Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

17. siječnja 2006.


Europska unija podržala financiranje prvih ISPA projekata u Hrvatskoj
http://www.entereurope.hr/cpage.aspx?page=clanci.aspx&pageID=171&grupaID=2&clanakID=710
Europska komisija je priopćila da je podržala financiranje prva dva hrvatska projekta u sklopu  pretpristupnog programa ISPA s više od 51 milijun eura.
ISPA, zajedno s programima PHARE i SAPARD, jedan je od tri instrumenta Europske unije koji ima za cilj pripremiti zemlje kandidatkinje za buduće sudjelovanje u kohezijskom i u strukturnim fondovima.  
U sklopu ISPA-e podržavaju se infrastrukturni projekti  na području zaštite okoliša i transporta. Ukupna alokacija novca za ISPA program za Hrvatsku za 2005. i  2006. godinu iznosi 60 milijuna eura, od čega je 25 milijuna eura osigurano za 2005., a 35 milijuna eura za 2006.
Komisija je odlučila financirati prava dva projekta u sektorima transporta i zaštite okoliša s gotovo 22,5 odnosno 28,79 milijuna eura. Ukupna vrijednost ta dva projekta je 127,4 milijuna eura, od čega će EU financirati 51,3 milijuna eura, a ostatak će se pokriti iz hrvatskih izvora. 
Riječ je o projektu razvoja vodoopskrbe i odvodnje grada Karlovca, koji uključuje izgradnju novog pogona za obradu otpadnih voda, kao i proširenje i modernizaciju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže toga grada. 
Drugi projekt je vezan uz transport odnosno rehabilitaciju željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik i uključuje sveobuhvatnu modernizaciju 38 kilometara pruge između Zagreba i Beograda.
Nakon formalne odluke Europske komisije slijedi potpisivanje financijskih sporazuma te konačna implementacija projekata u razdoblju od 2005. do 2010. 
Odluka Bruxellesa o trećem predloženom hrvatskom investicijskom projektu u sklopu programa ISPA, vezanom uz upravljanje otpadom na području Šibenika, te još tri projekta tehničke pomoći, očekuje se početkom 2006. 
Više o tome na engleskom jeziku:
Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje: RAPID: EU supports the first ISPA projects in Croatia, IP/05/1599, 14. 12. 2005.
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/05/1599&format=HTML&aged=0&language=EN
(Preuzeto s web stranice Entereurope)

 


Građani i upravljanje u društvu znanja
http://www.cordis.lu/citizens/home.html
Sukladno s razvojem društva znanja i promjenama koje ono donosi potrebno je mijenjati i usavršavati nove oblike odnosa među građanima te odnosa među građanima i institucijama. Europska istraživanja u ekonomiji, političkim znanostima, društvenim znanostima i humanistici stoga dijelom trebaju biti usmjerena na istraživanje sljedećih glavnih tematskih područja:
Društvo znanja i društveno jedinstvena, unaprijeđena generacija, distribucija i korištenje znanja i izbora za razvoj društva znanja u cjelini i njegovih pojedinih dijelova;
Građani, demokracija i novi oblici upravljanja koji podrazumijevaju integraciju i proširenje Europe;
Novi oblici upravljanja;
Rezolucije o sukobima i obnova mira;
Novi oblici građanskog i kulturnog identiteta
Aktivnosti koje valja poduzeti u sklopu teme o građanima i upravljanju u društvu znanja i čiji proračun iznosi 225 milijuna eura, odvijaju se u okviru europskog programa poznatog pod kraticom FP6.

 


Dostupni su ključni dokumenti o Europskoj glavnoj zadaći u osiguranju stalnog pristupa znanstvenim zapisima
http://tfpa.kb.nl/
Konferencija Europske unije o permanentnom pristupu znanstvenim zapisima održana je 1. studenog 2004. godine. Predstavnici i stručnjaci članica EU, ostalih zemalja i Europske komisije raspravljali su o načinima izgradnje sustava elektroničkih arhiva za znanstvene publikacije te su prihvatili zaključke i preporuke. Na osnovi tih preporuka organizirana je radna skupina sa  zadaćom preispitivanja mogućnosti izgradnje stalnog pristupa zapisima i građi znanstvenih istraživanja. Radna skupina počela je s radom početkom 2005. godine te je do sada izradila sljedeće javno dostupne dokumente:
Oblikovanje pragmatičnog okvira za stalni pristup znanstvenim zapisima (prezentacija na Konferenciji o Europskoj istraživačkoj infrastrukturi održanoj  6. prosinca 2005. u Nottinghamu, autora Dr. Peter Tindemans, Powerpoint Presentation)
http://tfpa.kb.nl/TF-Permanent-Access-Nottingham-06-12-05.ppt
Natječaj za program istraživanja i razvoja, studeni 2005. (Word)
http://tfpa.kb.nl/Proposal%20Research%20and%20Development.doc
Strateški akcijski program od 2006. do 2010. godine, prosinac 2005. (pdf)
http://tfpa.kb.nl/Strategic%20Action%20Programme.pdf

 


IADIS Međunarodna konferencija elektroničkog društva, održat će se od 13. do 16. srpnja 2006. u Dublinu, Irska
http://www.iadis.org/es2006
Konferencija će se održati istovremeno s IADIS međunarodnom konferencijom mobilnog učenja 2006. http://www.iadis.org/ml2006
Konferencija IADIS e-društvo 2006 bavit će se mnogim problemima i otvorenim pitanjima informacijskog društva. Bit će predstavljeni teorijski i praktični radovi o elektroničkoj vladi i e-upravi, e-poslovanju, e-trgovini, e-učenju, e-zdravlju, informacijskim sustavima i upravljanju informacijama. Radovi će biti objavljeni u obliku knjige, a najbolja izlaganja bit će objavljena i IADIS časopisu i na web izdanju. Glavne teme:
E-vlada/e-uprava (dostupnost, demokracija i građani, digitalna ekonomija, digitalne regije, e-administracija, poslovanje e-vlada, e-procedure, globalni trendovi, nacionalna i međunarodna ekonomija, uključivanje društva)

 


Peta konferencija REGNO 2006., 7. do 9. lipnja, Vilnius, Litva
http://www.kada.lt/regno2006/ 
Regno (Državni centar za registraciju Litve) organizirao je do sada četiri uspješne konferencije na kojima je sudjelovalo više od 500 sudionika iz 15 zemalja. Konferencije su se bavile pitanjima relevantnim za razvoj registracije zemljišta, registracijom građanstva, pravnim pitanjima registracije poslovanja, adresarima i registrima kao i razvojem nove tehnologije za diseminaciju podataka, učinkovitim korisničkim servisima, zaštitom podataka i osiguranjem sustava te utjecajem, informacijske tehnologije na društvo. Peta konferencija pretežito će se baviti pitanjima razvoja raznih registara u pojedinim zemljama i raspravit će buduću strategiju elektroničke vlade.
Glavne teme: implementacija i korištenje smjernica Europske unije, javnost i privatnost podataka, korištenje podataka iz registara, integracija državnih registara, razvoj elektroničkih arhiva, primjena elektroničkog potpisa, pravna pitanja elektroničkih dokumenata i e-potpisa, pravomoćnost elektroničkih podataka, organizacijsko restrukturiranje i slično.
Dodatne informacije o konferenciji možete naći i na engleskom jeziku na web stranici www.kada.lt.