Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

16. studenoga 2007.


Europska komisija objavila godišnje izvješće o napretku Hrvatske

Europska komisija objavila je 6. studenoga 2007. godišnje izvješće o napretku ostvarenom u svakoj zemlji kandidatkinji i potencijalnoj kandidatkinji za članstvo u Europskoj uniji.
U izvješću za Hrvatsku (Croatia 2007 Progress Report, SEC(2007) 1431) navodi se kako pretpristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju, a Komisija očekuje značajan napredak u pregovorima u 2008., pod uvjetom da Hrvatska održi nužan zamah reformi i ispuni zadane uvjete.
Uz izvješće o napretku Hrvatske za članstvo u EU, Komisija je objavila i nacrt Pristupnog partnerstva za Hrvatsku (Proposal for a Council Decision on the principles, priorities and conditions contained in the Accession Partnership with Croatia and repealing Decision 2006/145/EC, COM(2007) 658 final) te dokument o strategiji proširenja EU-a (Enlargement Strategy and Main Challenges 2007- 2008, COM(2007) 663 final).

Više informacija:
http://ec.europa.eu/enlargement/key_documents/reports_nov_2007_en.htm


Novi Reformski ugovor EU-a

Čelnici država članica Europske unije usuglasili su novi Reformski ugovor o funkcioniranju Europske unije tijekom neformalnog susreta Europskoga vijeća 18. i 19. listopada 2007. u Lisabonu. Ugovor će službeno potpisati svi predsjednici država ili vlada država članica EU-a u prosincu 2007., a procedura ratifikacije započet će 2008., kako bi Ugovor mogao stupiti na snagu do sljedećih izbora za Europski parlament 2009. godine.
Reformski ugovor nastojat će modernizirati i reformirati EU. Kroz stabilan institucionalni sustav biti će moguće brže i transparentnije donositi odluke, uz bolju demokratsku kontrolu i pojačano poštivanje boljih propisa. Građani će imati jasniju sliku o tome tko je za što odgovoran i zašto Europska unija odlučuje djelovati.

Više informacija:
http://europa.eu/reform_treaty/index_en.htm


Novi prijedlog Europske komisije za bolju komunikaciju EU-a i građana

Europska komisija predstavila je 3. listopada 2007. prijedlog za Komuniciranje Europe u partnerstvu (Communicating Europe in Partnership, COM(2007) 568 final).
Komisija u svom prijedlogu naglasak stavlja na jačanje suradnje između europskih institucija kroz međuinstitucionalni sporazum kojim bi Komisija, Parlament i Vijeće imali zajedničku komunikacijsku agendu temeljenu na dogovorenim prioritetima. Predviđa se i sklapanje posebnih partnerstava sa državama članicama, koja bi trebala biti glavni instrument u provedbi zajedničkih komunikacijskih inicijativa kojima se želi doprijeti do lokalne razine i aktivirati europske građane.
Ostali prijedlozi odnose se uspostavu informacijskih mreža za poboljšanje komunikacije između europskih i nacionalnih političara, novinara i drugih kreatora javnoga mnijenja; kreiranje „europskih javnih prostora“ gdje građani mogu dobiti informacije o EU, uključiti se u raspravu, predavanje ili forume; poticanje civilnoga društva na kreiranje vlastitih foruma za rasprave o EU i pomoć Komisije nevladinim organizacijama u uspostavi mrežnih stranica  posvećenih europskim pitanjima te na razmatranje uloge školskoga obrazovanja o EU u državama članicama.
Sljedeći koraci Komisije odnose se na usvajanje nove Strategije o internetu krajem 2007. te nove Audiovizualne strategije početkom 2008. godine.


Osnovana Agencija za mobilnost i programe EU-a

Dana 27. listopada 2007. godine na snagu je stupio Zakon o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije (NN 107/07), kojim se osniva agencija zadužena za pripremu i provođenje Programa za cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme) i programa Mladi na djelu (Youth in Action Programme).
Navedeni programi promiču suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, stvaranje društva znanja, toleranciju i multikulturalnost, a istodobno i pripremaju sudionike za uspješno sudjelovanje na europskom tržištu rada.

