Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

18. studenoga 2005.


Europska Hrvatska na T-Portalu
http://www.tportal.hr/vijesti/eu/fset.html
Na dan kada je započeo pregled hrvatskog zakonodavstva za prva poglavlja koja su se otvorila, T-Portal je svoj sadržaj obogatio web stranicom Europska Hrvatska na kojoj se mogu naći osnovne informacije vezane uz EU i pregovore s Hrvatskom. Ta stranica treba postati referentan izvor informacija kako običnom čovjeku, tako i poslovnim subjektima koji će svoje poslovanje prilagođavati europskim standardima paralelno s hrvatskim približavanjem EU.


EU centar, Budimpešta
http://www.eucenter.org/index.php?action=aboutus
Centar Europske unije u Budimpešti je ne profitna inicijativa u sklopu Korporacije za javne servise Europskih medija http://www.europamedia.hu/en/. Glavni je cilj web stranice EU centra davanje praktičnih savjeta o mogućnostima financiranja koje daje EU za institucije visokog obrazovanja, gradska i općinska poglavarstva i srednja pouzeća u Europi. EU centar je potpuno nezavisan forum koji gradi otvoreno građansko društvo i demokraciju te je svojevrsna veza između europskih država i njihovih institucija i zemalja kandidata. Zbog toga je odmah po otvaranju pristupnih predgovora EU centar otvorio posebnu stranicu relevantnu za Hrvatsku http://www.eucenter.org/index.php?action=fundings.
Ako želite kontinuirano pratiti savjete EU centra za Hrvatsku odaberite "Croatia" na web stranici http://www.eucenter.org/index.php?action=registration


Rasprostranjenost europske znanosti u svijetu
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do? reference=AGENDA/05/4&format=HTML&aged=0& language=EN&guiLanguage=en
Od 14. do 15. studenoga u Bruxellesu je održana konferencija Komunikacija europske znanosti na kojoj se okupilo više od 3000 znanstvenika i predstavnika medija. Glavne teme konferencije bile su: istraživanje polarnog okruženja, čistoća zraka, metan u oceanu, globalne vremenske prognoze, predviđanje poplava, novi terapeutski pristupi lokalnim tumorima i interoperabilnost željeznica. Prikazana je nova baza podataka svjetskog ribarstva.
Detaljan program konferencije možete pogledati na web stranici:
http://europa.eu.int/comm/research/conferences/2005/cer2005/index_en.html


Projekt umrežavanja e-znanosti (EGEE)
http://public.eu-egee.org/
Projekt EGEE okuplja stručnjake iz 27 zemalja kako bi zajednički izgradili naprednu mrežnu tehnologiju (Grid) i razvili mrežnu infrastrukturu dostupnu znanstvenicima 24 sata na dan. Dvogodišnji projekt je sa svojim fondom od 30 milijuna eura jedan od najvećih u ovoj oblasti. Primarno će se koncentrirati na tri ključna područja:
izgradnja konzistentnog i sigurnog mrežnog sustava (Grid)
osiguranje kvalitetnog servisa za korisnike
uključivanje novih korisnika iz znanosti i industrije
Što je Grid?
Kao što je web (World Wide Web) servis za razmjenu informacija kroz internet, tako je Grid servis za razmjenu računalne snage i pohranjenih podataka kroz internet. Danas je komunikacija računalima kroz Grid tehnologiju u fazi prototipa i na njezinom razvoju radi stotine istraživača i softverskih inženjera u cijelom svijetu.


Prenosimo iz tiska: Doživotno učenje u Europi
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do? reference=MEMO/05/416&format=HTML&aged=0& language=EN&guiLanguage=en
Doživotno učenje i njegov razvoj odnose se na sve sudionike u sustavima edukacije i usavršavanja, zaključila je Europska komisija. Članice EU trebaju usavršavati svoje sustave za sljedeću generaciju te pomoći mladim ljudima u kvalitetnom obrazovanju, postizanju adekvatne kvalifikacije i izgradnje stručne kompetencije. Pomanjkanje adekvatnog trajnog obrazovanja ima ozbiljne posljedice za sve građane Europe, posebno na oko 80 milijuna slabo obrazovanih radnika koliko ih radi u cijeloj Europi.