Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

12. rujna 2007.


Nova generacija programa Erasmus Mundus

Europska komisija usvojila je 12. srpnja 2007. prijedlog o pokretanju nove generacije programa Erasmus Mundus za razdoblje od 2009. do 2013. godine (Proposal for a DECISION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing an action programme for the enhancement of quality in higher education and the promotion of intercultural understanding through co-operation with third countries (Erasmus Mundus) (2009-2013).
Cilj programa je promidžba europskog visokog obrazovanja i poticanje uspješne međunarodne suradnje s trećim zemljama (zemljama koje nisu članice EU-a). Nova generacija programa uključuje atraktivnije stipendije, širenje programa na razinu doktorata te promociju partnerstva s ciljanim europskim regijama kao temelj za strukturiranu suradnju, za što će biti dostupno više od 950 milijuna eura.

Više informacija: http://ec.europa.eu/education/programmes/mundus/index_en.html

Vlada Republike Hrvatske je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa 28. veljače 2007. odobrila pokretanje postupka pristupanja Hrvatske programu Erasmus Mundus. Međudržavni sporazum će biti zaključen i ratificiran tijekom 2008. kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2009. godine.

Više informacija o statusu Hrvatske u programu Erasmus Mundus pogledajte na mrežnoj stranici Ministarstva kulture.


Osnovana Agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

Vlada RH je na sjednici održanoj 23. kolovoza 2007. donijela Uredbu o osnivanju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.
Sadašnja Uprava Ministarstva financija postaje samostalna Agencija kako bi se poboljšao protok informacija o projektima EU-a te kontrola njihove provedbe.
Agencija će obavljati poslove Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje, sukladno preuzetim obvezama Republike Hrvatske, surađivati s tijelima koja čine sustav provedbe programa EU-a u Hrvatskoj, pripremati i provoditi natječaje te sklapati ugovore o potpori i ugovore o nabavi roba, usluga i radova. Agencija će također upravljati sustavom za financijsko praćenje provedbe projekata i tijekova financijskih sredstava, organizirati izobrazbu iz svoje djelatnosti te obavljati druge poslove iz svoga djelokruga.


HIDRA – dostupno hrvatsko zakonodavstvo u elektroničkom obliku

Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija - HIDRA objavila je elektroničku verziju važećih propisa Republike Hrvatske koji su stupili na snagu prije 1990. godine. Svi originalni tekstovi propisa skenirani su i dostupni u PDF formatu putem interneta, odnosno e-Kataloga SDRH . Time je po prvi puta omogućena online dostupnost cjelokupnom važećem zakonodavstvu Republike Hrvatske.
Realizacijom ovoga projekta HIDRA je dala važan doprinos ostvarenju strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske na povećanju javne dostupnosti službene dokumentacije Republike Hrvatske.

Više na stranicama HIDRA-e.


Pristupanje Europskoj uniji: očekivani ekonomski učinci

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) predstavio je 16. srpnja 2007. rezultate istraživačkog projekta „Pristupanje Europskoj uniji: očekivani ekonomski učinci“. Istraživanje je imalo za cilj procijeniti potencijalne koristi i troškove pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji u petnaest odabranih područja.
Izradu projekta inicirala je Vlada RH, a u njegovoj su izradi, uz stručnjake EIZ-a, sudjelovali i istraživači s Instituta za turizam, zagrebačkog Agronomskog fakulteta, splitskog Ekonomskog fakulteta, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg te brojni suradnici iz tijela državne uprave.

Više informacija: Prezentacija


Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2007. godinu

Vlada RH usvojila je u svibnju 2007. Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2007. godinu koji donosi pregled planiranih aktivnosti u 2007. godini.
Aktivnosti koje su planirane u području e-Obrazovanja uključuju, između ostaloga, implementaciju programskog rješenja za sustav knjižničnog poslovanja i upravljanja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja (Voyager) te pristup bibliografskim on-line bazama i e-časopisima, dok se u području e-Kulture planiraju aktivnosti vezane uz projekt digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe, izrada normi i uputa za digitalizaciju građe kao i uspostava kooperativnog digitalnog arhiva.


Europski književni natječaj - Književnost prevladava granice

Časopis "Perplex - magazin za mladež" iz Graza organizira književno natjecanje za mladež u dobi od 6 do 19 godina. Tema natječaja je "Čežnja" koja bi trebala potaknuti učenike da pišu, prije svega, na temelju vlastitih iskustava (u lirici, prozi, itd.). Tekstovi mogu imati najviše 4 stranice. Najbolji radovi i slike autora bit će objavljeni u knjizi "Književnost prevladava granice IX", a najbolji autori primit će nagrade u obliku knjiga na svečanoj proslavi koja će se održati 25. travnja 2008. na Međunarodnom sajmu knjiga LITERA, Linz, Design Centrum.

Više informacija i prijavni obrazac dostupni su na adresi: http://www.perplex.at/?action=detail&sub=wb9_ausschreibung

Rok za dostavu radova: 22. studenoga 2007. na adresu Perplexa ili elektroničkom poštom na office@perplex.at.


Europski tjedan kretanja – 16. do 22. rujna

Europski tjedan kretanja, koji traje od 16. do 22. rujna 2007., održava se pod motom „Ulice ljudima“. Više od 1300 gradova širom Europe organizirati će tijekom ovoga tjedna razna događanja posvećena održivom kretanju.

Više informacija: www.mobilityweek.eu


Europski dan jezika – 26. rujna

Europski dan jezika održava se godišnje 26. rujna te slavi jezičnu i kulturnu raznolikost Europe. Inicijativu su 2001. godine pokrenuli Vijeće Europe i Europska komisija, kada je prvi puta obilježen Europski dan jezika.

Više informacija:
http://ec.europa.eu/education/policies/lang/awareness/day_en.html#1
http://www.ecml.at/edl/default.asp?t=info