Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

9. listopada 2006.


i2010: digitalne knjižnice
Cilj inicijative Europske komisije o digitalnim knjižnicama (i2010: digital libraries, COM(2005) 465 final), usvojene 30. rujna 2005. godine, digitalizacija je europske kulturne baštine koja se čuva u knjižnicama, muzejima i arhivima te njena dostupnost javnosti u online okruženju.
Odbor regija EU-a na sjednici održanoj 14. i 15. lipnja 2006. usvojio je mišljenje na prijedlog Komisije o digitalnim knjižnicama, gdje se navodi da treba u svim europskim državama, regijama i gradovima te na svim jezicima promovirati digitalizaciju kulturne baštine, u svrhu očuvanja kulturnih i lingvističkih različitosti za buduće generacije. Naglašava se važnost lokalnih i regionalnih vlasti kao tijela za implementaciju strategije informacijskog društva, a posebno se izdvaja uloga knjižnica koje imaju vitalnu ulogu u omogućavanju dostupnosti kulturne baštine u online okruženju.
Više informacija o inicijativi i2010: digitalne knjižnice.


Studija dostupnosti javnih usluga na internetu u RH za 2005.
Rezultati Studije dostupnosti javnih usluga na internetu u RH za 2005. dostupni su na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku. Istraživanjem je obuhvaćeno i područje usluga javnih knjižnica.
Na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku možete pristupiti i ostalim važnijim dokumentima koje je donio Ured te publikacijama i dokumentima institucija Europske unije, Ujedinjenih naroda i Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu iz područja informacijskog društva.


Vještina upotrebe računala i interneta u EU
Eurostat je predstavio rezultate ispitivanja vještine upotrebe računala i interneta u 25 država članica EU-a. Ispitivanje je bilo usmjereno na osnovne računalne vještine, a rezultati su pokazali da je digitalna pismenost problem za većinu stanovnika EU-a, što umanjuje njihovu mogućnost sudjelovanja u uslugama informacijskog društva.
Prema rezultatima ankete 37% stanovnika EU-a, u dobnoj skupini od 16 do 74 godine, ne posjeduje osnovne računalne vještine, 34% ne upotrebljava računalo, a 43% stanovnika ne upotrebljava Internet.


Svjetski dan informacijskog društva /World Information Society Day (WISD)
Opća skupština UN-a usvojila je 27. ožujka 2006. godine Rezoluciju A/RES/60/252 kojom se 17. svibnja proglašava Svjetskim danom informacijskog društva.
Obilježavanjem toga dana nastoji se pridonijeti jačanju svijesti o mogućnostima koje društvu i gospodarstvu pruža upotreba interneta i drugih informacijskih i komunikacijskih tehnologija te o nužnosti i načinima premošćivanja digitalne podijeljenosti.


Screening o informacijskom društvu i medijima
Članovi Radne skupine za poglavlje Informacijsko društvo i mediji, za koje je zadužen mr. sc. Jadran Antolović državni tajnik u Ministarstvu kulture RH, održali su eksplanatorni screening za to poglavlje 12. i 13. lipnja u Bruxellesu. Analitički pregled pravne stečevine EU-a za ovo poglavlje pregovora sastoji se od izlaganja Europske komisije na temu elektroničkih komunikacija, strategije širokopojasnog pristupa, interneta, audiovizualne politike te o uslugama informacijskog društva.
Bilateralni screening za ovo poglavlje održati će se 17. i 18. srpnja kada će hrvatski predstavnici Europskoj komisiji predstaviti zakonodavni i administrativni sustav Republike Hrvatske u ovom području.


Screening o informacijskom društvu i medijima
An Expedition to European Digital Cultural Heritage
Collecting, Connecting - and Conserving?
Međunarodna konferencija, 21 - 22. June 2006, Salzburg

U Salzburgu je održana međunarodna konferencija o tekućoj i nadolazećoj praksi i tehnologijama sakupljanja, povezivanja i digitalnog očuvanja kulturne baštine i znanstvenih informacija, u svrhu nastojanja EU-a da raznolikost europske kulturne baštine učini dostupnom svim građanima i sačuva za buduće generacije.
Europska komisija predlaže viziju zajedničkog europskog informacijskog prostora koji vodi razvoju sektora kulturne i znanstvene baštine, gdje bi europski građanin imao mogućnost pristupa i razmjene bogatih medijskih sadržaja i usluga bez zapreka vremena, mjesta, jezika i kulture.
Više informacija o konferenciji An Expedition to European Digital Cultural Heritage, Collecting, Connecting - and Conserving?