Više informacija:
http://www.aoo.hr/hr/agencija-za-mobilnost/agencija-za-mobilnost-i-programe-europske-unije/?cwsid=6aa81b2447ab12a862a14a18383dec96
http://ec.europa.eu/education/programmes/newprog/index_en.html
http://ec.europa.eu/youth/yia/index_en.html


Program Europa za građane (Europe for Citizens Programme)

Program Europa za građane (Europe for Citizens Programme) za razdoblje 2007. -2013. otvoren je za Republiku Hrvatsku donošenjem Zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumijevanju između Europske zajednice i Republike Hrvatske o sudjelovanju Republike Hrvatske u programu Europa za građane (NN-MU 9/07) 31. listopada 2007 godine.
Programom se želi osnažiti sudjelovanje građana kroz raspravljanje i razmjenu mišljenja o EU, ojačati europski identitet, razviti osjećaj pripadnosti Uniji te promicati interkulturalni dijalog među građanima.
U programu mogu sudjelovati lokalne vlasti, skupine građana, organizacije civilnoga društva i udruge, odnosno aktivno europsko građanstvo, koje će razvojem vlastitih ideja i suradnjom sa sličnim organizacijama iz drugih zemalja, preko susreta i zajedničkog djelovanja, promicati bolje razumijevanje i komunikaciju građana EU-a.
Za provedbu programa Europa za građane nadležan je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više informacija:
http://www.uzuvrh.hr/stranica.aspx?pageID=45
http://ec.europa.eu/citizenship/index_en.html


Hrvatska u Okvirnom programu za konkurentnost i inovacije (Competitiveness and Innovation Framework Programme -CIP)

Republika Hrvatska pristupila je početkom listopada 2007. Okvirnom programu za konkurentnost i inovacije (Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP). Okvirni program, kroz svoje sastavnice koje čine Program za poduzetništvo i inovacije, Program informacijske i komunikacijske tehnologije te Program inteligentne energije, ima za cilj jačanje konkurentnosti poduzeća, s naglaskom na mala i srednje velika poduzeća; promociju inovacija, uključujući eko-inovacije; ubrzanje razvoja informacijskog društva te promociju obnovljivih izvora energije u svim sektorima, uključujući promet.

Više informacija:
http://ec.europa.eu/cip/index_en.htm


Publikacija Hrvatska u Europskoj uniji: Što građani mogu očekivati?

Institut za međunarodne odnose iz Zagreba i Zaklada Konrad Adenauer objavili su publikaciju Hrvatska u Europskoj uniji: Što građani mogu očekivati?.
Svrha je publikacije na jednostavan način izložiti kratkoročne i dugoročne učinke koje će Republika Hrvatska imati od pridruživanja EU na gospodarskom, političkom i društvenom planu.
Uvodni dio publikacije donosi kratak pregled odnosa Europske unije i Hrvatske, objašnjava glavne makroekonomske trendove u Hrvatskoj, razmatra opće učinke pridruživanja za državu, proizvođače i potrošače, te upućuje na određene elemente strategije u borbi protiv predrasuda i euroskepticizma. Drugi dio analizira političke i institucionalne koristi koje će Hrvatska imati od pridruživanja EU, dok treći dio opisuje ekonomske i društvene koristi u područjima važnim za hrvatske građane i za hrvatsko društvo općenito.


Novi elektronički sadržaji u e-Obrazovanju

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa predstavilo je nove elektroničke sadržaje putem kojih učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj imaju mogućnost pristupa interaktivnom online gradivu kroz središnji školski portal [http://www.skole.hr/], portal za udaljeno učenje (LMS) Nikola Tesla [lms.carnet.hr] te internetsko izdanje Učilice [ucilica.carnet.hr].
Učenicima će isprva na raspolaganju biti interaktivno online školsko gradivo iz matematike, fizike i biologije, a kasnije i iz drugih nastavnih predmeta.

Više informacija:
http://www.e-hrvatska.hr/sdu/hr/ProgramEHrvatska/Provedba/e-Obrazovanje.html


Objavljen internetski portal Moja uprava

Moja uprava novi je internetski portal Vlade Republike Hrvatske za komunikaciju građana i pravnih subjekata s upravom. Na portalu su, po prvi puta na jednom mjestu i na jednostavan način, dostupne sve informacije potrebne za komunikaciju građana s tijelima javne uprave.


Europski razvojni dani (European Development Days)
Lisabon, 7.-9. studenoga 2007.

Od 2006. godine EU kroz Europske razvojne dane (European Development Days) nastoji potaknuti razmjenu ideja o ključnim problemima međunarodne suradnje. Europski razvojni dani simboliziraju odlučnost EU-a u unaprjeđenju politike razvojne suradnje i provedbe razvojnih ciljeva kao i jačanju učinkovitosti razvojne pomoći.
Ovogodišnji Europski razvojni dani posvećeni su klimatskim promjenama.

Više informacija:
http://www.eudevdays.eu/Public/Homepage.php?ID=380