EU portali

Informacijsko drutvo i EU - Novosti

5. svibnja 2006.

Europski tjedan u Hrvatskoj
Od 2. do 10. svibnja 2006. u Hrvatskoj će se obilježiti Europski tjedan povodom najvažnijeg datuma u povijesti stvaranja ujedinjene Europe - 9. svibnja Dana Europe. Delegacija Europske komisije, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija te brojnim drugim partnerskim institucijama, organizirala je raznolika kulturna, zabavna, informativna i stručna događanja u četiri velika hrvatska grada: Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.
Program događanja tijekom Europskog tjedna pogledajte na adresi:

Vlada usvojila Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2006. godinu
Vladin Središnji ured za e-Hrvatsku najavljuje provedbu novih projekata i usluga koje nas uvode u moderno informacijsko društvo. Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska 2007. za 2006. usvojen je na sjednici Vlade 13. travnja 2006. godine. Ovaj dokument sadrži pregled aktivnosti na realizaciji ciljeva Programa e-Hrvatska u razdoblju 2004.-2005. te definira ciljeve, zadatke i usluge kojima se uspostavlja provedba Programa za 2006. godinu.

Europska komisija objavila Akcijski plan o e-upravi
Akcijskim planom o e-upravi (eGovernment Action Plan) Europska komisija postavila je ciljeve njezine primjene do 2010. godine. Komisija procjenjuje da bi se modernizacijom javne uprave 25 država članica EU-a mogle uštedjeti milijarde eura. Sve države članice već su prihvatile taj ambiciozni cilj u Manchesteru 2005. godine, a Akcijskim planom za e-upravu predlažu se konkretne mjere kroz pet prioriteta: opća primjenjivost i dostupnost e-uprave svim građanima EU-a, povećanje učinkovitosti, provedba e-nabave, siguran pristup uslugama u EU te jačanje sudjelovanja javnosti u odlučivanja kako bi se smanjio demokratski deficit.

N-Lex - portal za pristup nacionalnom zakonodavstvu država članica EU-a
Od 28. travnja 2006. pokrenut je N-Lex portal za pristup nacionalnom zakonodavstvu država članica EU-a. N-lex je još uvijek eksperimentalni projekt koji razvija Ured za službene publikacije Europskih zajednica u suradnji s državama članicama. Mogućnosti zasada ovise o nacionalnim servisima, a početna maska pretraživanja jedinstvena je i dostupna na 11 službenih jezika. N-lex nudi i mogućnost pretraživanja pomoću višejezičnog Eurovoc tezaurusa. Cilj projekta je omogućiti pretraživanje nacionalnog zakonodavstva svih država članica na svim službenim jezicima EU-a.

Sigurniji Internet plus program
Sigurniji Internet plus program (Safer Internet plus programme 2005.-2008.) pokrenut od Europske komisije, ima za cilj sigurniju upotrebu interneta i novih online tehnologija, prvenstveno onih namijenjenih djeci, te borbu protiv ilegalnih i neželjenih sadržaja dostupnih na internetu.
Od 2. svibnja 2006., roditelji, učitelji i djeca u Europskoj uniji mogu dobiti besplatne informacije o sigurnoj upotrebi interneta putem EUROPE DIRECT informacijskog servisa Europske komisije. EUROPE DIRECT omogućuje građanima EU-a usluge besplatnog telefona i e-poruka, gdje mogu dobiti odgovore na pitanja o EU politikama iz područja sigurne upotrebe interneta.

Nagrada Europskog informacijskog udruženja
Aleksandri Čar dodijeljena je nagrada "Helen Greer" za 2005. godinu za izvrsnost u radu u području informiranja o EU. Donedavno voditeljica Europskog dokumentacijskog centra (IMO) i urednica portala EnterEurope te jedna od izvoditeljica programa Informacije o Europskoj uniji u narodnim knjižnicama, Aleksandra Čar se pridružila konzultantskom timu Premise gdje radi kao voditelj projekta uspostave Informacijskog centra Europske unije u Zagrebu.
Europsko informacijsko udruženje (European Information Association - EIA) već niz godina nagrađuje pojedince, organizacije ili informacijske proizvode koji su znatno doprinijeli podizanju kvalitete informiranja o EU. Nagrada "Helen Greer" redovito se od 1996. godine dodjeljuje informacijskim specijalistima Europskih dokumentacijskih ili referalnih centara širom svijeta.

Eurovoc konferencija 2006.
U Europskom parlamentu u Bruxellesu 10. ožujka 2006. godine održana je godišnja konferencija za korisnike Eurovoca. Uredništvo hrvatskoga izdanja Pojmovnika Eurovoc održalo je prezentaciju u kojoj je predstavljena upotreba Eurovoca kao alata za sadržajnu obradu i pretraživanje građe u knjižnici Sabora i Hrvatskoj informacijsko-dokumentacijskoj referalnoj agenciji (HIDRA). Bojana Dalbelo Bašić i Marko Tadić predstavili su Projekt Automatsko Indeksiranje Deskriptorima Eurovoca (AIDE).

Ugovor o Ustavu za Europu
Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu objavio je u časopisu Adrias 13(2006) prvi hrvatski prijevod Ugovora o Ustavu za Europu (Ustav Europske unije). Prve 62. stranice teksta Ustava, koje uključuju i predgovor koji je napisao akademik Davorin Rudolf, možete pročitati na ovoj adresi: