Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko drutvo i EU - Novosti

9. srpnja 2006.


Nacionalni program digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe
Radna grupa za digitalizaciju arhivske, knjižnične i muzejske građe Ministarstva kulture RH izradila je Prijedlog nacionalnog programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe kojim se nastoje identificirati ciljevi i sadržaj Nacionalnog programa digitalizacije građe u kulturnim ustanovama. Zadaća ovog Programa je stvoriti normativni i infrastrukturni okvir koji će omogućiti i poticati široku dostupnost, korištenje i razmjenu kulturnih sadržaja, olakšati pristup i promociju ovog dijela nacionalne kulturne baštine te voditi stvaranju digitalnih sadržaja i usluga utemeljenih na suvremenim informacijskim tehnologijama. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je tri godine.
Portal Hrvatska baština središnje je mrežno mjesto koje će omogućiti pristup i pretraživanje digitalnih zbirki izrađenih u okviru projekta digitalizacije "Hrvatska baština". Sadržavati će smjernice i upute za digitalizaciju te druge informacije, čime će pružati potporu kako ovom projektu, tako i drugim projektima, ustanovama i pojedincima koje se bave digitalizacijom arhivske, knjižnične i muzejske građe.
Nacionalni program digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe treba uvažiti načela, politike i iskustva na području digitalizacije kulturne baštine u Europskoj uniji te razvijati sposobnost naših ustanova da kvalitetno sudjeluju u programima i projektima digitalizacije kulturne baštine u EU.
Dugoročni strateški cilj ovog Programa je i jačanje resursa i institucionalne i stručne sposobnosti arhiva, knjižnica i muzeja da planiraju, izgrađuju i održavaju kvalitetne digitalne sadržaje i usluge.


Preporuka Europske komisije o digitalizaciji, digitalnom očuvanju i online dostupnosti kulturnih materijala
Europska komisija usvojila je 24. kolovoza 2006. Preporuku o digitalizaciji, digitalnom očuvanju i online dostupnosti kulturnih materijala (Recommendation on the digitisation and online accessibility of cultural material and digital preservation) u kojoj poziva zemlje članice EU-a da djeluju na očuvanju digitalnog sadržaja, kako bi se osigurao dugoročni pristup digitalno pohranjenim materijalima. Ovom Preporukom Komisija nastoji potaknuti članice Europske unije na ubrzavanje procesa stavljanja europskoga kulturnog nasljeđa na internet preko Europske digitalne knjižnice.
Do 2008. godine, dva milijuna knjiga, filmova, fotografija i rukopisa biti će dostupno kroz Europsku digitalnu knjižnicu, a broj bi do 2010. trebao narasti na 6 milijuna ili više, jer se očekuje da će gotovo sve knjižnice, muzeji i arhivi imati digitalnu vezu na Europsku digitalnu knjižnicu.


Mrežna stranica o digitalnim knjižnicama
Na portalu Europa pokrenuta je 13. rujna 2006. nova mrežna stranica o digitalnim knjižnicama (Digital Libraries Initiative). Središnje mjesto je rubrika What's New gdje se objavljuju sve novosti vezane uz područje aktivnosti digitalnih knjižnica, a brojne informacije dostupne su i u rubrici FAQ. Za održavanje sadržaja na mrežnoj stranici odgovorna je Jedinica za informacijsko tržište (Opća uprava za informacijsko društvo i medije Europske komisije) koja nastoji informacije o digitalnim knjižnicama strukturirati na interesantan i koristan način za opću i specijaliziranu publiku.


Međunarodna konferencija Učimo o Europskoj uniji
Brijuni, 13. i 14. listopada 2006.

Četvrta međunarodna konferencija Učimo o EU održati će se na Brijunima 13. i 14. listopada u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Zaklade Konrad Adenauer.
Tema konferencija je Stalno usavršavanje iz područja EU (Learning Europe - Continuous Training in EU Matters) unutar koje će se obraditi nekoliko problematika: Usavršavanje na teme vezano uz EU prije i nakon punopravnog članstva u EU (državne institucije, nevladine udruge i sl.); Komunikacijska strategija za informiranje javnosti o procesu europskih integracija (novinari, građanstvo, nevladine organizacije i sl.); Kako približiti "teške" ili "neslikovite" teme vezane uz EU (metodologija, način prezentiranja različitim ciljnim skupinama); Regionalna umrežavanja u području obrazovanja za EU kao potpora nacionalnim institucijama javne uprave (modeli obrazovanja za javnu upravu u kontekstu regionalne suradnje).
Konferencija će ugostiti predstavnike različitih profila - lokalne i državne uprave, institucija za obrazovanje državnih službenika, privatnih organizacija, nevladinih udruga uključenih u obrazovanje o europskim integracijama, kao i sve one koje zanimaju uloga i značaj te vrste usavršavanja.


Konferencija Učinkovitost vrednovanja sadržaja i servisa digitalne kulturne baštine
Helsinki, 12. listopada 2006.

Novi Dinamički akcijski plan (DAP) za koordinaciju i digitalizaciju kulturnih i znanstvenih sadržaja (Dynamic Action Plan for the EU co-ordination of digitization of cultural and scientific content) predviđa promociju digitalnog pristupa europskim kulturnim i znanstvenim izvorima znanja u sklopu četiri glavne teme: Korisnici i sadržaj; Tehnologije za digitalizaciju; Održivost sadržaja, Digitalna zaštita i proces nadzora. Konferencija će otvoriti dijalog za raspravu, a posebno su pozvani stručnjaci institucija koje se bave kulturnom baštinom, javna uprava, EU institucije i ekonomisti.
Za dodatne obavijesti o Konferenciji molimo pogledajte Contact information.


Europa Nostra Newsletter
Europa Nostra je federacija pan-europskih udruga kojima je cilj očuvanje i obnova europske kulturne baštine. Uključuje više od 220 nevladinih organizacija koje obavljaju različite poslove i inicijative zaštite kulturne i prirodne baštine. U svojem biltenu donosi novosti i informacije o događanjima i aktivnostima koje provodi.
Ovdje je dostupan posljednji broj Europa Nostra Newsletter-a objavljen u ljeto 2006. godine.