti unutar obrazovnog sustava Europske unije.
Odluka Europskoga parlamenta i Vijeća o uspostavljanju akcijskog programa cjeloživotnog učenja (Decision No 1720/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 15 November 2006 establishing an action programme in the field of lifelong learning) potpisana je 15. studenoga, a stupa na snagu 14. prosinca 2006. godine.


Otvorenje Informacijskog centra Europske unije (EUIC)
Delegacija Europske komisije u RH otvoriti će 11. prosinca 2006. godine na Trgu žrtava fašizma 6 u Zagrebu prvi Informacijski centar Europske unije (EUIC), koji će rasponom informacijskih izvora, usluga i aktivnosti svojim korisnicima olakšati pronalaženje konkretnih odgovora na sva pitanja vezana uz Europsku uniju i njezina brojna područja djelovanja, njezinu povijest, institucije, politike te sve aspekte procesa pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.
Jedan od prioriteta Centra je pridonijeti prepoznavanju i prihvaćanju vrijednosti na kojima se temelji EU te u konačnici ostvariti veću potporu hrvatske javnosti pristupanju Uniji kroz pravovremeno, istinito i utemeljeno informiranje.
Centar će posebnu pozornost posvetiti široj javnosti, te mladima i novinarima zbog čije će bolje informiranosti biti pripremljen niz publikacija i drugih primjerenih aktivnosti i programa.


Međunarodna konferencija Kulturna baština online
Firenza, 14.-16. prosinca 2006.

Konferencija će analizirati kako, u domeni kulturne baštine, informacijske i komunikacijske tehnologije transformiraju arhitekturu znanja, uvodeći nove organizacijske zahtjeve kao i pravne i obrazovne odgovornosti. Središnje teme konferencije su: aplikacije za digitalne knjižnice, tehnička i organizacijska pitanja digitalnoga očuvanja, sigurni digitalni repozitoriji te stvaranje i očuvanje audio-vizualnih arhiva.
Pogledajte dodatne obavijesti o konferenciji.


Web stranica Europa za mlade
Delegacija Europske komisije u RH pokrenula je obnovljenu web stranicu Europa za mlade na kojoj se mogu pronaći brojne informacije o obrazovanju, studiranju u inozemstvu, volonterskom radu, programima EU-a u Hrvatskoj te kulturnoj suradnji širom Europe.
Tu su i korisne informacije o putovanjima, obavijesti o stipendijama za hrvatske studente, publikacije namijenjene informiranju djece i mladih, kao i pristup različitim portalima za mlade gdje se može saznati više o Europskoj uniji i europskim temama.


INA - Industrija nafte, d.d. izdaje javni poziv za prijavu za dodjelu sponzorstva u 2007.
Sponzorstva će se realizirati na području:

 

  • sporta - natjecanja, ekipa, pojedinaca
  • kulture - tradicionalnih događanja, originalnih događaja
  • obrazovanja i znanstvenog rada - obrazovnih i ostalih skupova, seminara, konferencija, kongresa i sličnog, obrazovanje mladih kadrova i sličnog
  • ekoloških projekata - povezanih s područjem rada i poslovanjem tvrtke
  • ostalih projekata po procjeni stručnih službi

Rok za dostavu prijava je 22. prosinca 2006.
Pogledajte uvjete i pravila podnošenja zahtjeva za sponzorstvom.
Prijavnica u Word formatu